Μεζέδες - ορεκτικά

Αυγοφέτες, εύκολες, στο τηγάνι ή στο φούρνο

Οι πολύ αγαπημένες αυγοφέτες ξετρελαίνουν τα παιδάκια και ειναι τέλειες για πρωινό ή αν θέλετε να τους φτιάξετε κάτι στα γρήγορα. Μπορεί να τις γνωρίζετε και σας ποντιακές φελίες! Φτιάχνονται πανεύκολα αξιοποιώντας κυρίως μπαγιάτικο ψωμί που περίσσεψε και σερβίρονται με διάφορα "συνοδευτικά" (όπως π.χ. μέλι ή ζάχαρη). Δείτε τη συνταγή:

Κόβουμε το ψωμί σε φέτες πάχος 2 περίπου εκατοστά.

Σε ένα μπωλ χτυπάμε τα αυγά, και προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το γάλα, ώστε να φτιάξουμε έναν χυλό.

Αν θέλουμε τηγανιτές αυγοφέτες:

Κεφτεδάκια τηγανιτά, που μοσχοβολάνε

Αυτή εδώ είναι η παραδοσιακή συνταγή για κεφτεδάκια τηγανιτά.  Θεικός συνδυασμός με πατάτες τηγανιτές για τα μικρά παιδιά, αλλά και πολύ καλή σκέψη για πάρτυ ή μικρές συνάξεις με φίλους στο σπίτι. Δοκιμάστε τα και θα με θυμηθείτε.  Με τα υλικά αυτά θα σας βγούν 6 με 8 μερίδες και θα τα έχετε έτοιμα σε μισή ώρα! 

Αρχικά μουσκεύετε την ψίχα του ψωμιού και την στίβετε καλά. Προσοχή μην σας μείνει νερό στην ψίχα!

Στη συνέχεια, παίρνετε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύετε τον κιμά, την ψίχα, τα κρεμμύδια, τα αυγά, το δυόσμο, τη ρίγανη, το αλατοπίπερο.

Τυροκροκέτες

Οι τυροκροκέτες είναι αγαπημένο σνακ, κατάλληλο για παιδάκια, γιορτές και πάρτι ή σαν ορεκτικό στο τραπέζι. Και ετοιμάζονται πολύ εύκολα. Το μόνο κακό είναι ότι πριν τις τηγανίσετε πρέπει να αφήσετε το μείγμα με το οποίο θα φτιάξετε τις τυροκροκέτες για λίγες ώρες στο ψυγείο να δέσουν τα υλικά. Γι' αυτό φροντίστε να ξεκινήσετε την προετοιμασία νωρίτερα από το τηγάνισμα...

Σε μία κατσαρόλα βάζετε τις 4 κουταλιές αλεύρι και τις 3 κουταλιές βούτυρου.

Ανακατεύετε το μείγμα σε σιγανή φωτιά και ρίχετε σιγά σιγά και το γάλα. Ανακατεύετε καλά να μην σβωλιάσει το αλεύρι σας.

Ρώσικη σαλάτα

Η ρώσικη σαλάτα είναι μια από τις ωραιότερες και πιο γευστικές προτάσεις για μπουφέ ή και για το τραπέζι. Θα δούμε μια εύκολη και γρήγορη συνταγή για ρώσικη σαλάτα. Καταρχήν, βράζουμε τα λαχανικά μας και τα σουρώνουμε. Παράλληλα, βράζουμε το αυγό ώστε να γίνει σφιχτό, και το κόβουμε σε πολύ μικρά κομματάκια. Βράζουμε, επίσης, τις πατάτες και τις λειώνουμε σαν πουρέ.

Σπετζοφάι (βολιώτικο)

Μια πολύ καλή συνταγή για σπετζοφάι, όπως το φτιάχνουν στο Βόλο. Να ξέρετε ότι το σπετζοφάι (ή αλλιώς σπεντζοφάι ή σπετσοφάι το λέτε όπως θέλετε) είναι 100% παραδοσιακό φαγητό της Ελληνικής κουζίνας που όμως το φτιάχνουν και στην Ιταλία!

Χαρακτηρίζεται από τα τηγανισμένα χωριάτικα λουκάνικα που δένουν ιδανικά με σάλτσα από γλυκιές πιπεριές και ντομάτα (κάποιοι βάζουν και κρεμμύδι).

Ντοματοκεφτέδες (σαντορινιοί)

Οι τοματοκεφτέδες είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ορεκτικά/εδέσματα, και αυτή εδώ είναι μια καταπληκτική συνταγή από την Σαντορίνη. Πρόκειται για μια θεσπέσια συνταγή για τοματοκεφτέδες, τους οποίους μπορεί να έχετε δοκιμάσει αν έχετε ταξιδέψει στη Σαντορίνη μας. Τα υλικά της συνταγής είναι για περίπου 30 τοματοκεφτέδες.

Παίρνουμε ένα μεγάλο βαθύ μπολ και ρίχνουμε μέσα ενάμισι μεγάλο φλιτζάνι κόκκινες, αποφλοιωμένες και εξαιρετικά ψιλοκομμένες τομάτες.

Κις λορέν

Η πασίγνωση κις λορέν είναι μια τάρτα με τυριά και μπέικον. Εδώ θα δούμε μια πολύ απλή και γρήγορη συνταγή για να φτιάξουμε την πιο γευστική κις λορέν!

Καταρχήν, κόβουμε το μπέικον σε μικρά κομματάκια.

Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τρίβουμε τα τυριά.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σωτάρουμε το μπέικον, χωρίς λάδι φυσικά.

Μόλις ροδίσει το μπέικον, προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσει.

Λαδώνουμε μια ταρτιέρα και απλώνουμε τη ζύμη κουρού.

Τρυπάμε τη ζύμη σε αρκετά σημεία με ένα πηρούνι.

Πατάτες ριγανάτες

Πατάτες ριγανάτες ή αλλιώς υπέροχες πατατούλες με ρίγανη στον φούρνο. Πλένουμε και καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες. Τις βάζουμε σε ένα πυρεξ και ρίχουμε λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι το λάδι, το λεμόνι, την ρίγανη και το νερό. Ανακατεύουμε τις πατάτες να πάνε παντού όλα τα υλικά.

Τάρτα σπανάκι καλοκαιρινή

Μια φανταστική συνταγή και πολύ εύκολη για να φτιάξουμε τάρτα σπανάκι, που είναι ένα πολύ ωραίο φαγητό για το καλοκαίρι.

Πλένουμε και ψιλοκόβουμε το σπανάκι και τον άνιθο.

Κόβουμε το πράσο και τα κρεμμυδάκια σε ροδέλες.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σωτάρουμε το σπανάκι, τα κρεμμυδάκια και το πράσο σε δυνατή φωτιά.

Αφού μαλακώσουν τα υλικά μας, προσθέτουμε τον άνιθο και λίγο αλατοπίπερο.

Σε μια λαδωμένη ταρτιέρα, απλώνουμε τη ζύμη κουρού.

Τρυπάμε τη ζύμη με ένα πιρούνι σε αρκετά σημεία.

Τυροκαυτερή

Η τυροκαυτερή είναι μια ελληνική συνατγή που δεν λείπει σχεδόν ποτέ απο τραπέζι με κρεατικά.

Μπορείτε να την φτιάξετε πολύ εύκολα και υγιεινά

Τηγανίζουμε τις πιπεριές στο λάδι και τις ξεφλουδίζουμε. Προσοχή: Το λάδι που χρησιμοποιήσαμε δεν το πετάμε, θα το χρησιμοποιήσουμε!

Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε το ξύδι με τις πιπεριές μέχρι να λιώσουν.

Ντοματοκεφτέδες

Πανεύκολοι ντοματοκεφτέδες...

Βάζουμε τις ντομάτες αφού τις κόψουμε σε κυβάκια σε ένα σουρωτήρι και τις αφήνουμε να στραγγίξουν καλά για τουλάχιστον 2 ώρες.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά.

Φτιάχνουμε μακρόστενους ντοματοκεφτέδες και τους τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.

Προσέξτε μην τα τηγανίσετε πολύ και χάσουν την ζουμερή τους γεύση.

Σφολιατάκια με τυρί

Αυτά τα σφολιατάκια με τυρί είναι από τα πιο εύκολα και τα πιο γνωστά. Όλοι οι φούρνοι τα πουλάνε, όμως εμείς θα σας δείξουμε μια συνταγή χωρίς καθόλου βούτυρο.

Η διαδικασία είναι πολύ εύκολη:

Καταρχήν ξεπαγώνουμε την σφολιάτα. Ανοίγουμε το ένα φύλλο και με ένα πινέλο το αλείφουμε με αυγό.

Τυρομπαλάκια

Αυτά τα τυρομπαλάκια είναι ένας εκπληκτικός μεζές που μπορούμε να τον ετοιμάσουμε και να τον φυλάξουμε σε βάζα μέχρι να τον σερβίρουμε.

Λιώνουμε τα δύο είδη τυριών καλά και προσθέτουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά φλωρίνης και τον άνιθο. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μίγμα.

Πλάθουμε μικρά μπαλάκια (μπουκίτσες) και τις βάζουμε σε ένα καθαρό και αποστειρωμένο βάζο.

Χταποδοκεφτέδες

Τώρα που καλοκαιριάζει τα μεζεδάκια είναι πολύ συνηθισμένα να συνοδεύουν το ουζάκι μας.

Φτιαξτε χταποδοκεφτέδες πολύ εύκολα ακολουθώντας την παρακάτω συνταγή:

Καταρχήν πρέπει να βράσουμε το χταπόδι.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι και προσθέτουμε τόσο νερό, όσο να καλύψει το χταπόδι. Προσθέτουμε το ξύδι και βράζουμε για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει.

Τζατζίκι με άρωμα

Το τζατζίκι είναι από τα πιο όμορφα ορεκτικά της Ελληνικής κουζίνας. Συνήθως περιλαμβάνει και αγγουράκι. Με αυτή τη συνταγή θα φτιάξουμε ένα αρωματικότατο τζατζίκι χωρίς αγγούρι αλλά με κολοκυθάκια και καροτάκια!

Αρχικά, πλένουμε καλά τα κολοκυθάκια και το καρότο. Τα τρίβουμε στον τρίφτη και τα στύβουμε για να στραγγίξουν για να φύγουν τα πολλά υγρά και να μην βγει νερουλό το τζατζίκι μας.

Πατάτες ψητές

Για να φτιάξουμε πατάτες ψητές δεν χρειαζόμαστε συγκεκριμένα υλικά πέρα απο τις πατάτες!

Με τι θα τις σερβίρουμε εξαρτάται απο την όρεξη μας!

Για να τις ψήσουμε όμως ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία:

Επιλέγουμε πατάτες μέτριου μεγέθους και όσο πιο ομαλού σχήματος μπορούμε.

Τις πλένουμε εξωτερικά χωρίς να τις ξεφλουδίσουμε.

Τις αφήνουμε να στραγγίξουν και να στεγνώσουν

Τυροπιτάκια με τυρί κρέμα

Μία συνταγή για πολύ εύκολα τυροπιτάκια!

Ανακατεύουμε το τυρί κρέμα με τον άνιθο, το μοσχοκάρυδο και με λίγο πιπέρι.

Κόβουμε τα φύλλα κρούστας στην μέση και δημιουργούμε 10 κομμάτια φύλλου.

Λαδώνουμε κάθε φύλλο χωριστά, βάζουμε μία κουταλιά απο το μίγμα του τυριού και κλείνουμε σε τριγωνάκι.

Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα κομμάτια του φύλλου και την υπόλοιπη γέμιση.

Ταραμοσαλάτα

Η παραδοσιακή ταραμοσαλάτα της Καθαρής Δευτέρας!!!

Μουσκεύουμε το ψωμί σε λίγο νερό μέχρι να μουλιάσει. Το στίβουμε μέσα στις παλάμες μας.

Βάζουμε τον ταραμά, το κρεμμύδι και το μισό λάδι στο μπλέντερ και τα χτυπάμε για λίγο μέχρι να ενοποιηθούν.

Ρίχνουμε το ψωμί λίγο λίγο και το υπόλοιπο λάδι.

Στην συνέχεια προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού και συνεχίζουμε το χτύπημα.

Μελιτζανοσαλάτα

Η μελιτζανοσαλάτα είναι ένας πολύ ωραίος μεζές, υπάρχει σχεδόν σε κάθε τραπέζι και είναι και νηστίσιμος.

Πλένουμε τις μελιτζάνες καλά και τις σκουπίζουμε.

Τις τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο και τις ψήνουμε στο μάτι της κουζίνας απο όλες τις μεριές.

Προσοχή! Οι μελιτζάνες θα καούν εξωτερικά.

Πιπεριές γεμιστές με τυρί

Οι γεμιστές πιπεριές είναι ένας πολύ νόστιμος μεζές. Φτιάχνονται πολύ εύκολα.

Λιώνουμε την φέτα και την ανακατεύουμε καλά με το λάδι , την ρίγανη και το πιπέρι.

Κόβουμε το πάνω μέρος απο τις πιπεριές και αφαιρούμε τα σπόρια. Τις ζεματίζουμε για πολύ λίγο, περίπου 5 λεπτά και τις στραγγίζουμε καλά.

Μόλις στραγγίξουν και κρυώσουν τις γεμίζουμε και τις κλείνουμε.

Πιπεριές γεμιστές με φέτα πικάντικες

Είναι ένας τέλειος μεζές για εκλεκτικούς καλοφαγάδες.

Αρχικά πλένουμε τις πιπεριές και τις αδειάζουμε προσεχτικά, κρατώντας τα καπάκια.

Η τυρόπιτα της τεμπέλας

Μία συνταγή για τεμπέλες. Πολύ εύκολη τυρόπιτα, αλλα προσέξτε μην σας βγεί το όνομα...

Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά εκτός απο το ελαιόλαδο.

Σε ένα πυρεξ απλώνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το μίγμα της τυρόπιτας.

Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει η τεμπέλικη τυρόπιτά μας!

Πάστα ελιάς

Η πάστα ελιάς συνοδεύει κάθε τραπέζι σαν ορεκτικό. Σερβίρεται σκέτο και συνοδεύεται απο ψωμάκι, κριτσίνια, κρακεράκια κτλ.

Είναι πάρα πολύ εύκολο!!!

Καταρχήν, αφαιρούμε όλα τα κουκούτσια απο τις ελιές... Επιπλέον στραγγίζουμε την κάπαρη απο το νερό της.

Πάστα ελιάς απαλή

Η πάστα ελιάς συνοδεύει κάθε τραπέζι σαν ορεκτικό. Σερβίρεται σκέτο και συνοδεύεται απο ψωμάκι, κριτσίνια, κρακεράκια κτλ.

Είναι πάρα πολύ εύκολο!!!

Καταρχήν, αφαιρούμε όλα τα κουκούτσια απο τις ελιές...

Στο μπόλ του μίξερ, βάζουμε όλα τα υλικά και χτυπάμε για πολύ λίγο μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά και να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο μίγμα.

Πάστα ελιάς πικάντικη

Η πάστα ελιάς συνοδεύει κάθε τραπέζι σαν ορεκτικό. Σερβίρεται σκέτο και συνοδεύεται απο ψωμάκι, κριτσίνια, κρακεράκια κτλ.

Είναι πάρα πολύ εύκολο!!!

Καταρχήν, αφαιρούμε όλα τα κουκούτσια απο τις ελιές...

Στο μπόλ του μίξερ, βάζουμε όλα τα υλικά και χτυπάμε για πολύ λίγο μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά και να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο μίγμα.

Ρολά σολομού

Τα ρολά σολομού είναι ένα ορεκτικό πρωτότυπο και πολύ δημοφιλές στα μοντέρνα εστιατόρια. Η διαδικασία είναι πολύ απλή.

Ετοιμάζουμε την γέμιση του τυριού: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το τυρί κρέμα με το λεμόνι και τον άνιθο.

Φέτα με φύλλο

Η φέτα σε φύλλο κρούστας, ψημένη σαν τυρόπιτα και περιχυμένη με μέλι και σουσάμι είναι μια πρωτότυπη συνταγή που αναφέρεται στους περισσότερους καταλόγους εστιατορίων.

Ένας καταπληκτικός μεζές και ταυτόχρονα ορεκτικό, που εμφανισιακά μοιάζει με γλυκό, αλλα στην πραγματικότητα είναι αλμυρό έδεσμα.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή:

Πουρές πατάτας

Γιατί να αγοράζετε πουρέ πατάτας έτοιμο?

Ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει πόσο εύκολο και φυσικά πιο υγιεινό είναι να φτιάξει σπιτικό πουρέ.

Πανεύκολη συνταγή χωρίς τα συντηρητικά του πουρέ του εμπορίου.

Για να φτιάξουμε τον πουρέ πατάτας ακολουθούμε την εξής διαδικασία:

Χταπόδι ξυδάτο

Ενας καταπληκτικός μεζές που συνοδεύει το ουζάκι μας.
Θα δούμε μία εύκολη συνταγή με πολύ λίγα υλικά.

Κόβουμε το χταπόδι σε μικρά κομμάτια.

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι, το νερό, την πάπρικα και το θυμάρι.

Σιγοβράζουμε όλα τα υλικά για περίπου 1 ώρα.

Προσθέτουμε το ξύδι και βράζουμε για περίπου 10 λεπτά ακόμα.

Πρίν το σερβίρισμα περιχύνουμε με λίγο λάδι

Χούμους

Το χούμους είναι μια παραδοσιακή λιβανέζικη συνταγή για σαλάτα που συνοδεύει το τοπικό ψωμί και υπάρχει σε κάθε λιβανέζικο τραπέζι.

Είναι πάρα πολύ εύκολο να το φτιάξουμε και μπορούμε να "παίξουμε" με τις δοσολογίες των υλικών ανάλογα με τα γούστα μας.

Θα δούμε μία εκδοχή για την παρασκευή χούμους.