Τι είναι η δίαιτα ORAC που υπόσχεται να χάσουμε 4 κιλά σε μια εβδομάδα

Η πολυδιαφημισμένη δίαιτα ΟRAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity – Ικανότητα Απορρόφησης Ριζών Οξυγόνου) υπόσχεται απώλεια 4 κιλών σε μια μόνο εβδομάδα.

Το μυστικό της κρύβεται στις αντιοξειδωτικές ουσίες, που βρίσκονται μέσα στις τροφές και για ορισμένους διατροφολόγους είναι σημαντικότερες κι απ' τις βιταμίνες, καθώς αντιμετωπίζουν τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ουσίες που παράγονται από τις βιολογικές καύσεις του οργανισμού και είναι αυτές που καταπολεμούν τα μικρόβια, τους ιούς και τα παράσιτα που εισβάλλουν στο σώμα μας. Μόλις επιτελέσουν το έργο τους, καταστρέφονται από τον οργανισμό. Όταν όμως παράγονται σε μεγάλες ποσότητες, τις οποίες δεν μπορεί να εξουδετερώσει ο οργανισμός, τότε μετατρέπονται σε τοξικές και προκαλούν φθορές. Κι εδώ ακριβώς είναι που μπαίνουν στην εξίσωση οι αντιοξειδωτικές ουσίες και η δίαιτα ΟRAC.

Ο δείκτης ΟRAC είναι η μονάδα με την οποία μετράμε πόση ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών χρειάζεται ο οργανισμός. Κι όπως οι θερμίδες δείχνουν πόση ενέργεια υπάρχει σε ένα τρόφιμο, ο δείκτης ΟRAC δείχνει την ικανότητα της αντιοξειδωτικής δράσης του. Χάρη σε αυτόν τον δείκτη, γνωρίζουμε τη δύναμη που έχει ένα τρόφιμο να καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες. Κι όπως συμβαίνει και με τις θερμίδες, πρέπει να λαμβάνουμε καθημερινά τόσες μονάδες ΟRAC, όσες είναι οι ατομικές μας ανάγκες.
 

Οι νέες συνταγές μας