Ντομάτα

Γίγαντες στο φούρνο, με τη συνταγή της γιαγιάς!

Τα φασόλια γίγαντες στο φούρνο είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο. Είναι πολύ εύκολο να τους φτιάξουμε αρκεί να θυμηθούμε μία ημέρα πριν να τα βάλουμε στο νερό για να φουσκώσουν.

Ταλιατέλες με κιμά, μανιτάρια και φασκόμηλο

Αυτή εδώ είναι μια καταπληκτική συνταγή για ταλιατέλες με ελαφριά και μυρωδάτη σάλτσα από κιμά, μανιτάρια και φασκόμηλο. Αρχικά, σε μια κατσαρόλα, σωτάρουμε τον κιμά στο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, τα πράσα και τα μανιτάρια και αφήνουμε να σωταριστούν για 4-5 λεπτά. Μόλις τα δούμε να μαραίνονται, τα σβήνουμε με το λευκό κρασί.

Μοσχαράκι με αρακά

Αυτή εδώ είναι μια πολύ εύκολη και γευστική συνταγή για κοκκινιστό μοσχάρι με αρακά. Θα γλείφετε και τα δάχτυλά σας, ειδικά αν χρησιμοποιήσετε φρέσκιες και ώριμες ντομάτες για τη σάλτσα και βάλετε ωραίο βούτυρο στο σωτάρισμα (προτιμήστε το τύπου Κερκύρας που δίνει πλούσια γεύση)! Επίσης, ζητήστε από τον κρεοπώλη σας να σας δώσει μοσχαράκι χωρίς κόκκαλο...

Αρχικά, ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλατοπίπερο.

Πλένουμε καλά το κρέας του μοσχαριού, το κόβουμε σε μικρά κομμάτια και το αλευρώνουμε.

Κουνέλι στιφάδο

Το στιφάδο είναι μια παραδοσιακή ελληνική συνταγή που χαρακτηρίζεται από τα κρεμμυδάκια και τη γλύκα που δίνουν στο φαγητό. Το τυπικότερο στιφάδο είναι φυσικά με κουνέλι. Αυτή εδώ η συνταγή για κουνέλι στιφάδο είναι ότι πρέπει για να απολαύσετε γευστικό φαγητό ένα Σάββατο ή μια Κυριακή με την οικογένεια...

Αρχικά, πλένετε καλά το κουνέλι και το κόβετε σε μερίδες. 

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σωτάρετε το κρεμμύδι με το κουνέλι για 5-6 λεπτά. Μετά σβήνετε με το κρασί. 

Γεμιστά

Τα γεμιστά είναι από εκείνα τα λαδερά φαγητά που συνήθως τα έχουμε συνδέσει με αναμνήσεις από τις γιαγιάδες μας. Γιατί, είναι αλήθεια, τα γεμιστά της γιαγιάς είναι all-time classic. Αυτή εδώ είναι μια συνταγή για γεμιστά, με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή με ρυζάκι, ντοματούλα και αρωματικά. Μαγειρέψτε τα το καλοκαιράκι, με κόκκινες ζουμερές ντομάτες, πιπεριές της εποχής και κολοκυθάκια και απολαύστε τα!

Πλένετε τις ντομάτες, τα κολοκυθάκια και τις πιπεριές. Κόβετε μία λεπτή φέτα από τη μεριά του κοτσανιού και αδειάζετε το εσωτερικό τους.

Kανελόνια με κιμά

Τα κανελόνια με κιμά είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μας φαγητά. Μπορούμε βέβαια να γεμίσουμε τα κανελόνια και με άλλη γέμιση (π.χ. δείτε τα κανελόνια με τυριά και αλλαντικά), αλλά σαν αυτή εδώ τη συνταγή για κανελόνια με κιμά δεν θα βρείτε. Μιλάμε για πρώτο πράγμα, ότι πρέπει για κυριακάτικο τραπέζι.

Μπακαλιάρος στην κατσαρόλα

Αυτή εδώ είναι μια τέλεια συνταγή για μπακαλιάρο, ότι πρέπει για τις γιορτινές ημέρες. Χρησιμοποιούμε παστό μπακαλιάρο (αυτό που πουλάνε στα σούπερ μάρκετ), με λάχανο, ντομάτα, πράσο και μάραθο αλλά αν δεν έχετε μάραθο μπορείτε να βάλετε μαϊντανό και σέλινο.

Να ξέρετε ο παστός μπακαλιάρος θέλει προετοιμασία, δηλαδή καλό "ξαλμύρισμα" που πρέπει να κάνετε από την προηγούμενη ημέρα. Οπότε, αρχικά κόβετε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια. Τον ξαλμυρίζετε για 12 ώρες σε άφθονο νερό το οποίο αλλάζετε 3-4 φορές.

Το εύκολο παστίτσιο της Ελένης

Συνταγές για παστίτσιο υπάρχουν πολλές. Αυτή εδώ όμως, είναι μια συνταγή για σχετικά εύκολο παστίτσιο με κοφτό μακαρονάκι που βγαίνει σκέτη μούρλια. Όποιος το' φαγε, ήθελε κι άλλο, κι άλλο...

Μπακαλιάρος πλακί στο φούρνο

Κόβουμε τρία κρεμμύδια σε φέτες και τα βάζουμε στο ταψί. Κόβουμε τις πατάτες σε φέτες και τις βάζουμε πάνω στα κρεμμύδια. Από πάνω βάζουμε αλάτι και κόκκινο πιπερι, τον μαϊντανό, και τις ψιλοκομμένες σκελιδούλες σκόρδο. Στρώνουμε τα κομμάτια του ψαριού, και από πάνω ρίχνουμε πάλι αλάτι και κόκκινο πιπέρι, μαιντανό και μία φέτα ντομάτας σε κάθε μπακαλιάρο.

Ευκολα μακαρόνια με τόνο και κάπαρη

Μια πανεύκολη και γρήγορη συνταγή για να απολαύσουμε τα μακαρόνια με τόνο και κάπαρη, με μια γεύση που να χαίρεσαι! Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι ζυμαρικό προτιμάτε, εμείς απολαύσαμε τον τόνο με σπαγγέτι.

Βράζουμε τα μακαρόνια σε μια κατσαρόλα με νερό και με αρκετό αλάτι.

Σε ένα μπωλ βάζουμε τον τόνο και τον κάνουμε κομματάκια όσο μικρά θέλουμε. Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, την κάπαρη, λίγο αλάτι και πιπέρι.

Μόλις είναι έτοιμα τα μακαρόνια, τα σουρώνουμε και αμέσως μετά τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα, την οποία όμως έχουμε κατεβάσει από τη φωτιά.

Ντοματοκεφτέδες

Πανεύκολοι ντοματοκεφτέδες...

Βάζουμε τις ντομάτες αφού τις κόψουμε σε κυβάκια σε ένα σουρωτήρι και τις αφήνουμε να στραγγίξουν καλά για τουλάχιστον 2 ώρες.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά.

Φτιάχνουμε μακρόστενους ντοματοκεφτέδες και τους τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.

Προσέξτε μην τα τηγανίσετε πολύ και χάσουν την ζουμερή τους γεύση.

Πιτσάκια για παιδιά

Θα δούμε μια απλή και γρήγορη συνταγή για ατομικές πίτσες που θα λατρέψουν τα παιδάκια!

Καταρχήν, ξεπαγώνουμε τα σφολιατάκια.

Τρίβουμε την ντομάτα και την στραγγίζουμε.

Βάζουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε ένα ταψί, και τοποθετούμε τα σφολιατάκια το ένα δίπλα στο άλλο.

Προθερμαίνουμε το φούρνο.

Κοτόπουλο με χυλοπίτες πικάντικο

Με αυτή τη συνταγή θα φτιάξουμε ένα καταπληκτικό κοτόπουλο με χυλοπίτες και πικάντικη γεύση, σκέτη μούρλια!!!

Καταρχήν, αλατοπιπερώνουμε τα μπουτάκια και τα τσιγαρίζουμε σε χαμηλή φωτιά σε μια κατσαρόλα όπου έχουμε βάλει το μισό ελαιόλαδο. Σωτάρουμε καλά μέχρι να ροδίσουν.

Χταποδοκεφτέδες

Τώρα που καλοκαιριάζει τα μεζεδάκια είναι πολύ συνηθισμένα να συνοδεύουν το ουζάκι μας.

Φτιαξτε χταποδοκεφτέδες πολύ εύκολα ακολουθώντας την παρακάτω συνταγή:

Καταρχήν πρέπει να βράσουμε το χταπόδι.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι και προσθέτουμε τόσο νερό, όσο να καλύψει το χταπόδι. Προσθέτουμε το ξύδι και βράζουμε για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει.

Ντοματόπιτα

Πανεύκολη ντοματόπιτα που θα τους ξετρελάνει όλους.

Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε καλά στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας και τα ντοματίνια αφού τα καθαρίσουμε και τα κόψουμε στην μέση.

Ανακατεύουμε το μίγμα μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά.

Ντοματόσουπα

Τα κρύα βράδια του χειμώνα μπορούμε να φτιάξουμε νόστιμες σούπες με λίγα και αγνά υλικά.

Για να φτιάξουμε την ντοματόσουπα πρώτα αλέθουμε τις ντομάτες στο μπλέντερ.

Βάζουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, το νερό και λίγο αλάτι και πιπέρι σε ένα κατσαρολάκι να βράσουν.

Μόλις αρχίσει το νερό να βράζει ρίχνουμε το κριθαράκι.

Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να ψηθεί το κριθαράκι.

Πολύχρωμη σαλάτα με κρουτόν

Για αυτή τη σαλάτα, θα φτιάξουμε σπιτικά κρουτόν από μπαγιάτικο ψωμί. Είναι πολύ εύκολο αλλά αν βαριόμαστε χρησιμοποιούμε έτοιμα κρουτόν...


Αρχικά, για να φτιάξουμε τα κρουτόν, βγάζουμε την κόρα από το μπαγιάτικο ψωμί, και το κόβουμε σε μικρά κυβάκια.


Παίρνουμε ένα μπωλ, βάζουμε το μισό ελαιόλαδο, το τριμμένο σκόρδο και τα κομματάκια του ψωμιού και τα ανακατεύουμε καλά.

Κοκκινιστά μοσχοχτάποδα με παπαρδέλες

Τα μοσχοχτάποδα είναι οι "φτωχοί συγγενείς" του χταποδιού. Παλιότερα, δεν τα είχαμε σε μεγάλη υπόληψη, λόγω της αδύναμης γεύσης τους σε σχέση με τα χταπόδια, αλλά αν τα "ενισχύσουμε" με αρκετά μυρωδικά μπορούμε να φτιάξουμε πολύ νόστιμα φαγητά. Όπως για παράδειγμα, κοκκινιστά μοσχοχτάποδα με παπαρδέλες.

Καταρχήν, πλένουμε τα και σουρώνουμε μοσχοχτάποδα.

Μπαγκέτα νηστίσιμη

Η νηστίσιμη μπαγκέτα είναι ένα πολύ ωραίο σνακ αλλα αποτελεί και κυρίως γεύμα για κάποιους που κάνουν δίαιτα.

Κόβουμε την μπαγκέτα κατα μήκος στην μέση.

Απλώνουμε την ντομάτα, τις ελιές , την πιπεριά και στο τέλος το μαρούλι

Κλείνουμε την μπαγκέτα και σερβίρουμε, ιδανικά με λίγα πατατάκια (αν δεν κάνουμε δίαιτα).

Η νηστίσιμη μπαγκέτα είναι έτοιμη!

Κοφτό μακαρονάκι με ελιές και φέτα

Μια γρήγορη συνταγή για σάλτσα με κοφτό μακαρονάκι.

Σε ένα κατσαρολάκι, ρίχνουμε το λάδι και σωτάρουμε το τριμμένο σκόρδο και το κρεμμυδάκι για 2 λεπτά. Μετά προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, την κανέλα και το βασιλικό και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για περίπου 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.

Τονοσαλάτα

Η τονοσαλάτα είναι μια διαιτική σαλάτα, που φτιάχνετε πολύ εύκολα και μπορεί να σερβιριστεί οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.

Για να φτιάξουμε την τονοσαλάτα θα κάνουμε την εξής διαδικασία:

Πλένουμε καλά το μαρούλι με νερό και ξύδι. Το αφήνουμε για λίγο να στραγγίξει.

Σε ένα μεγάλο πορσελάνινο μπολ ψιλοκόβουμε το μαρούλι.

Κρητικός Ντάκος

Ο παραδοσιακός κρητικός ντάκος εμφανίζεται σε διάφορες παραλλαγές. Μία απο αυτές είναι η παρακάτω συνταγή.

Παίρνουμε την κριθαροκουλούρα και την βρέχουμε ελαφρά για να μαλακώσει.

Περιχύνουμε λίγο ελαιόλαδο φροντίζοντας να καλύψει όσο μεγαλυτερη επιφάνεια γίνεται χωρίς όμως να ρίξουμε μεγάλη ποσότητα.

Σαλάτα χωριάτικη

Η χωριάτικη σαλάτα ή αλλιώς ελληνική, συνοδεύει κάθε ελληνικό τραπέζι αλλα και μουφέ!

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές παραλαγές. Εμείς θα σας παρουσιάσουμε την πιο κλασική.

Κόβουμε τις ντομάτες σε μικρά κομμάτια , το αγγούρι σε ροδέλες, και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Το ίδιο κάνουμε και με την πιπεριά.

Ντοματοκεφτέδες

Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες και τις αφήνουμε να στραγγίξουν για περίπου 1 ώρα. Παράλληλα, καθαρίζουμε και τρίβουμε τα κρεμμύδια.

Μόλις στραγγίξουν καλά οι ντομάτες, ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπωλ και πλάθουμε στρογγυλούς ντοματοκεφτέδες.

Τους τηγανίζουμε σε καυτό λάδι, γυρίζοντας τους σταδιακά μέχρι να ροδίσουν κι από τις δύο πλευρές τους.

Κρεατόπιτα Κεφαλονίτικη

Καταρχήν βράζουμε το μοσχάρι σε μια κατσαρόλα, ξαφρίζοντάς το όταν χρειάζεται, δηλαδή βγάζοντας το υπόλειμμα που βγαίνει στην επιφάνεια. Στην ίδια κατσαρόλα, ρίχνουμε και την καθαρισμένη πατάτα να βράσει. Δεν τα βράζουμε πολύ. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, και κρατάμε λίγο από το ζουμί τους.

Μακαρόνια με χωριάτικο λουκάνικο

Τα μακαρόνια είναι το αγαπημένο μου φαγητό, επειδή μπορούμε να τα συνδυάσουμε με ότι σάλτσα θέλουμε. Θα δούμε μια καταπληκτική συνταγή για μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα με κομμάτια από χωριάτικο λουκάνικο.

Κόβουμε το λουκάνικο σε λίγο χοντρές ροδέλες. Καθαρίζουμε και τρίβουμε το κρεμμυδάκι στον τρίφτη.

Ρεβύθια στο φούρνο με πανσέτα

Καταρχήν, βάζουμε τα ρεβύθια από το προηγούμενο βράδυ στο νερό για να μαλακώσουν.

Παίρνουμε ένα ταψί και βάζουμε μέσα όλα τα υλικά ψιλοκομμένα, το μαϊντανό, το κρεμμυδάκι, το σέλινο, το ντοματάκι, το σκόρδο, τη δάφνη. το λάδι, καθώς και τις πανσέτες.

Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν όλα τα υλικά. Ψήνουμε στους 250 βαθμούς για τουλάχιστον μία ώρα.

Μεσογειακή σάλτσα

Ξεφλουδίζουμε και βγάζουμε τους σπόρους από την ντομάτα και την κόβουμε σε μικρά κυβάκια.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το ρίχνουμε στην ντομάτα.

Μετά ψιλοκόβουμε το πράσινο μέρος του πράσου, καθώς και τις πιπεριές (από τις οποίες καθαρίζουμε τους σπόρους) και τα προσθέτουμε στο μείγμα.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε το πατέ, το πιπέρι, το αλάτι και ραντίζουμε ελαφρά με το ελαιόλαδο.

Πίτσα για παιδιά

Η πίτσα είναι το αγαπημένο φαγητό των παιδιών. Μπορούμε να τους ζητήσουμε να μας βοηθήσουν ή να ζητήσουμε απο τα παιδιά να αυτοσχεδιάσουν.

Για να φτιάξουμε αυτές τις μικρές πίτσες για παιδιά, ακολουθούμε την εξής διαδικασία.

Σε 1 πίτα απο σουβλάκι, αλείφουμε πρώτα 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο, μετά 1 κουταλιά της σούπας κέτσαπ και 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας.