Ρύζι

Γεμιστά της μαμάς, αρωματικά και καλοκαιρινά!

Τα γεμιστά είναι από εκείνα τα λαδερά φαγητά που όλοι τα έχουμε συνδέσει με αναμνήσεις από τις μαμάδες και τις γιαγιάδες μας. Γιατί, είναι αλήθεια, τα γεμιστά της γιαγιάς είναι all-time classic. Αυτή εδώ είναι μια συνταγή για γεμιστά, με τον παραδοσιακό μαμαδίστικο τρόπο, δηλαδή με ρυζάκι, ντοματούλα και αρωματικά, χωρίς φρου φρου. Μαγειρέψτε τα το καλοκαιράκι, με κόκκινες ζουμερές ντομάτες, πιπεριές της εποχής και κολοκυθάκια και απολαύστε τα! 

Ριζότο με κοτόπουλο

Αυτή εδώ είναι μια συνταγή για πεντανόστιμο ριζότο με κοτόπουλο. Προτείνω να χρησιμοποιήσετε ρύζι καρναρόλι που είναι το καλύτερο για ριζότο και όπως λένε το αγαπημένο των σεφ για την αντοχή του στο μαγείρεμα. Επίσης, καλό ρύζι για κρεμώδες ριζότο είναι και βιαλόνε νάνο αλλά είναι ακριβό... Το μυστικό για καλό ριζότο πάντως είναι το βούτυρο!

Καταρχήν βράζουμε το κοτόπουλο σε ένα κατσαρολάκι με 1 λίτρο νερό.

Γεμιστά

Τα γεμιστά είναι από εκείνα τα λαδερά φαγητά που συνήθως τα έχουμε συνδέσει με αναμνήσεις από τις γιαγιάδες μας. Γιατί, είναι αλήθεια, τα γεμιστά της γιαγιάς είναι all-time classic. Αυτή εδώ είναι μια συνταγή για γεμιστά, με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή με ρυζάκι, ντοματούλα και αρωματικά. Μαγειρέψτε τα το καλοκαιράκι, με κόκκινες ζουμερές ντομάτες, πιπεριές της εποχής και κολοκυθάκια και απολαύστε τα!

Πλένετε τις ντομάτες, τα κολοκυθάκια και τις πιπεριές. Κόβετε μία λεπτή φέτα από τη μεριά του κοτσανιού και αδειάζετε το εσωτερικό τους.

Φιλέτο κοτόπουλο με σως γιαουρτιού και ρύζι

ΜΙΑ ΤΕΛΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ. ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΗ.

ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΥΖΙ:

ΚΟΒΟΥΜΕ ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΑΚΙΑ ΤΗΝ ΠΙΠΕΡΙΑ ΤΟ ΜΠΕΙΚΟΝ. ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΜΑΣ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ ΝΑ ΚΑΨΕΙ ΜΕ ΛΙΓΟ ΛΑΔΙ. ΕΠΕΙΤΑ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑΚΙΑ ΠΙΠΕΡΙΑΣ, ΜΠΕΙΚΟΝ Κ ΤΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ Κ ΤΑ ΤΣΙΓΑΡΙΖΟΥΜΕ.ΑΦΟΥ ΤΣΙΓΑΡΙΣΤΟΥΝ ΛΙΓΟ ΒΑΖΩ ΤΗΝ 1 ΚΟΥΠΑ ΡΥΖΙ ΝΑ ΤΣΙΓΑΡΙΣΤΕΙ Κ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ... ΑΦΟΥ ΤΣΙΓΑΡΙΣΤΟΥΥΝ ΟΛΑ ΜΑΖΙ ΓΙΑ 2 ΛΕΠΤΑ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΜΠΟΛΙΚΟ ΑΛΑΤΙ Κ 2,5 ΠΟΤΗΡΙΑ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΝΑ ΠΙΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΟΥ.. ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΙΕΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ...

ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ:

Ρύζι με μαλλιά αγγέλου

Αρχικά από ότι κρέας βράσουμε κρατάμε το νέρο. Σε ένα τηγάνι (θα ήταν καλό να είναι βαθύ) βάζουμε λίγο λάδι και τσιγαρίζουμε τα μαλλιά μέχρι να ροδίσουν προσοχή μην κάουν, ρίχνουμε το ρύζι το κρέας, το κρασί, τα μανιτάρια τον κύβο και το ανάλογο νερό για κάθε κούπα ρύζι 2 κούπες νέρο, το ανακατέβουμε συνέχεια μέχρι να βράσει θα χρειαστούμε λίγο παραπάνω νέρο από ότι χρειάζεται, λίγο πριν βράσει το σβήνουμε και έχει πιεί το νερό βέβαια, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε κανά τέταρτο μετά είναι έτοιμο να το απολαύσουμε

Ρύζι μπασμάτι

Το ρύζι μπασμάτι είναι από τα πλέον υγιεινά ρύζια, προέρχεται από τα Ιμαλάια και λέγεται βασίλισσα των αρωμάτων λόγω του χαρακτηριστικού αρώματός του.

Βασικά υλικά: 

Ρύζι μπασμάτι με σταφίδες και αρακά

Το ρύζι μπασμάτι είναι ένα από τα εκλεκτότερα ρύζια, προέρχεται από την Ινδία, και με αυτό μπορούμε να φτιάξουμε καταπληκτικά αρωματικά φαγητά όπως το παρακάτω...

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε με το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα.

Προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης, αλάτι, πιπέρι, και το κύμινο.

Ρυζόπιτα (ή λιακρόρ)

Για αρχή θα φτίαξουμε το φύλλο. Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι σιγά σιγά με νερό και ζυμώνουμε, ρίχνουμε λίγο αλάτι μια κουταλίτσα, συνεχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας και λάδι μέχρι να πάρει η ζύμη όλο το αλεύρι και να γίνει μια μαλακιά ομοιόμορφη ζύμη και την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί.

Κρεατόπιτα Κεφαλονίτικη

Καταρχήν βράζουμε το μοσχάρι σε μια κατσαρόλα, ξαφρίζοντάς το όταν χρειάζεται, δηλαδή βγάζοντας το υπόλειμμα που βγαίνει στην επιφάνεια. Στην ίδια κατσαρόλα, ρίχνουμε και την καθαρισμένη πατάτα να βράσει. Δεν τα βράζουμε πολύ. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, και κρατάμε λίγο από το ζουμί τους.

Ντολμαδάκια γιαλαντζί

Θα δούμε μια πολύ καλή συνταγή για ντολμαδάκια γιαλαντζί. Αν είμαστε τυχεροί και έχουμε φρέσκα κληματόφυλλα, προσέχουμε αυτά που θα διαλέξουμε να είναι φρέσκα και τρυφερά. Διαφορετικά χρησιμοποιούμε κονσέρβας, τα οποία όμως βράζουμε περίπου 5 λεπτά για να είναι πιο τρυφέρα.

Γιουβαρλάκια

Αυτή εδώ είναι η ωραιότερη συνταγή για γιουβαρλάκια. Οχι όμως σουπέ αλλά ανατολίτικα με σάλτσα από λεμόνι και αβγό...

Καταρχήν βάζουμε όλα τα υλικά (εκτός από τις πατάτες, τα αυγά και τα λεμόνια) σε ένα μεγάλο μπολ, και τα ζυμώνουμε καλά.

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες.

Βάζουμε το νερό στην κατσαρόλα (μέχρι τη μέση) σε σιγανή φωτιά και μόλις ζεσταθεί αρκετά ρίχνουμε μέσα τις πατάτες, με αλάτι και πιπέρι και τις αφήνουμε να βράζουν.

Φακές με ρύζι (φακόρυζο)

Σε μια κατσαρόλα, τσιγαρίζουμε τις φακές με κρασί, το τριμμένο κρεμμύδι και το σκόρδο.
Αφού τσιγαριστούν, ρίχνουμε και το ντοματάκι, το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι, την κανέλα, το δαφνόφυλλο και προσθέτουμε νερό μέχρι να καλυφθούν οι φακές.

Τώρα, βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για περίπου μισή ώρα με τρία τέταρτα, ανάλογα με τις φακές...Πάντως, βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν οι φακές!