Όλη η νοστιμιά σε μια συνταγή. Μενιδιάτικες ντόντιλιες παραδοσιακές. Ένα παραδοσιακό πιάτο που συναντάμε κυρίως σε αρβανιτοχώρια της πατρίδας μας. Είναι γνωστές και ως γκόγκλιες, τζόλιες, τζόλιες, μακαρόνια κατσιαστά, τζότζιλες, κρίμπιλιες,ανάλογα με τον τόπο και το σχήμα τους. Τα μακαρόνια αυτά ακόμα και σήμερα τρώγονται καθ’ όλη τη διάρκεια των Αποκρεών με αποκορύφωμα την εβδομάδα της Τυρινής και την Τσικνοπέμπτη και κατέχουν πρώτη θέση στο αποκριάτικο τραπέζι των Μενιδιατών.
Αλάτι
Τα "σαν τηγανητά" καλαμάρια είναι μια συνταγή που θα λατρέψετε καθώς δεν τα ξεχωρίζει κανείς εύκολα από τα τηγανητά. Σερβίρονται ζεστά με λεμόνι, συνοδεία πράσινης σαλάτας. Απλά πεντανόστιμα!
Η συνταγή που θα φτιάχνετε ξανά και ξανά. Κουλούρια Fougasse, αλμυρά και πεντανόστιμα! Τα ψωμάκια Fougasse προέρχονται από τη Γαλλία και συγκεκριμένα από την περιοχή της Προβηγκίας. Η παρασκευή τους είναι πολύ εύκολη και απλή και η διαδικασία τους μοιάζει με αυτή της λαγάνας. Το ιδανικό σνακ για μικρούς και μεγάλους!
Η συνταγή για την πιο νόστιμη πίτα που έχετε φάει ποτέ. Η πίτα Κιχί είναι παραδοσιακό φαγητό της Κοζάνης. Φτιάχνεται εύκολα με λίγα μόνο υλικά και προσφέρει ανεπανάληπτη γεύση. Δοκιμάστε την και θα ξετρελαθείτε!
Η συνταγή για ένα εύκολο πιάτο που θα εντυπωσιάσει. Ταμπουράς τηγανητός, με άρωμα Χίου. Στη Χίο και τα Δωδεκάνησα ταμπουράς ονομάζεται η χοντρή κόκκινη κολοκύθα εξαιτίας της ομοιότητας της με το έγχορδο μουσικό όργανο ταμπουράς. Δοκιμάστε να φτιάξετε τηγανητό τον ταμπουρά και θα μας θυμηθείτε. Απλά πεντανόστιμος!
Η συνταγή για το πιο νόστιμο ορεκτικό που έχετε δοκιμάσει ποτέ. Παραδοσιακοί ταμπουροκεφτέδες ή αλλιώς δαβρόλια. Ταμπουράς λέγεται η χοντρή κόκκινη κολοκύθα στη Χίο και τα Δωδεκάνησα εξαιτίας της ομοιότητας της με το έγχορδο μουσικό όργανο ταμπουρά. Συνοδεύει ιδανικά το ουζάκι σας. Δοκιμάστε τους οπωσδήποτε!
Μια καλοκαιρινή συνταγή που θα σας θυμίσει τα καλοκαίρια της γιαγιάς. Νόστιμος Καγιανάς, η σπεσιαλιτέ της Λακωνίας! Φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα. Ένα άκρως χορταστικό φαγητό. Συνοδέψτε τον καγιανά με φρέσκο ψωμάκι!
Το σφουγγάτο μας παραπέμπει στις υπέροχες νησιώτικες ομελέτες. Στη Χίο, όπως και σε κάποια άλλα νησιά, σφουγγάτα λένε αυτά τα τηγανητά «κεφτεδάκια». Η συγκεκριμένη συνταγή έχει ως βάση το μάλαθρο και είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Σερβίρετε τα ως μεζέ για ούζο η τσίπουρο και θα μας θυμηθείτε!
Όταν μαγειρεύεται η γαλοπούλα συνήθως χρειάζεται γύρω στη μισή ώρα για να «ξεκουραστεί» σε θερμοκρασία δωματίου, ώστε να κόβεται εύκολα. Όσο λοιπόν η γαλοπούλα περιμένει, μπορείτε να φτιάξετε μια εύκολη σάλτσα από τα υγρά που έχετε μαζέψει στο ταψάκι της.
Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να φτιάξετε σάλτσα σε όλα τα ψητά σας.
Το μαρινάρισμα της γαλοπούλας είναι ίσως το πιο σημαντικό σημείο. Στο αλατόνερο κρέας της γίνεται πιο νόστιμο, ζουμερό και επίσης μαγειρεύεται και πιο γρήγορα. Αν θέλουμε για έξτρα νοστιμιά, προσθέτουμε τα αρώματα και τα μπαχαρικά. Η συνταγή είναι για 5 λίτρα, αρκετά για μια γαλοπούλα 6-7 κιλών.
-
Χριστουγεννιάτικες Συνταγές
-
Συνταγές για παιδιά
-
Συνταγές με κοτόπουλο
-
Νηστίσιμα φαγητά
-
Παραδοσιακές συνταγές
-
Συνταγές με θαλασσινά
-
Συνταγές με κρέας
-
Συνταγές με ζυμαρικά
-
Συνταγες για σούπες
-
Συνταγές για σαλάτες
-
Συνταγές για κέικ
-
Συνταγές για ορεκτικά
-
Συνταγές για γλυκά
-
Συνταγές διαίτης
-
Εύκολες συνταγές
-
Συνταγες για μπουφε
Γίγαντες στο φούρνο, με τη συνταγή της γιαγιάς!
Πανεύκολα pancakes με τρία υλικά
Μυδοπίλαφο, η κλασική συνταγή του ουζερί!
Χοιρινό φρικασέ, σπιτική συνταγή!
Νηστίσιμη τονοσαλάτα
Φασολάδα, η διάσημη σούπα της γιαγιάς
Μανιτάρια πλευρώτους στο φούρνο, εύκολα και νόστιμα!
Γαύρος λαδορίγανη στο φούρνο, πανεύκολος
Γαρίδες βραστές, μια γρήγορη νοστιμιά!
Το εύκολο παστίτσιο της Ελένης