Ελαιόλαδο

Φανουρόπιτα (με επτά υλικά)

Κάθε χρόνο, στις 27 Αυγούστου, γιορτάζουμε τον Άγιο Φανούριο και φτιάχνουμε τη Φανουρόπιτα την οποία πολλοί πιστοί πηγαίνουν στην εκκλησία και στη συνέχεια μοιράζουν στη γειτονιά. Παραδοσιακά, η φανουρόπιτα συνδέεται με την αντίληψη ότι ο Αγιος μπορεί να φανερώσει κάτι (εξ ου και το γνωστό "Άγιε μου Φανούρη, φανέρωσέ μου το ... και εγώ θα σου φτιάξω μια πίτα") και φτιάχνεται με 7 ή 9 υλικά.  Αυτή εδώ η συνταγή είναι για φανουρόπιτα στην παραδοσιακή μορφή της, με επτά υλικά.

Σε μια μεγάλη λεκάνη, ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μας μέχρι η ζύμη μας να γίνει ένας παχύς χυλός.

Γεμιστά της μαμάς, αρωματικά και καλοκαιρινά!

Τα γεμιστά είναι από εκείνα τα λαδερά φαγητά που όλοι τα έχουμε συνδέσει με αναμνήσεις από τις μαμάδες και τις γιαγιάδες μας. Γιατί, είναι αλήθεια, τα γεμιστά της γιαγιάς είναι all-time classic. Αυτή εδώ είναι μια συνταγή για γεμιστά, με τον παραδοσιακό μαμαδίστικο τρόπο, δηλαδή με ρυζάκι, ντοματούλα και αρωματικά, χωρίς φρου φρου. Μαγειρέψτε τα το καλοκαιράκι, με κόκκινες ζουμερές ντομάτες, πιπεριές της εποχής και κολοκυθάκια και απολαύστε τα! 

Κεφτεδάκια τηγανιτά, που μοσχοβολάνε

Αυτή εδώ είναι η παραδοσιακή συνταγή για κεφτεδάκια τηγανιτά.  Θεικός συνδυασμός με πατάτες τηγανιτές για τα μικρά παιδιά, αλλά και πολύ καλή σκέψη για πάρτυ ή μικρές συνάξεις με φίλους στο σπίτι. Δοκιμάστε τα και θα με θυμηθείτε.  Με τα υλικά αυτά θα σας βγούν 6 με 8 μερίδες και θα τα έχετε έτοιμα σε μισή ώρα! 

Αρχικά μουσκεύετε την ψίχα του ψωμιού και την στίβετε καλά. Προσοχή μην σας μείνει νερό στην ψίχα!

Στη συνέχεια, παίρνετε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύετε τον κιμά, την ψίχα, τα κρεμμύδια, τα αυγά, το δυόσμο, τη ρίγανη, το αλατοπίπερο.

Γίγαντες χωριάτικοι με σπανάκι, μυρωδικά (και φέτα)!

Από παλιά στα ελληνικά χωριά, μαγειρεύανε τους γίγαντες στη γάστρα με μπόλικα λαχανικά, μυρωδικά και τους συνοδεύανε με ωραία φέτα. Αυτή εδώ η συνταγή θα σας δώσει φασόλια γίγαντες με σπανάκι, μυρωδικά και ντομάτα να χορτάσετε την πείνα σας. Και αν δεν νηστεύετε, γαρνίρετε με λίγη φέτα για να απογειώσετε τη γεύση του όσπριου.  Όπως συμβαίνει πάντα με τα όσπρια, ειδικά οι γίγαντες θέλουν προεργασία από την προηγούμενη ημέρα, αλλά το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει.

Λαγάνα εύκολη

Η παραδοσιακή λαγάνα έχει την τιμητική της αμέσως μετά τις απόκριες. Οι φούρνοι είναι γεμάτοι από αυτό το ξεχωριστό είδος ψωμιού, αλλά μπορούμε πολύ εύκολα να φτιάξουμε και στο σπίτι με αυτήν την απλή συνταγή.

Παίρνουμε ένα μεγάλο μπωλ και κοσκινίζουμε σιγά σιγά το αλεύρι μας.

Παράλληλα, ρίχνουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και την ανακατεύουμε καλά να γίνει ένα ομοιογενές διάλυμα.

Ρίχνουμε σιγά σιγά το διάλυμα της μαγιάς στο κέντρο του αλευριού.

Σολομός με μακαρόνια α λα κρεμ, σκέτο όνειρο

Ο σολομός είναι... ακριβό ψάρι αλλά όταν το αντέχει η τσέπη σας και θέλετε να μαγειρέψετε κάτι διαφορετικό, σπέσιαλ και γευστικό, είναι η κατάλληλη πρώτη ύλη. Αυτή εδώ η συνταγή είναι για να τον μαγειρέψετε με ζυμαρικά -κατά προτίμηση σπαγγέτι αλλά εσείς βάλτε ότι άλλο σας αρέσει- μέσα σε μια πλούσια αλλά και πολύ εύκολη σάλτσα κρέμας γάλακτος. Στο τέλος της συνταγής θα ανακατέψετε τα ζυμαρικά με το σολομό α λα κρεμ, οπότε θα χρειαστείτε ένα πολύ βαθύ τηγάνι!

Καταρχήν, βράζετε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες: 1 λίτρο νερό και 1 κουταλιά αλάτι για κάθε 100 γραμμάρια ζυμαρικού.

Ψωμί, χωρίς ζύμωμα, στη γάστρα

Θέλετε να φτιάξετε στο σπίτι σας ψωμί ζεστό, τραγανό και πεντανόστιμο; Αυτή εδώ η συνταγή για ψωμί στη γάστρα είναι τέλεια και πολύ εύκολη, αφού δεν χρειάζεται σχεδόν καθόλου ζύμωμα. Το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει αφού το ψωμί που θα ψήσετε δεν θα έχει τίποτε να ζηλέψει από το χωριάτικο ψωμί που αγοράζετε από το φούρνο. Εγώ χρησιμοποιώ λευκό αλεύρι για όλες τις χρήσεις αλλά εσείς μπορείτε να βάλετε στο ψωμί σας ό,τι αλεύρι θέλετε.

Κόκκινα αυγά πασχαλινά

Το Πάσχα είναι συνδεδεμένο στο θυμικό μας με την Ανάσταση, τα πασχαλινά κουλουράκια, την μαγειρίτσα, το αρνί στη σούβλα και φυσικά τα κόκκινα αυγά! Το έθιμο απαιτεί να βάφουμε κόκκινα αυγά την Μεγάλη Πέμπτη. Φυσικά, αυτό δεν σας εμποδίζει να το κάνετε αν θέλετε νωρίτερα. Να πως θα καταφέρετε να πετύχετε το σωστό κόκκινο χρώμα.

Πατάτες ριγανάτες

Πατάτες ριγανάτες ή αλλιώς υπέροχες πατατούλες με ρίγανη στον φούρνο. Πλένουμε και καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες. Τις βάζουμε σε ένα πυρεξ και ρίχουμε λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι το λάδι, το λεμόνι, την ρίγανη και το νερό. Ανακατεύουμε τις πατάτες να πάνε παντού όλα τα υλικά.

Τηγανιά χοιρινού με μέλι και πορτοκάλι

Με ψαρονέφρι κομμένο σε μικρά κομματάκια μπορουμε να φτιάξουμε πολύ ευκολα και γρήγορα τηγανιά χοιρινου.

Σε ένα τηγάνι τηγανίζουμε το ψαρονέφρι με το ελαιόλαδο μέχρι να ψηθει το κρέας. (προσοχη μην το κάψετε!!!)

Μόλις ψηθεί το κρέας προσθέτουμε στο τηγάνι τα υπόλοιπα υλικά, δηλαδή τον ζωμο βοδινού, τον χυμό πορτοκαλιού, το κρασί, το μέλι, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Η τηγανια χοιρινου  με μελι και πορτοκαλι ειναι ετοιμη να σας καταπληξει!!!