Λεμόνι

Μελιτζανοσαλάτα, νόστιμη και νηστίσιμη

Η μελιτζανοσαλάτα είναι ένας πολύ ωραίος μεζές, υπάρχει σχεδόν σε κάθε τραπέζι και είναι και νηστίσιμος. Αυτή εδώ είναι μια συνταγή για πανεύκολη και πεντανόστιμη μελιτζανοσαλάτα.

Το κοτόπουλο με πατάτες της μαμάς!

Μπορεί να ψάχνουμε συνέχεια συνταγές ψαγμένες, αλλά το κλασικό έχει άλλη αξία. Παλιά δοκίμαζα το κοτόπουλο με κάρυ και πολλά άλλα μπαχαρικά θέλοντας να μετριάσω την έντονη μυρωδιά πουλερικού. Μεγαλώνοντας, αποφάσισα ότι οι κλασικές συνταγές δε στερούνται σε γεύση και τις τιμώ όσο πιο συχνά μπορώ. Σήμερα λοιπόν θα φτιάξουμε κοτόπουλο με πατάτες. Έτσι όπως το φτιάχνουν οι μαμάδες και οι γιαγιάδες μας (καλά μπορεί να προσθέσουμε και κάτι…).

Είναι φαγητό εύκολο, το αγαπούν τα παιδιά και σίγουρα δεν υστερεί σε νοστιμιά από κανένα άλλο γκουρμέ πιάτο.

Υλικά:

Πατάτες ριγανάτες

Πατάτες ριγανάτες ή αλλιώς υπέροχες πατατούλες με ρίγανη στον φούρνο. Πλένουμε και καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες. Τις βάζουμε σε ένα πυρεξ και ρίχουμε λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι το λάδι, το λεμόνι, την ρίγανη και το νερό. Ανακατεύουμε τις πατάτες να πάνε παντού όλα τα υλικά.

Αμυγδαλόπαστα ή Marzipan

To marzipan ή η αμυγδαλόπαστα χρησιμοποιούνται πολύ σε τούρτες, γλυκάκια σαν επικάλυψη ή σε μορφή μικρού γλυκού. σκέτο ή περιχυμένο με σοκολάτα ή ζάχαρη άχνη.

Η διαδικασία παρασκευής τους είναι πολύ εύκολη όπως θα δείτε παρακάτω.

Αλέθουμε στο μπλέντερ την αμυγδαλόψιχα μέχρι να γίνει σκόνη. Αν θέλουμε την χτυπάμε λίγο και την αφήνουμε χοντοκομμένη.

Ρίχνουμε στο μπέλντερ την άχνη ζάχαρη και το ασπράδι και συνεχίζουμε το χτύπημα. 

Προσθέτουμε το ξύσμα του λεμονιού και σιγά σιγά τον χυμό του λεμονιού.

Εύκολο γλάσο βανίλιας

Καλύψτε τούρτες, κεκάκια, φοντάν και κάθε λογής γλυκάκια με γλάσο βανίλιας.....

Λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά την βανίλια.

Εντωμεταξύ χτυπάμε το ασπράδι του αυγού σε μαρέγκα σφικτή μαζί με το λεμόνι.

Όταν λιώσει η βανίλια ρίχνουμε το ασπράδι και ανακατεύουμε καλά.

Για χρωματιστό γλάσο, ανακατέψτε λίγες σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής!

Λεμονοπιτα (Lemon pie)

Μια καταπληκτική συνταγή για λεμονόπιτα ή για όσους το προτιμάνε lemon pie!!!!!

Αυτή η συνταγή έχει 2 στάδια προετοιμασίας: την βάση και την κρέμα!

Ξεκινάμε ετοιμάζοντας την βάση:

Χτυπάμε στο μίξερ την μία κούπα απο το αλεύρι με τα 100 γρ. ζάχαρη. Προσθέτουμε το ξύσμα απο το ένα λεμόνι και το βούτυρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου περίπου 24 εκατοστα και απλώνουμε την ζύμη.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20 λεπτά.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε την γέμιση:

Γρανίτα βερίκοκο

Μμμμμμμμ δροσιστική και απολαυστική γρανίτα βερίκοκα για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Για να την φτιάξουμε πρέπει να βρούμε ώριμα βερίκοκα.

Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το νερό με την ζάχαρη και στην συνέχεια το κατεβάζουμε απο την φωτιά. Το αφήνουμε να κρυώσει.

Ετοιμάζουμε τα βερίκοκα: Τα πλένουμε καλά και αφαιρούμε τα κουκούτσια τους. Τα χτυπάμε καλά στο μιξερ μέχρι να γίνουν πολτός.

Ρίχνουμε τον πολτό στο κρύο σιρόπι και προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού.
Σουρώνουμε με σίτα το μίγμα μας και το τοποθετούμε σε μπολ παγωτού.

Κοτόπουλο με σάλτσα λεμονιού και ρύζι μπασμάτι

Αυτή εδώ είναι μια πολύ ελαφριά και πολύ γευστική συνταγή για κοτόπουλο με σάλτσα λεμονιού. Εγώ δοκίμασα με ρύζι μπασμάτι, που είναι πιο αρωματικό αλλά και με απλό ρύζι πάλι τέλειο θα είναι! Καταρχήν, αφαιρούμε την πέτσα από τα μπούτια του κοτόπουλου και τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια. Τα πλένουμε καλά και τα αλατοπιπερώνουμε.

Κρέμα Λεμονιού

Αυτή η συνταγή είναι πολύ εύκολη και πεντανόστιμη!
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την ζάχαρη και το κορνφλάουρ και ανακατεύουμε. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε το μίγμα προσθέτοντας το νερό.
Βάζουμε το κατσαρολάκι πάνω στην φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρει βράση. Ρίχνουμε τον χυμό του λεμονιού και το ξύσμα ανακατεύουμε καλά την κρέμα λεμονιού και κατεβάζουμε από την φωτιά.