Ρολό κιμά, θεσπέσιο!

Συνταγή από dimitris | Ενημερώθηκε στις 02/07/2023

Το ρολό κιμά είναι μία από τις πιο οικογενειακές συνταγές της ελληνικής κουζίνας. Οι περισσότεροι το τρώγαμε από τα χεράκια της μαμάς ή της γιαγιάς και γλύφαμε και τα δάχτυλά μας. Είναι γευστικότατο, πολύ θρεπτικό φαγητό και δίνει τη δυνατότητα για πειραματισμούς με τη γέμιση του. Εδώ θα γεμίσουμε το ρολό μας με τον παραδοσιακό τρόπο: με 4 αυγά, αλλά θα προσθέσουμε και λίγο τυράκι και ζαμπονάκι. Άλλοι φτιάχνουν το ρολό κιμά με γέμιση καρότου ή/και μπέικον. Όρεξη να υπάρχει...

Πριν ξεκινήσουμε, σημειώστε δύο μυστικά: το ρολό πρέπει να γίνει αφράτο και να μην μας "αρπάξει" στην επιφάνειά του. Γι' αυτό το λόγο, προσθέτουμε ντομάτα στο μείγμα, και σκεπάζουμε στο ψήσιμο με αλουμινόχαρτο.

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 6 αυγά
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο
  • 1 φλυτζάνι χυμό ντομάτας
  • μισό φλυτζάνι μαϊντανό φρέσκο ή 2 κουταλιές σούπας ξερό
  • 3 φέτες ψωμί χωρίς την κόρα ή 4 κουταλιές φρυγανιά
  • 4 φέτες κασέρι ή τρικαλινό
  • 4 φέτες ζαμπόν
  • 1/2 λεμόνι
  • 1 πορτοκάλι
  • 1 κιλό πατάτες κομμένες ροδέλες
  • μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο

Προετοιμασία & εκτέλεση συνταγής

Βράζουμε καλά τα 4 από τα 6 αυγά για να γίνουν σφιχτά. Χρειάζονται τουλάχιστον 10 λεπτά βράσιμο.

Παράλληλα, προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς.

Καθαρίζουμε τις πατάτες μας και τις κόβουμε σε παχιές ροδέλες. Αν θέλετε κάντε τις και κυδωνάτες, προσέξτε όμως να μην είναι πολύ χοντροκομμένες.

Βάζουμε τις πατάτες σε ένα ταψί, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, και ρίχνουμε 1 κουταλάκι κοφτό ρίγανη, το χυμό του λεμονιού και του πορτοκαλιού, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο και λίγο νεράκι (μισό φλυτζάνι το πολύ). Ανακατεύουμε το μείγμα για να πάει το ζουμί παντού.

Πως φτιάχνουμε το ρολό κιμά

Στο μούλτι, αλέθουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μαϊντανό, μαζί με το φλυτζάνι το χυμό ντομάτας. Να ξέρετε ότι την ντομάτα την βάζουμε για να γίνει πιο αφράτο το ρολό μας. Άλλοι βάζουν και μπεικιν πάουντερ.

Μουσκεύουμε σε λίγο γάλα τις τρεις φέτες ψωμί και τις στύβουμε καλά. Εναλλακτικά, οι πιο μερακλήδες μπορείτε να μουσκέψετε το ψωμί σε κρασί... Αν δεν έχετε ψωμί, δεν πειράζει. Χρησιμοποιήστε τριμμένη φρυγανιά, 4 κουταλιές αρκούν.

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τον κιμά, τα δύο ωμά αυγά, το μείγμα από το μούλτι και το ψωμί (ή την φρυγανιά), αλάτι, πιπέρι και ζυμώνουμε καλά.

Το μυστικό για να γίνει πολύ αφράτο το ρολό μας είναι το καλό ζύμωμα του κιμά. Ο κιμάς, ειδικά αν είναι από σπάλα, έχει αρκετό λίπος σε κομματάκια που πρέπει να γίνουν "ένα" με τα υπόλοιπα συστατικά. Γι' αυτό ζυμώστε καλά, και μην το λυπηθείτε! Αν ο κιμάς κολλάει στα χέρια σας, λαδώστε τα.

Στη συνέχεια, σε μια μεγάλη λαδόκολλα απλώστε τον κιμά ώστε να γίνει παραλληλόγραμμο. Στη μέση, σε μια σειρά, βάλτε τις φέτες ζαμπόν και από πάνω τις φέτες του τυριού. Τέλος, βάλτε τα 4 αυγά, με κάποια απόσταση μεταξύ τους.

Τώρα, πρέπει να κάνουμε τον κιμά... ρολό. Με τη βοήθεια της λαδόκολλας, τυλίγουμε τον κιμά ώστε να δημιουργήσουμε έναν κύλινδρο, δηλαδή το ρολό μας. Με τα χέρια μας στρώνουμε την επιφάνεια του ρολού ώστε να γίνει ομοιόμορφο και ωραίο.

Στη συνέχεια, με τη βοήθεια πάντα της λαδόκολλας, μεταφέρουμε το ρολό κιμά στο ταψί μας πάνω στις πατάτες.

Προσέχουμε δύο πράγματα: 1. Να είναι το ρολό κλειστό στις άκρες του. 2. Όταν το βάλουμε στο ταψί, να είναι η "ραφή" του κιμά στο κάτω μέρος.

Ρίχνουμε το υπολοιπο λαδάκι πάνω στο ρολό μας, αν θέλουμε βάζουμε και λιγο χυμόντοματας για να πάρει χρώμα, το σκεπάζουμε με χαρτί κουζίνας ή αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα στους 180 βαθμούς.

Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, π.χ. στη μισή ώρα, το ρολάρουμε ώστε να έρθει από πάνω η άλλη πλευρά του. Αν δούμε ότι θέλει λίγο νεράκι, προσθέτουμε.

Τα τελευταία 10 λεπτά, βγάζουμε το σκέπασμα για να ψηθεί το ρολό κιμά περισσότερο στην επιφάνεια.

Καλή όρεξη!

Δώσε αστέρια στη συνταγή
Average: 4.4 (103 votes)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Είδος Κουζίνας

αννα τζανετακη (χωρίς επαλήθευση)

πριν από 4 έτη 11 μήνες

εγω αλλαζω λιγο την συνταγη.. βαζω φετες ζαμπον απο πανω φετες γκουντα η ενταμ και αντι για αυγο ψιλοκοβω 300 γραμ. φρεσκα μανιταρια, τα τσιγαριζω ελαφρα,προσθετω και ενα πακετο φυλλα σπανακι baby φρεσκουλης ισα να μαραθει, αλατακι πιπερακι και μια κουταλια τυρι κρεμα

Οι νέες συνταγές μας