Ψαροσυνταγές

Χταπόδι βραστό

Το χταπόδι βραστό είναι εξαιρετικός μεζές που μπορείτε να τον σερβίρετε μαζί με ουζάκι στην παρέα. Είναι και πολύ εύκολο αφού ουσιαστικά το μόνο που χρειάζεται είναι καλό βράσιμο και κόψιμο σε κομμάτάκια.

Καταρχήν, πλένετε και καθαρίζετε το χταπόδι. Το βάζετε να βράσει σε άφθονο νερό για τουλάχιστον μιάμιση ώρα σε μέτρια θερμοκρασία. 

Όταν το χταπόδι βράσει καλά, το τραβάτε με μια πηρούνα και το κόβετε σε μικρά κομμάτια. 

Σερβίρετε το χταπόδι αφού περιχύσετε με άφθονο ελαιόλαδο, ξύδι και πασπαλισμένο με την ρίγανη ή το θυμάρι.

Μπακαλιάρος στην κατσαρόλα

Αυτή εδώ είναι μια τέλεια συνταγή για μπακαλιάρο, ότι πρέπει για τις γιορτινές ημέρες. Χρησιμοποιούμε παστό μπακαλιάρο (αυτό που πουλάνε στα σούπερ μάρκετ), με λάχανο, ντομάτα, πράσο και μάραθο αλλά αν δεν έχετε μάραθο μπορείτε να βάλετε μαϊντανό και σέλινο.

Να ξέρετε ο παστός μπακαλιάρος θέλει προετοιμασία, δηλαδή καλό "ξαλμύρισμα" που πρέπει να κάνετε από την προηγούμενη ημέρα. Οπότε, αρχικά κόβετε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια. Τον ξαλμυρίζετε για 12 ώρες σε άφθονο νερό το οποίο αλλάζετε 3-4 φορές.

Μακαρόνια με γαρίδες και κολοκυθάκια

Θα φτιάξουμε μια γκουρμέ μακαρονάδα, με γαρίδες, ουζάκι και απαλό κολοκυθάκι, σκέτη μούρλια! Ξεκινάμε την εκτέλεση. Αν οι γαρίδες δεν είναι καθαρισμένες, τις καθαρίζουμε, αν και τις περισσότερες φορές το κατεψυγμένο γαριδάκι είναι καθαρισμένο... Σε ένα τηγάνι, βράζουμε τις γαρίδες με μια κουταλιά της σούπας λάδι μέχρι να βγάλουν αρκετό ζουμάκι.

Ψάρι με σέλινο

Μια πολύ ωραία συνταγή για ψάρι με σέλινο. Εδώ χρησιμοποιούμε ροφό, αλλά μπορείτε εύκολα να το αντικαταστήσετε με οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο, μεγάλο ψάρι όπως σφυρίδες, στήρες, λαβράκια. Αμα μπορείτε να βρείτε βλάχο (το ψάρι!) ακόμα καλύτερα γιατί είναι πιο γευστικός και από το ροφό.

Καθαρίζουμε το ψάρι, το κόβουμε σε χοντρές φέτες και τις αλατοπιπερώνουμε.

Πλένουμε και καθαρίζουμε το σέλινο. Κόβουμε σε 6-8 κομμάτια τη σελινόριζα

Τοποθετούμε σε μεγάλη κατσαρόλα τα κομμάτια της σελινόριζας και το σέλινο.

Μπακαλιάρος πλακί στο φούρνο

Κόβουμε τρία κρεμμύδια σε φέτες και τα βάζουμε στο ταψί. Κόβουμε τις πατάτες σε φέτες και τις βάζουμε πάνω στα κρεμμύδια. Από πάνω βάζουμε αλάτι και κόκκινο πιπερι, τον μαϊντανό, και τις ψιλοκομμένες σκελιδούλες σκόρδο. Στρώνουμε τα κομμάτια του ψαριού, και από πάνω ρίχνουμε πάλι αλάτι και κόκκινο πιπέρι, μαιντανό και μία φέτα ντομάτας σε κάθε μπακαλιάρο.

Ευκολα μακαρόνια με τόνο και κάπαρη

Μια πανεύκολη και γρήγορη συνταγή για να απολαύσουμε τα μακαρόνια με τόνο και κάπαρη, με μια γεύση που να χαίρεσαι! Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι ζυμαρικό προτιμάτε, εμείς απολαύσαμε τον τόνο με σπαγγέτι.

Βράζουμε τα μακαρόνια σε μια κατσαρόλα με νερό και με αρκετό αλάτι.

Σε ένα μπωλ βάζουμε τον τόνο και τον κάνουμε κομματάκια όσο μικρά θέλουμε. Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, την κάπαρη, λίγο αλάτι και πιπέρι.

Μόλις είναι έτοιμα τα μακαρόνια, τα σουρώνουμε και αμέσως μετά τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα, την οποία όμως έχουμε κατεβάσει από τη φωτιά.

Μπακαλιάρος τηγανιτός με κουρκούτι

Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε μερίδες και αφαιρούμε τα πτερύγια και το δέρμα.

Τον βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό και τον αφήνουμε να ξαλμυρίσει για 10-12 ώρες αλλάζοντας το νερό τακτικά. Όσες περισσότερες φορές, τόσο το καλύτερο για το ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου. Έπειτα, τον στραγγίζουμε.

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το ασπράδι, το ξύδι τη σόδα και το νερό και ανακατεύουμε έως ότου γίνουν κουρκούτι.

Μπακαλιάρος τηγανιτός

Ο μπακαλιάρος (λέγεται και βακαλάος ή μπακαλάος) ήταν παλιότερα το "ψάρι του φτωχού" αφού οι φτωχοί δεν είχαν να αγοράσουν φρέσκα ψάρια παρά μόνο αυτό το παστό και φθηνό εισαγόμενο ψαράκι. Ο μπακαλιάρος έχει μάλιστα συνδεθεί με την Κυριακή των Βαίων και του Ευαγγελισμού, τις δύο μέρες που επιτρέπεται το ψάρι στη Σαρακοστή. Σήμερα, ο μπακαλιάρος ένα από τα πιο αγαπημένα εδέσματα ανεξαρτήτως νηστείας ή μη.

Το μυστικό για να είναι εύγεστος και αφράτος ο μπακαλιάρος είναι στο σωστό ξαρμύρισμα και φυσικά στη δημιουργία του κουρκουτιού.

Γαρίδες Λαδολέμονο

Οι γαρίδες μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς τρόπους. Ένας από αυτούς είναι ο παρακάτω που είναι και πολύ εύκολος.

Καταρχήν πλένουμε τις γαρίδες καλά και τις βάζουμε σε μία κατσαρόλα με νερό. Ρίχνουμε το ξύδι και λίγο αλάτι. Τις αφήνουμε να βράσουν για περίπου 15 λεπτά.

Μόλις βράσουν τα σουρώνουμε και τις καθαρίζουμε από το κέλυφος.

Χταπόδι κρασάτο κατσαρόλας

Το κρασάτο χταπόδι στην κατσαρόλα είναι από τα πιο ωραία εδέσματα, είτε το χειμώνα είτε το καλοκαίρι. Η παρακάτω συνταγή είναι πολύ εύκολη, αρκεί να έχετε ένα καλά χτυπημένο χταπόδι (για να μαλακώσει στην κατσαρόλα).

Αρχικά, βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο, και σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να ροδίσουν.