Ελληνική Κουζίνα

Ταραμοσαλάτα με πατάτα

Παραδοσιακή ταραμοσαλάτα με πατάτα. Κάποιοι την προτιμούν με ψωμί. Άλλοι πάλι με πατάτα. Η συγκεκριμένη συνταγή είναι με πατάτα.

Πολτοποιούμε τον ταραμά και προσθέτουμε τις πατάτες και το κρεμμύδι.

Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι το μίγμα να γίνει λείο.

Προσθέτουμε εναλλακτικά λίγο  λίγο το ελαιόλαδο και το λεμόνι.

Μόλις ενσωματωθεί όλο το ελαιόλαδο στο μίγμα είναι έτοιμη!

Γαρνίρουμε με ελιές και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγο φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο!

Η ταραμοσαλάτα με πατάτα  είναι έτοιμη!

Σκορδαλιά με πατάτα, η αυθεντική και αξεπέραστη!

Η σκορδαλιά είναι πολύ γνωστό ορεκτικό στην Ελλάδα. Είναι συνδυασμένη στο μυαλό μας με την 25η Μαρτίου όπου ο περισσότερος κόσμος την καταναλώνει μαζί με μπακαλιάρο. Είναι όμως πολύ εύκολη στην παρασκευή της, και  μπορείτε να την φτιάξετε με πάρα πολλoύς συνδυασμούς και σε καθημερινά τραπέζια. Τη σκορδαλιά μπορείτε να τη φτιάξετε με ψωμί αλλά και με πατάτα. Για την συγκεκριμένη συνταγή επιλέξαμε να βάλουμε πατάτα. Εναλλακτικά αν δεν θέλετε να βάλετε πατάτες, μπορείτε να τις αντικαταστήσετε με μουσκεμένη ψίχα ψωμιού!

Μελιτζανοσαλάτα, νόστιμη και νηστίσιμη

Η μελιτζανοσαλάτα είναι ένας πολύ ωραίος μεζές, υπάρχει σχεδόν σε κάθε τραπέζι και είναι και νηστίσιμος. Αυτή εδώ είναι μια συνταγή για πανεύκολη και πεντανόστιμη μελιτζανοσαλάτα.

Θρεπτική κοτόσουπα, ιδανική για το κρυολόγημα

Περίεργος ο καιρός. Μία ζέστη, μία κρύο κι εμείς να μην ξέρουμε τι να βάλουμε. Αποτέλεσμα; Κρυολόγημα. Δε θέλει άλλωστε και πολύ ο άνθρωπος να το τσιμπήσει το μικρόβιο. Και να ο βήχας, να ο πονόλαιμος και ο πυρετός. Προφανώς και δε θέλει κανείς να φάει τίποτα τέτοιες ώρες. Αλλά αν πρέπει να πάρεις φάρμακα για να γίνεις καλά, σίγουρα θα πρέπει να φας κάτι τονωτικό για να σε ανακουφίσει και φυσικά να σε τονώσει. Και κάπου εδώ εμφανίζεται η κοτόσουπα. Γιατί τι άλλο ποιο ελαφρύ θα μπορούσε κανείς να ζητήσει για την αρρώστια; Τίποτα! Η κοτόσουπα είναι θρεπτική και δυναμωτική. Κοινώς είναι ό,τι πρέπει για τέτοιες περιπτώσεις!

Γιουβαρλάκια αυγολέμονο, τα αγαπημένα!

Γιουβαρλάκια αυγολέμονο! Τα πολυαγαπημένα γιουβαρλάκια αρέσουν σε μικρούς και μεγάλους και είναι κατάλληλα για χειμώνα και καλοκαίρι για το οικογενειακό τραπέζι. Δείτε πως γίνονται σε μια παραδοσιακή και πολύ γνωστή συνταγή.

Σε μία μεγάλη λεκάνη (εγω χρησιμοποιοώ Tupperware γιατι έχει ειδικη λαβή να την κρατάω με το ένα χέρι) ανακατεύουμε τον κιμά με το κρεμύδι, τον μαιντανό και τον άνιθο ή δυόσμο, τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο , το αλάτι και τοι πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά και πλάθουμε σε μικρα μπαλάκια.

Μουσακάς, σούπερ υγιεινός και νόστιμος!

Οι ξένοι που έρχονται στην Ελλάδα δεν παραλείπουν να δοκιμάσουν τις εθνικές συνταγές μας. Και φυσικά ο greek mousaka ή αλλιώς σκέτο μουσακάς, είναι μια από αυτές. Τον έχουμε συνδυάσει με το κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι κι όχι άδικα. Γενιές και γενιές πιτσιρικιών αλλά και μεγάλων, περίμεναν αυτό το μπελαλίδικο φαγητό να σερβιριστεί στα κυριακάτικα γεύματα. Θα μου πείτε, λοιπόν, ότι τη συνταγή του μουσακά την έχετε ήδη από κάποιο παλιό τετράδιο της μαμάς ή της γιαγιάς σας. Και θα συμφωνήσω λέγοντάς σας: Και γω!

Καριόκες σπιτικές, γλυκιές σαν της γιαγιάς

Αυτή η συνταγή για καριόκες μου θύμισε εκείνες που έφτιαχνε η γιαγιά μου, γλυκιές και αφράτες, με χοντρό καρυδάκι και μπόλικη σοκολάτα από πάνω, που τις είχε σχεδόν πάντα έτοιμες για κέρασμα σε καλεσμένους και μη.  Και μην ακούτε τι λένε. Οι καριόκες δεν χρειάζεται να ειναι πολύ μπελαλίδικες. Οπως θα δείτε αυτή εδώ είναι μια σχετικά εύκολη συνταγή για να φτιάξετε κι εσείς καριόκες και να έχετε το σοκολατένιο κέρασμα στο ψυγείο σας.

Σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, λιώνουμε τη βούτυρο με το γάλα και ανακατεύουμε καλά.

Αυγοφέτες, εύκολες, στο τηγάνι ή στο φούρνο

Οι πολύ αγαπημένες αυγοφέτες ξετρελαίνουν τα παιδάκια και ειναι τέλειες για πρωινό ή αν θέλετε να τους φτιάξετε κάτι στα γρήγορα. Μπορεί να τις γνωρίζετε και σας ποντιακές φελίες! Φτιάχνονται πανεύκολα αξιοποιώντας κυρίως μπαγιάτικο ψωμί που περίσσεψε και σερβίρονται με διάφορα "συνοδευτικά" (όπως π.χ. μέλι ή ζάχαρη). Δείτε τη συνταγή:

Κόβουμε το ψωμί σε φέτες πάχος 2 περίπου εκατοστά.

Σε ένα μπωλ χτυπάμε τα αυγά, και προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το γάλα, ώστε να φτιάξουμε έναν χυλό.

Αν θέλουμε τηγανιτές αυγοφέτες:

Ηπειρώτικη κολοκυθόπιτα, χωρίς φύλλο, που θα σας ξετρελάνει!

Οι Ηπειρώτισσες νοικοκυρές φημίζονται για τις πίτες που φτιάχνουν. Λένε μάλιστα, ότι οι πιο παλιές από αυτές, μπορούν να φτιάξουν πίτα με ό,τι υλικό υπάρχει στην κουζίνα τους! Αν έχετε την τύχη να γνωρίζετε κάποια Ηπειρώτισσα, τότε μάλλον θα το έχετε διαπιστώσει. Πίτες με κρέας ή λαχανικά, πίτες γλυκές ή αλμυρές, πίτες με φύλλο ή χωρίς, είναι λίγες μόνο από τις υποκατηγορίες που μπορεί να χωριστεί το τεράστιο κεφάλαιο «Ηπειρώτικες Πίτες». Εδώ, θα μοιραστούμε μαζί σας μια καλοκαιρινή ως επί το πλείστον πίτα, η οποία δεν απαιτεί καμία μαεστρία για να ανοίξετε φύλλο, καθώς δεν έχει φύλλο!

Εύκολο γλυκό ψυγείου με μπισκότα

Ένα εύκολο γλυκό ψυγείου με μπισκότα κατάλληλο για μικρά παιδια, αφού συνδυάζει τα αγαπημένα τους γλυκά: μπισκότα, κρέμα και σοκολάτα Η διαδικασία είναι πολύ εύκολη. Ετοιμάζουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής και την κρέμα στιγμής σοκολάτα όπως γράφουν οι οδηγίες.