Ψωμί

Αυγοφέτες, εύκολες, στο τηγάνι ή στο φούρνο

Οι πολύ αγαπημένες αυγοφέτες ξετρελαίνουν τα παιδάκια και ειναι τέλειες για πρωινό ή αν θέλετε να τους φτιάξετε κάτι στα γρήγορα. Μπορεί να τις γνωρίζετε και σας ποντιακές φελίες! Φτιάχνονται πανεύκολα αξιοποιώντας κυρίως μπαγιάτικο ψωμί που περίσσεψε και σερβίρονται με διάφορα "συνοδευτικά" (όπως π.χ. μέλι ή ζάχαρη). Δείτε τη συνταγή:

Κόβουμε το ψωμί σε φέτες πάχος 2 περίπου εκατοστά.

Σε ένα μπωλ χτυπάμε τα αυγά, και προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το γάλα, ώστε να φτιάξουμε έναν χυλό.

Αν θέλουμε τηγανιτές αυγοφέτες:

Κεφτεδάκια τηγανιτά, που μοσχοβολάνε

Αυτή εδώ είναι η παραδοσιακή συνταγή για κεφτεδάκια τηγανιτά.  Θεικός συνδυασμός με πατάτες τηγανιτές για τα μικρά παιδιά, αλλά και πολύ καλή σκέψη για πάρτυ ή μικρές συνάξεις με φίλους στο σπίτι. Δοκιμάστε τα και θα με θυμηθείτε.  Με τα υλικά αυτά θα σας βγούν 6 με 8 μερίδες και θα τα έχετε έτοιμα σε μισή ώρα! 

Αρχικά μουσκεύετε την ψίχα του ψωμιού και την στίβετε καλά. Προσοχή μην σας μείνει νερό στην ψίχα!

Στη συνέχεια, παίρνετε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύετε τον κιμά, την ψίχα, τα κρεμμύδια, τα αυγά, το δυόσμο, τη ρίγανη, το αλατοπίπερο.

Σουτζουκάκια Σμυρνέικα

Αυτή εδώ είναι η πιο απλή αλλά και πιο γευστική συνταγή για σουτζουκάκια σμυρνέικα.

Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη και τα ζυμώνουμε όλα μαζί. Με ένα κουτάλι σούπας παίρνουμε από το μίγμα, το πλάθουμε στα χέρια μας και του δίνουμε μακρόστενο σχήμα.

Τα τηγανίζουμε στο λάδι.

Χταποδοκεφτέδες

Τώρα που καλοκαιριάζει τα μεζεδάκια είναι πολύ συνηθισμένα να συνοδεύουν το ουζάκι μας.

Φτιαξτε χταποδοκεφτέδες πολύ εύκολα ακολουθώντας την παρακάτω συνταγή:

Καταρχήν πρέπει να βράσουμε το χταπόδι.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι και προσθέτουμε τόσο νερό, όσο να καλύψει το χταπόδι. Προσθέτουμε το ξύδι και βράζουμε για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει.

Πολύχρωμη σαλάτα με κρουτόν

Για αυτή τη σαλάτα, θα φτιάξουμε σπιτικά κρουτόν από μπαγιάτικο ψωμί. Είναι πολύ εύκολο αλλά αν βαριόμαστε χρησιμοποιούμε έτοιμα κρουτόν...


Αρχικά, για να φτιάξουμε τα κρουτόν, βγάζουμε την κόρα από το μπαγιάτικο ψωμί, και το κόβουμε σε μικρά κυβάκια.


Παίρνουμε ένα μπωλ, βάζουμε το μισό ελαιόλαδο, το τριμμένο σκόρδο και τα κομματάκια του ψωμιού και τα ανακατεύουμε καλά.

Ταραμοσαλάτα

Η παραδοσιακή ταραμοσαλάτα της Καθαρής Δευτέρας!!! Μουσκεύουμε το ψωμί σε λίγο νερό μέχρι να μουλιάσει. Το στίβουμε μέσα στις παλάμες μας. Βάζουμε τον ταραμά, το κρεμμύδι και το μισό λάδι στο μπλέντερ και τα χτυπάμε για λίγο μέχρι να ενοποιηθούν. Ρίχνουμε το ψωμί λίγο λίγο και το υπόλοιπο λάδι. Στην συνέχεια προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού και συνεχίζουμε το χτύπημα.

Ρολά σολομού

Τα ρολά σολομού είναι ένα ορεκτικό πρωτότυπο και πολύ δημοφιλές στα μοντέρνα εστιατόρια. Η διαδικασία είναι πολύ απλή.

Ετοιμάζουμε την γέμιση του τυριού: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το τυρί κρέμα με το λεμόνι και τον άνιθο.

Σουφλέ εύκολο

Θα δούμε μια σούπερ αλλά εύκολη συνταγή για σουφλέ, που είναι και σχετικά ελαφριά αφού βασίζεται στο ψωμί.

Για να το φτιάξουμε, αφαιρούμε αρχικά την κόρα από τις φέτες του τοστ.

Σε ένα παραλληλόγραμμο πυρέξ, στρώνουμε τις μισές φέτες του ψωμιού.

Βάζουμε μία στρώση τυριών, χρησιμοποιώντας περίπου τις μισές φέτες τυριού που έχουμε.

Μπιφτέκια στον ατμό

Για τη συνταγή αυτή θα χρειαστούμε μια κατσαρόλα και ένα ταψάκι που να ταιριάζει ακριβώς στο χείλος της κατσαρόλας. Αν όμως έχουμε ατμομάγειρα ή κάτι σχετικό δεν θα χρειαστούμε ταψί/κατσαρόλα...

Να τι κάνουμε:

Καθαρίζουμε και τρίβουμε τα κρεμμύδια στον τρίφτη ή το μίξερ.

Σουτζουκάκια Σμυρναίικα

Ετοιμάζουμε τα σουτζουκάκια

Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπωλ τον κιμά, το αυγό, το μουσκέμενο ψωμί, το σκόρδο, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι, το ξύδι και λίγο λάδι.

Ζυμώνουμε καλά και πλάθουμε την ζύμη του κιμά σε μακρόστενα μικρά σουτζουκάκια. Έπειτα, τα τηγανίζουμε χωρίς να τα αλευρώσουμε.

Μόλις πάρουν χρώμα, τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα βάζουμε σε ένα πιάτο.