Κυρίως πιάτα με πουλερικά

Θρεπτική κοτόσουπα, ιδανική για το κρυολόγημα

Περίεργος ο καιρός. Μία ζέστη, μία κρύο κι εμείς να μην ξέρουμε τι να βάλουμε. Αποτέλεσμα; Κρυολόγημα. Δε θέλει άλλωστε και πολύ ο άνθρωπος να το τσιμπήσει το μικρόβιο. Και να ο βήχας, να ο πονόλαιμος και ο πυρετός. Προφανώς και δε θέλει κανείς να φάει τίποτα τέτοιες ώρες. Αλλά αν πρέπει να πάρεις φάρμακα για να γίνεις καλά, σίγουρα θα πρέπει να φας κάτι τονωτικό για να σε ανακουφίσει και φυσικά να σε τονώσει. Και κάπου εδώ εμφανίζεται η κοτόσουπα. Γιατί τι άλλο ποιο ελαφρύ θα μπορούσε κανείς να ζητήσει για την αρρώστια; Τίποτα! Η κοτόσουπα είναι θρεπτική και δυναμωτική. Κοινώς είναι ό,τι πρέπει για τέτοιες περιπτώσεις!

Το κοτόπουλο με πατάτες της μαμάς!

Μπορεί να ψάχνουμε συνέχεια συνταγές ψαγμένες, αλλά το κλασικό έχει άλλη αξία. Παλιά δοκίμαζα το κοτόπουλο με κάρυ και πολλά άλλα μπαχαρικά θέλοντας να μετριάσω την έντονη μυρωδιά πουλερικού. Μεγαλώνοντας, αποφάσισα ότι οι κλασικές συνταγές δε στερούνται σε γεύση και τις τιμώ όσο πιο συχνά μπορώ. Σήμερα λοιπόν θα φτιάξουμε κοτόπουλο με πατάτες. Έτσι όπως το φτιάχνουν οι μαμάδες και οι γιαγιάδες μας (καλά μπορεί να προσθέσουμε και κάτι…).

Είναι φαγητό εύκολο, το αγαπούν τα παιδιά και σίγουρα δεν υστερεί σε νοστιμιά από κανένα άλλο γκουρμέ πιάτο.

Υλικά:

Γαλοπούλα στη γάστρα με κάστανα και δαμάσκηνα

Στην Ελλάδα λένε κάποιοι ότι τα Χριστούγεννα τρώμε κατά παράδοση ψητό χοιρινό, αν και η ψητή γαλοπούλα είναι εξίσου παραδοσιακό πιάτο. Και μάλιστα η καλά ψημένη γαλοπούλα μπορεί να απογειώσει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Αρκεί να έχετε τη σωστή συνταγή. Αυτή εδώ ειναι μια πολύ απλή συνταγή για να μαγειρέψετε μια γευστικότατη γαλοπούλα χωρίς πολύπλοκη γέμιση αλλά με μπέικον, κάστανα και δαμάσκηνα στη γάστρα. Με το συνδυασμό αυτό, η γεύση της γαλοπούλας θα είναι μοναδική, γλυκιά και αλμυρή ταυτόχρονα. Τα κάστανα μπορείτε να τα βρείτε προβρασμένα από σούπερ μάρκετ. 

Ριζότο με κοτόπουλο

Αυτή εδώ είναι μια συνταγή για πεντανόστιμο ριζότο με κοτόπουλο. Προτείνω να χρησιμοποιήσετε ρύζι καρναρόλι που είναι το καλύτερο για ριζότο και όπως λένε το αγαπημένο των σεφ για την αντοχή του στο μαγείρεμα. Επίσης, καλό ρύζι για κρεμώδες ριζότο είναι και βιαλόνε νάνο αλλά είναι ακριβό... Το μυστικό για καλό ριζότο πάντως είναι το βούτυρο!

Καταρχήν βράζουμε το κοτόπουλο σε ένα κατσαρολάκι με 1 λίτρο νερό.

Ρολό Κοτόπουλο (γεμιστό)

Θα δούμε μια απλή αλλά πολύ νόστιμη συνταγή για ρολό κοτόπουλο.

Το ρολό δεν θα το ετοιμάσουμε εμείς, επειδή είναι δύσκολο. Το βρίσκουμε συνήθως στο χασάπη της γειτονιάς, είτε έτοιμο είτε με παραγγελία.

Βάζουμε λοιπόν το ρολό στα ταψί, κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τις βαζουμε μέσα και αυτές.

Ρίχνουμε την πιπεριά πάνω απο τις πατάτες, μαζί με αλάτι και πιπέρι, τη ρίγανη, λίγο δεντρολίβανο, το μπούκοβο και τους κύβους απο το τυρί.

Φιλέτο κοτόπουλο με σως γιαουρτιού και ρύζι

ΜΙΑ ΤΕΛΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ. ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΗ.

ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΥΖΙ:

ΚΟΒΟΥΜΕ ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΑΚΙΑ ΤΗΝ ΠΙΠΕΡΙΑ ΤΟ ΜΠΕΙΚΟΝ. ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΜΑΣ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ ΝΑ ΚΑΨΕΙ ΜΕ ΛΙΓΟ ΛΑΔΙ. ΕΠΕΙΤΑ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑΚΙΑ ΠΙΠΕΡΙΑΣ, ΜΠΕΙΚΟΝ Κ ΤΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ Κ ΤΑ ΤΣΙΓΑΡΙΖΟΥΜΕ.ΑΦΟΥ ΤΣΙΓΑΡΙΣΤΟΥΝ ΛΙΓΟ ΒΑΖΩ ΤΗΝ 1 ΚΟΥΠΑ ΡΥΖΙ ΝΑ ΤΣΙΓΑΡΙΣΤΕΙ Κ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ... ΑΦΟΥ ΤΣΙΓΑΡΙΣΤΟΥΥΝ ΟΛΑ ΜΑΖΙ ΓΙΑ 2 ΛΕΠΤΑ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΜΠΟΛΙΚΟ ΑΛΑΤΙ Κ 2,5 ΠΟΤΗΡΙΑ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΝΑ ΠΙΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΟΥ.. ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΙΕΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ...

ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ:

Μακαρόνια με κοτόπουλο στο φούρνο

ΒΡΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ. ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ ΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΝΑ ΨΗΘΕΙ ΧΩΡΙΣ ΛΑΔΙ. ΑΦΟΥ ΠΑΡΕΙ ΛΙΓΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΛΑΔΙ, ΤΑ ΠΡΑΣΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΣΙ. ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΑΛΑΤΟΠΙΠΕΡΩΝΟΥΜΕ Κ ΤΟ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΝΑ ΠΙΕΙ ΤΟ ΖΟΥΜΙ ΤΟΥ. ΤΟ ΤΥΡΙ ΚΡΕΜΑ ΤΟ ΑΡΑΙΩΝΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΜΠΟΛ ΜΕ ΛΙΓΟ ΓΑΛΑ Κ ΜΕ ΜΙΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΖΟΥΜΙ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ. ΧΤΥΠΑΜΕ ΤΑ ΑΥΓΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΥΡΙ ΚΡΕΜΑ.(ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΤΥΡΙ ΚΡΕΜΑ Κ ΝΑ ΤΟ ΒΑΛΟΥΜΕ ΣΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΨΗΝΕΤΑΙ).

Κοτόπουλο με σάλτσα λεμονιού και ρύζι μπασμάτι

Αυτή εδώ είναι μια πολύ ελαφριά και πολύ γευστική συνταγή για κοτόπουλο με σάλτσα λεμονιού. Εγώ δοκίμασα με ρύζι μπασμάτι, που είναι πιο αρωματικό αλλά και με απλό ρύζι πάλι τέλειο θα είναι! Καταρχήν, αφαιρούμε την πέτσα από τα μπούτια του κοτόπουλου και τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια. Τα πλένουμε καλά και τα αλατοπιπερώνουμε.

Μακαρόνια με κοτόπουλο, κοκκινιστό με γαρύφαλλο και βασιλικό

Αυτή εδώ είναι μια μυρωδάτη συνταγή για μακαρόνια με κοκκινιστό κοτόπουλο, όπου στη σάλτσα δεσπόζει το γαρύφαλλο και ο βασιλικός, ανάμεσα σε άλλα μπαχαρικά... Σκέτη μούρλια!

Αρχικά, βάζουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σωτάρουμε σε χαμηλή φωτιά τα κομμάτια του κοτόπουλου με το τριμμένο κρεμμυδάκι. Εγώ αφαιρώ την πέτσα του κοτόπουλου, αλλά αυτά είναι προτιμήσεις...

Κοτόπουλο με χυλοπίτες πικάντικο

Με αυτή τη συνταγή θα φτιάξουμε ένα καταπληκτικό κοτόπουλο με χυλοπίτες και πικάντικη γεύση, σκέτη μούρλια!!!

Καταρχήν, αλατοπιπερώνουμε τα μπουτάκια και τα τσιγαρίζουμε σε χαμηλή φωτιά σε μια κατσαρόλα όπου έχουμε βάλει το μισό ελαιόλαδο. Σωτάρουμε καλά μέχρι να ροδίσουν.