Κρεμμύδι

Φασόλια μαυρομάτικα σαλάτα

Φτιάξτε πολύχρωμη σαλάτα με φασόλια μαυρομάτικα. Είναι πολύ εύκολο να ετοιμαστεί.

Καταρχάς βράζουμε τα φασόλια για 5 λεπτά, κατεβάζουμε απο την φωτιά, και τα ξεπλένουμε.

Στην συνέχεια τα βάζουμε να βράσουν ξανα με καθαρό νερό για περίπου 25 λεπτά.

Ψιλοκόβουμε την πιπεριά και τα κρεμμυδάκια (το ξερό και τα φρέσκα)

Σολομός με μακαρόνια α λα κρεμ, σκέτο όνειρο

Ο σολομός είναι... ακριβό ψάρι αλλά όταν το αντέχει η τσέπη σας και θέλετε να μαγειρέψετε κάτι διαφορετικό, σπέσιαλ και γευστικό, είναι η κατάλληλη πρώτη ύλη. Αυτή εδώ η συνταγή είναι για να τον μαγειρέψετε με ζυμαρικά -κατά προτίμηση σπαγγέτι αλλά εσείς βάλτε ότι άλλο σας αρέσει- μέσα σε μια πλούσια αλλά και πολύ εύκολη σάλτσα κρέμας γάλακτος. Στο τέλος της συνταγής θα ανακατέψετε τα ζυμαρικά με το σολομό α λα κρεμ, οπότε θα χρειαστείτε ένα πολύ βαθύ τηγάνι!

Καταρχήν, βράζετε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες: 1 λίτρο νερό και 1 κουταλιά αλάτι για κάθε 100 γραμμάρια ζυμαρικού.

Μοσχαράκι με αρακά

Αυτή εδώ είναι μια πολύ εύκολη και γευστική συνταγή για κοκκινιστό μοσχάρι με αρακά. Θα γλείφετε και τα δάχτυλά σας, ειδικά αν χρησιμοποιήσετε φρέσκιες και ώριμες ντομάτες για τη σάλτσα και βάλετε ωραίο βούτυρο στο σωτάρισμα (προτιμήστε το τύπου Κερκύρας που δίνει πλούσια γεύση)! Επίσης, ζητήστε από τον κρεοπώλη σας να σας δώσει μοσχαράκι χωρίς κόκκαλο...

Αρχικά, ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλατοπίπερο.

Πλένουμε καλά το κρέας του μοσχαριού, το κόβουμε σε μικρά κομμάτια και το αλευρώνουμε.

Κιμαδόπιτα

Αυτή εδώ είναι μια πολύ απλή και γευστική συνταγή για κιμαδόπιτα ή πιο απλά πίτα με κιμά.

Σε μπολ ρίχνετε τον μοσχαρίσιο και τον αρνίσιο κιμά και ζυμώνετε. 

Προσθέτουμε δύο κουταλιές ψιλοκομμένο κρεμμύδι, την τριμμένη ντομάτα, τις ψιλοκομμένες πιπεριές και 4 κουταλιές μείγμα από ψιλοκομμένο άνηθο και μαιντανό.

Ανακατεύετε καλά με το χέρι.

Αλευρώνετε μια επιφάνεια και απλώνετε τη ζύμη με τα δάχτυλα για να γίνει μακρόστενη και λεπτή.

Πάνω στη ζύμη απλώνετε τη γέμιση και βάζετε την πίτα στον φούρνο να ψηθεί.

Επαναλαμβάνετε για όσες πίτες θέλετε.

Μπακαλιάρος πλακί στο φούρνο

Κόβουμε τρία κρεμμύδια σε φέτες και τα βάζουμε στο ταψί. Κόβουμε τις πατάτες σε φέτες και τις βάζουμε πάνω στα κρεμμύδια. Από πάνω βάζουμε αλάτι και κόκκινο πιπερι, τον μαϊντανό, και τις ψιλοκομμένες σκελιδούλες σκόρδο. Στρώνουμε τα κομμάτια του ψαριού, και από πάνω ρίχνουμε πάλι αλάτι και κόκκινο πιπέρι, μαιντανό και μία φέτα ντομάτας σε κάθε μπακαλιάρο.

Μπιφτεκάκια φούρνου αφράτα

αναμιγνύουμε ολα τα υλικα και ζυμωνουμε.... πλαθουμε τα μπιφτεκακια , τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψι και ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτα

μπορειτε να το συνοδέψετε με ρύζι

Λαζάνια με σπανάκι

Για να φτιάξουμε τα λαζάνια με σπανάκι ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία.

Καταρχήν ζεματίζουμε ελαφρά τα λαζάνια. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε λίγο νερό και ρίχνουμε για 2 λεπτά ένα ένα τα λαζάνια. Τα βγάζουμε απο την κατσαρόλα αλλα φροντίζουμε να μην τα τοποθετήσουμε το ένα πάνω στο άλλο γιατί θα κολλήσουν.

Ντοματοκεφτέδες

Πανεύκολοι ντοματοκεφτέδες...

Βάζουμε τις ντομάτες αφού τις κόψουμε σε κυβάκια σε ένα σουρωτήρι και τις αφήνουμε να στραγγίξουν καλά για τουλάχιστον 2 ώρες.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά.

Φτιάχνουμε μακρόστενους ντοματοκεφτέδες και τους τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.

Προσέξτε μην τα τηγανίσετε πολύ και χάσουν την ζουμερή τους γεύση.

Μακαρόνια με κοτόπουλο, κοκκινιστό με γαρύφαλλο και βασιλικό

Αυτή εδώ είναι μια μυρωδάτη συνταγή για μακαρόνια με κοκκινιστό κοτόπουλο, όπου στη σάλτσα δεσπόζει το γαρύφαλλο και ο βασιλικός, ανάμεσα σε άλλα μπαχαρικά... Σκέτη μούρλια!

Αρχικά, βάζουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σωτάρουμε σε χαμηλή φωτιά τα κομμάτια του κοτόπουλου με το τριμμένο κρεμμυδάκι. Εγώ αφαιρώ την πέτσα του κοτόπουλου, αλλά αυτά είναι προτιμήσεις...

Ρύζι μπασμάτι με σταφίδες και αρακά

Το ρύζι μπασμάτι είναι ένα από τα εκλεκτότερα ρύζια, προέρχεται από την Ινδία, και με αυτό μπορούμε να φτιάξουμε καταπληκτικά αρωματικά φαγητά όπως το παρακάτω...

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε με το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα.

Προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης, αλάτι, πιπέρι, και το κύμινο.

Χταποδοκεφτέδες

Τώρα που καλοκαιριάζει τα μεζεδάκια είναι πολύ συνηθισμένα να συνοδεύουν το ουζάκι μας.

Φτιαξτε χταποδοκεφτέδες πολύ εύκολα ακολουθώντας την παρακάτω συνταγή:

Καταρχήν πρέπει να βράσουμε το χταπόδι.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι και προσθέτουμε τόσο νερό, όσο να καλύψει το χταπόδι. Προσθέτουμε το ξύδι και βράζουμε για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει.

Κεφτέδες σχάρας

Οι κεφτέδες στη σχάρα είναι εξαίσιος μεζές αρκεί να τους "πετύχουμε" ώστε να είναι αφράτοι και γευστικοί. Σε αυτή τη συνταγή το μυστικό είναι να αφήσουμε τον κιμά στο ψυγείο για αρκετές ωρίτσες.

Ξεκινάμε με ένα μεγάλο μπωλ, όπου ρίχνουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το σκορδάκι και το δυόσμο (ψιλοκομμένα), μαζί με τη γαλέτα, το αβγό, πιπέρι και αλάτι.

Χταπόδι κρασάτο κατσαρόλας

Το κρασάτο χταπόδι στην κατσαρόλα είναι από τα πιο ωραία εδέσματα, είτε το χειμώνα είτε το καλοκαίρι. Η παρακάτω συνταγή είναι πολύ εύκολη, αρκεί να έχετε ένα καλά χτυπημένο χταπόδι (για να μαλακώσει στην κατσαρόλα).

Αρχικά, βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο, και σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να ροδίσουν.

Φασολάκια φρέσκα

Τα φρέσκα φασολάκια είναι μια νηστίσιμη συνταγή για ένα λαδερό φαγητό. Τι ποιο υγιεινό από ένα πιάτο φρέσκα φασολάκια.

Καταρχήν καθαρίζουμε τα φασολάκια και αφαιρούμε τις κλωστές. Τα ξεπλένουμε καλά.

Γίγαντες στο φούρνο

Οι γίγαντες είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο.

Είναι πολύ εύκολο να τους φτιάξουμε αρκεί να θυμηθούμε μία ημέρα πριν να τα βάλουμε στο νερό για να φουσκώσουν.

Αφου λοιπόν βάλουμε τα φασόλια σε νερό από το προηγούμενο βράδυ, ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία.

Κοκκινιστά μοσχοχτάποδα με παπαρδέλες

Τα μοσχοχτάποδα είναι οι "φτωχοί συγγενείς" του χταποδιού. Παλιότερα, δεν τα είχαμε σε μεγάλη υπόληψη, λόγω της αδύναμης γεύσης τους σε σχέση με τα χταπόδια, αλλά αν τα "ενισχύσουμε" με αρκετά μυρωδικά μπορούμε να φτιάξουμε πολύ νόστιμα φαγητά. Όπως για παράδειγμα, κοκκινιστά μοσχοχτάποδα με παπαρδέλες.

Καταρχήν, πλένουμε τα και σουρώνουμε μοσχοχτάποδα.

Πατατοσαλάτα με ελιές

Η πατατοσαλάτα είναι ορεκτικό αλλά και κυρίως πιάτο όταν κάνουμε δίαιτα. Εδώ θα δούμε μια εύκολη συνταγή για πατατοσαλάτα με ελίτσες και αγγουράκια τουρσί.

Ταραμοσαλάτα με αραβικές πίτες

Σαρακοστή και ταραμοσαλάτα πάνε πακέτο. Ανεξάρτητα όμως από αυτό, μπορούμε να συνδυάσουμε ταραμοσαλάτα με πίτες, για ένα εκλεκτικό σνακ!

Βάζουμε στο μίξερ τον ταραμά, προσθετουμε το χυμό του λεμονιού και τα "χτυπάμε" μέχρι να ασπρίσει το μείγμα.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε το τριμμένοο κρεμμυδάκι και το μουλιασμένο ψωμάκι (αφού το έχουμε στίψει από το νερό) και ξαναχτυπάμε στο μίξερ.

Σουπιές με σπανάκι

Οι σουπιές με σπανάκι είναι μια παραδοσιακή νηστίσιμη συνταγή. Και είναι πολύ εύκολη.

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, τον μαϊντάνο, και τον άνιθο και τα σωτάρουμε για λίγο σε μια κατσαρόλα.

Προσθέτουμε το κρασί, το ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και πιπέρι, και ρίχνουμε τα κομματάκια της σουπιάς. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τη σουπιά να σιγοβράσει για περίπου 1 ώρα.

Κοφτό μακαρονάκι με ελιές και φέτα

Μια γρήγορη συνταγή για σάλτσα με κοφτό μακαρονάκι.

Σε ένα κατσαρολάκι, ρίχνουμε το λάδι και σωτάρουμε το τριμμένο σκόρδο και το κρεμμυδάκι για 2 λεπτά. Μετά προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, την κανέλα και το βασιλικό και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για περίπου 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.

Τονοσαλάτα

Η τονοσαλάτα είναι μια διαιτική σαλάτα, που φτιάχνετε πολύ εύκολα και μπορεί να σερβιριστεί οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.

Για να φτιάξουμε την τονοσαλάτα θα κάνουμε την εξής διαδικασία:

Πλένουμε καλά το μαρούλι με νερό και ξύδι. Το αφήνουμε για λίγο να στραγγίξει.

Σε ένα μεγάλο πορσελάνινο μπολ ψιλοκόβουμε το μαρούλι.

Σαλάτα χωριάτικη

Η χωριάτικη σαλάτα ή αλλιώς ελληνική, συνοδεύει κάθε ελληνικό τραπέζι αλλα και μουφέ!

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές παραλαγές. Εμείς θα σας παρουσιάσουμε την πιο κλασική.

Κόβουμε τις ντομάτες σε μικρά κομμάτια , το αγγούρι σε ροδέλες, και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Το ίδιο κάνουμε και με την πιπεριά.

Μοσχάρι στιφάδο στη γάστρα

Θα δούμε μια εύκολη συνταγή για πολύ γευστικό στιφάδο.

Καταρχήν, καθαρίζουμε όλα τα κρεμμύδια και κόβουμε το κρέας σε κομματάκια.  

Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια χύτρα και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση για περίπου 15 λεπτά. Αν δεν έχουμε χύτρα, χρησιμοποιούμε κατσαρόλα για λίγο περισσότερο χρόνο.

Μετά, αδειάζουμε όλα τα υλικά σε μια πήλινη γάστρα, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για περίπου δυομιση ώρες.

Το μοσχάρι στιφάδο στη γάστρα είναι έτοιμο! Καλή μας όρεξη!

Σφουγγάτο Μυτιλήνης

Το σφουγγάτο είναι μια παραδοσιακή συνταγή της Μυτιλήνης, που τη βρίσκουμε όμως σε διάφορες παραλλαγές σε όλη την Ελλάδα. Αυτή η συνταγή προϋποθέτει να έχουμε λαδοτύρι, αλλά μπορούμε να βάλουμε και κασέρι αν δεν έχουμε!

Καταρχήν, πλένουμε τα κολοκυθάκια και τα τρίβουμε στον τρίφτη μας.

Καθαρίζουμε την πατάτα και την τρίβουμε κι αυτήν στον τρίφτη.

Μπακαλιάρος με πουρέ πατάτας στο φούρνο

Θα δούμε μια φανταστική συνταγή για να φτιάχνουμε φιλέτο μπακαλιάρου με πουρέ από πατάτες και γάλα. Και όλα αυτά, στο φούρνο...

Καταρχήν, ξαρμυρίζουμε το μπακαλιάρο και, αν έχει πέτσα, την αφαιρούμε. Μετά τον σιγοβράζουμε σε μια κατσαρόλα για περίπου 15 λεπτά.

Κρεμμυδόπιτα

Θα φτιάξουμε μια καταπληκτική κρεμμυδόπιτα, με μια συνταγή που μου την έδωσε η γιαγιά μου, που μπορεί να συνοδεύσει και μπουφέ αλλά και ένα κανονικό γεύμα.

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα ψιλοκόβουμε. Τα σωτάρουμε για λίγο σε μια κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσουν και να μαραθούν. Τότε, τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Μεσογειακή σάλτσα

Ξεφλουδίζουμε και βγάζουμε τους σπόρους από την ντομάτα και την κόβουμε σε μικρά κυβάκια.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το ρίχνουμε στην ντομάτα.

Μετά ψιλοκόβουμε το πράσινο μέρος του πράσου, καθώς και τις πιπεριές (από τις οποίες καθαρίζουμε τους σπόρους) και τα προσθέτουμε στο μείγμα.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε το πατέ, το πιπέρι, το αλάτι και ραντίζουμε ελαφρά με το ελαιόλαδο.

Κουνέλι στιφάδο για καλοφαγάδες

Το κουνέλι στιφάδο είναι μια συνταγή για καλοφαγάδες, γλυκιά και γευστική. Για να πετύχει όμως χρειάζεται να αφήσουμε το κουνέλι μέσα σε ένα μείγμα που λέγεται μαρινάδα ή μαρινάτα (ξύδι, λάδι, κρασί και δάφνη συνήθως) για αρκετές ώρες... Οπότε καλό είναι να ετοιμάσουμε το κουνέλι αποβραδύς.

Μπιφτέκια στον ατμό

Για τη συνταγή αυτή θα χρειαστούμε μια κατσαρόλα και ένα ταψάκι που να ταιριάζει ακριβώς στο χείλος της κατσαρόλας. Αν όμως έχουμε ατμομάγειρα ή κάτι σχετικό δεν θα χρειαστούμε ταψί/κατσαρόλα...

Να τι κάνουμε:

Καθαρίζουμε και τρίβουμε τα κρεμμύδια στον τρίφτη ή το μίξερ.

Μπάμιες στο φούρνο

Μια απλή και καλή συνταγή για μπάμιες στο φούρνο.

Πλένουμε και καθαρίζουμε τις μπάμιες από τα κοτσάνια τους. Τις βάζουμε σε ένα ταψί.

Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες, όπως επίσης και το σκόρδο.

Πλένουμε και ψιλοκόβουμε το μαϊντανό, και τον βάζουμε μαζί με το σκόρδο και το κρεμμύδι μέσα στο ταψί.

Αλατοπιπερώνουμε όσο θέλουμε και ανακατεύουμε όλα μαζί.

Ρίχνουμε ένα ποτήρι λάδι.

Βάζουμε τις ντομάτες στο μίξερ, και έπειτα τις ρίχνουμε κι αυτές στο ταψί.

Τέλος, καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τις ρίχνουμε και αυτές στο ταψί.