Λαδερά

Συνταγές για λαδερά φαγητά.

Δείτε τις υπόλοιπες συνταγές κάνοντας κλικ στις σελίδες στο κάτω μέρος!

Γεμιστά της μαμάς, αρωματικά και καλοκαιρινά!

Τα γεμιστά είναι από εκείνα τα λαδερά φαγητά που όλοι τα έχουμε συνδέσει με αναμνήσεις από τις μαμάδες και τις γιαγιάδες μας. Γιατί, είναι αλήθεια, τα γεμιστά της γιαγιάς είναι all-time classic. Αυτή εδώ είναι μια συνταγή για γεμιστά, με τον παραδοσιακό μαμαδίστικο τρόπο, δηλαδή με ρυζάκι, ντοματούλα και αρωματικά, χωρίς φρου φρου. Μαγειρέψτε τα το καλοκαιράκι, με κόκκινες ζουμερές ντομάτες, πιπεριές της εποχής και κολοκυθάκια και απολαύστε τα! 

Γίγαντες στο φούρνο, με τη συνταγή της γιαγιάς!

Τα φασόλια γίγαντες στο φούρνο είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο. Είναι πολύ εύκολο να τους φτιάξουμε αρκεί να θυμηθούμε μία ημέρα πριν να τα βάλουμε στο νερό για να φουσκώσουν.

Γίγαντες χωριάτικοι με σπανάκι, μυρωδικά (και φέτα)!

Από παλιά στα ελληνικά χωριά, μαγειρεύανε τους γίγαντες στη γάστρα με μπόλικα λαχανικά, μυρωδικά και τους συνοδεύανε με ωραία φέτα. Αυτή εδώ η συνταγή θα σας δώσει φασόλια γίγαντες με σπανάκι, μυρωδικά και ντομάτα να χορτάσετε την πείνα σας. Και αν δεν νηστεύετε, γαρνίρετε με λίγη φέτα για να απογειώσετε τη γεύση του όσπριου.  Όπως συμβαίνει πάντα με τα όσπρια, ειδικά οι γίγαντες θέλουν προεργασία από την προηγούμενη ημέρα, αλλά το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει.

Ρολό κιμά θεσπέσιο

Το ρολό κιμά είναι μία από τις πιο οικογενειακές συνταγές της ελληνικής κουζίνας. Οι περισσότεροι το τρώγαμε από τα χεράκια της μαμάς ή της γιαγιάς και γλύφαμε και τα δάχτυλά μας. Είναι γευστικότατο, πολύ θρεπτικό φαγητό και δίνει τη δυνατότητα για πειραματισμούς με τη γέμιση του. Εδώ θα γεμίσουμε το ρολό μας με τον παραδοσιακό τρόπο: με 4 αυγά, αλλά θα προσθέσουμε και λίγο τυράκι και ζαμπονάκι. Άλλοι φτιάχνουν το ρολό κιμά με γέμιση καρότου ή/και μπέικον. Όρεξη να υπάρχει...

Φασόλια μαυρομάτικα σαλάτα

Φτιάξτε πολύχρωμη σαλάτα με φασόλια μαυρομάτικα. Είναι πολύ εύκολο να ετοιμαστεί.

Καταρχάς βράζουμε τα φασόλια για 5 λεπτά, κατεβάζουμε απο την φωτιά, και τα ξεπλένουμε.

Στην συνέχεια τα βάζουμε να βράσουν ξανα με καθαρό νερό για περίπου 25 λεπτά.

Ψιλοκόβουμε την πιπεριά και τα κρεμμυδάκια (το ξερό και τα φρέσκα)

Γεμιστά

Τα γεμιστά είναι από εκείνα τα λαδερά φαγητά που συνήθως τα έχουμε συνδέσει με αναμνήσεις από τις γιαγιάδες μας. Γιατί, είναι αλήθεια, τα γεμιστά της γιαγιάς είναι all-time classic. Αυτή εδώ είναι μια συνταγή για γεμιστά, με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή με ρυζάκι, ντοματούλα και αρωματικά. Μαγειρέψτε τα το καλοκαιράκι, με κόκκινες ζουμερές ντομάτες, πιπεριές της εποχής και κολοκυθάκια και απολαύστε τα!

Πλένετε τις ντομάτες, τα κολοκυθάκια και τις πιπεριές. Κόβετε μία λεπτή φέτα από τη μεριά του κοτσανιού και αδειάζετε το εσωτερικό τους.

Πατάτες ριγανάτες

Πατάτες ριγανάτες ή αλλιώς υπέροχες πατατούλες με ρίγανη στον φούρνο. Πλένουμε και καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες. Τις βάζουμε σε ένα πυρεξ και ρίχουμε λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι το λάδι, το λεμόνι, την ρίγανη και το νερό. Ανακατεύουμε τις πατάτες να πάνε παντού όλα τα υλικά.

Αρακάς κοκκινιστός

Κοβουμε τις πατατες και τα καροτα στο μεγεθος που θελουμε, ψιλοκοβουμε τα κρεμμυδια ενω παραλληλα σε μια κατσαρολα εχουμε βαλει το ελαιολαδο να ζεστενεται. Ριχνουμε τις πατατες, τα καροτα και τα κρεμμυδια στη κατσαρολα να τσιγαριστουν για περιπου 5 λεπτα,τα ανακατεύουμε και επειτα ριχνουμε τον πελτε ή το ντοματοχυμό, τη ζάχαρη και νερο οσο χρειαζεται για να σκεπαστουν τα υλικα στη κατσαρολα (οχι παραπανω) και τα αφηνουμε να βρασουν για 15-20 λεπτα.

Μπριάμ

Ένα ελαφρύ φαγητό που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους.

Για να ετοιμάσουμε το μπριάμ ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία:

Σε ενα τηγάνι τηγανίζουμε ελαφρά τα κολοκυθάκια κομμένα σε ροδέλες, τις μελιτζάνες κομμένες σε κύβους, τις πατάτες κομμένες σε χοντρές φέτες και τις πιπεριές ψιλοκομμένες.

Πατάτες με πορτοκάλι στο φούρνο

Αυτή εδώ η συνταγή για πατάτες στο φούρνο είναι για όσους θέλουν να φτιάξουν κάτι νόστιμο χωρίς να παιδευτούν ιδιαίτερα.

Αρχικά, βάζουμε τις πατάτες σε ένα πυρέξ, όπου προσθέτουμε το χυμό των πορτοκαλιών και του λεμονιού, το ξύσμα από το πορτοκάλι, το ελαιόλαδο, το κύμινο και φυσικά αλατοπιπέρο.

Φασολάκια φρέσκα

Τα φρέσκα φασολάκια είναι μια νηστίσιμη συνταγή για ένα λαδερό φαγητό. Τι ποιο υγιεινό από ένα πιάτο φρέσκα φασολάκια.

Καταρχήν καθαρίζουμε τα φασολάκια και αφαιρούμε τις κλωστές. Τα ξεπλένουμε καλά.

Μελιτζανοσαλάτα

Η μελιτζανοσαλάτα είναι ένας πολύ ωραίος μεζές, υπάρχει σχεδόν σε κάθε τραπέζι και είναι και νηστίσιμος.

Πλένουμε τις μελιτζάνες καλά και τις σκουπίζουμε.

Τις τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο και τις ψήνουμε στο μάτι της κουζίνας απο όλες τις μεριές.

Προσοχή! Οι μελιτζάνες θα καούν εξωτερικά.

Φακές σούπα

Οι φακές είναι μια παραδοσιακή και νόστιμη σούπα για όλη την οικογένεια.

Καταρχήν, πλένουμε τις φακές.

Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε τις φακές με το κρασί, το τριμμένο κρεμμυδάκι και το ψιλοκομμένο σκόρδο.

Πατάτες στο φούρνο με δενδρολίβανο

Θα φτιάξουμε πατατούλες στο φούρνο, γλυκές και μυρωδάτες, για να φάτε και να γλείφετε και τα μουστάκια σας.. Και μάλιστα θα είναι με τη φλούδα τους! Αν νηστεύετε και το λάδι, μπορείτε να μην βάλετε καθόλου στο φαγητό..

Φασολάκια με κολοκυθοκορφάδες

Τα φασολάκια είναι από τα πιο όμορφα και θρεπτικά λαχανικά, κι αν τα φτιάξετε σωστά θα ξετρελαθείτε. Σε αυτήν τη απλή συνταγή θα δούμε πως φτιάχνουμε παραδοσιακά νησιώτικα φασολάκια με κολοκυθορφάδες και λίγη μελιτζάνα για τη γεύση! Εμείς χρησιμοποιήσαμε κατεψυγμένα φασολάκια αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και φρέσκα φασολάκια, αν έχουμε...

Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε τα κολοκυθάκια χωρίς νερό και χωρίς λάδι σε χαμηλή φωτιά να αποψυχθούν. Αν έχουμε φρέσκα φασολάκια, τα καίμε με πολύ λίγο λάδι για 3 λεπτά.

Αρακαδάκος

Πλένουμε τον αρακά, πλένουμε καθαρίζουμε τις πατάτες. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τον αρακά,τις πατάτες, τα μυρωδικά και τα καρότα ρίχνουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν αλάτι,πιπέρι τα σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Αφού γίνουν χτυπάμε τα λεμόνια με λάδι και τα ρίχνουμε μέσα και έχουμε ένα νόστιμο φαγητό.

Μπάμιες στο φούρνο

Μια απλή και καλή συνταγή για μπάμιες στο φούρνο.

Πλένουμε και καθαρίζουμε τις μπάμιες από τα κοτσάνια τους. Τις βάζουμε σε ένα ταψί.

Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες, όπως επίσης και το σκόρδο.

Πλένουμε και ψιλοκόβουμε το μαϊντανό, και τον βάζουμε μαζί με το σκόρδο και το κρεμμύδι μέσα στο ταψί.

Αλατοπιπερώνουμε όσο θέλουμε και ανακατεύουμε όλα μαζί.

Ρίχνουμε ένα ποτήρι λάδι.

Βάζουμε τις ντομάτες στο μίξερ, και έπειτα τις ρίχνουμε κι αυτές στο ταψί.

Τέλος, καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τις ρίχνουμε και αυτές στο ταψί.

Φασολάκια

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες. Τις βάζουμε στο νερό να μουλιάσουν.  Καθαρίζουμε και τα φασολάκια, αν χρειάζεται - τα κατεψυγμένα συνήθως δεν χρειάζονται καθάρισμα.

Παράλληλα, καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια μας, τα καρότα και τις ντομάτες. Εναλλακτικά τα τρίβουμε στον τρίφτη.

Μελιτζάνες ιμάμ μπαϊλντί

Πλένουμε τις μελιτζάνες, και τις καθαρίζουμε. Τις κόβουμε στη μέση, κατακόρυφα, ώστε να ανοίξουν και τις τηγανίζουμε στο λάδι τους, μέχρι να μαραθούν.

Μετά τις αλατοπιπερώνουμε και τις βάζουμε στο ταψί.