Πάνω απο 8

Κριτσίνια με ελιά, απλά τέλεια!

Αυτή εδώ είναι μια συνταγή για πεντανόστιμα κριτσίνια με ελιά. Φτιάχνονται πολύ εύκολα και το μόνο χρονοβόρο είναι η αναμονή για να φουσκώσει η ζύμη. Δείτε πως γίνονται.

Καριόκες σπιτικές, γλυκιές σαν της γιαγιάς

Αυτή η συνταγή για καριόκες μου θύμισε εκείνες που έφτιαχνε η γιαγιά μου, γλυκιές και αφράτες, με χοντρό καρυδάκι και μπόλικη σοκολάτα από πάνω, που τις είχε σχεδόν πάντα έτοιμες για κέρασμα σε καλεσμένους και μη.  Και μην ακούτε τι λένε. Οι καριόκες δεν χρειάζεται να ειναι πολύ μπελαλίδικες. Οπως θα δείτε αυτή εδώ είναι μια σχετικά εύκολη συνταγή για να φτιάξετε κι εσείς καριόκες και να έχετε το σοκολατένιο κέρασμα στο ψυγείο σας.

Σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, λιώνουμε τη βούτυρο με το γάλα και ανακατεύουμε καλά.

Σοκολατόπιτα, γλυκιά σαν αμαρτία

Αυτή η συνταγή για σοκολατόπιτα απλά δεν υπάρχει! Απαιτεί πολλά υλικά για να τη φτιάξετε αλλά αν τη δοκιμάσετε θα δείτε ότι τελικά είναι μια πολύ εύκολη συνταγή αφού μπορείτε να την έχετε έτοιμη σε 30 λεπτά. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα γλυκό, υγρό κέικ με μπόλικγ σοκολάτα από πάνω που λιώνει στο στόμα και θα το λατρέψετε!

Πριν ξεκινήσετε, θυμηθείτε ότι όλα τα υλικά μας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου,

Το κέικ της σοκολατόπιτας

Ηπειρώτικη κολοκυθόπιτα, χωρίς φύλλο, που θα σας ξετρελάνει!

Οι Ηπειρώτισσες νοικοκυρές φημίζονται για τις πίτες που φτιάχνουν. Λένε μάλιστα, ότι οι πιο παλιές από αυτές, μπορούν να φτιάξουν πίτα με ό,τι υλικό υπάρχει στην κουζίνα τους! Αν έχετε την τύχη να γνωρίζετε κάποια Ηπειρώτισσα, τότε μάλλον θα το έχετε διαπιστώσει. Πίτες με κρέας ή λαχανικά, πίτες γλυκές ή αλμυρές, πίτες με φύλλο ή χωρίς, είναι λίγες μόνο από τις υποκατηγορίες που μπορεί να χωριστεί το τεράστιο κεφάλαιο «Ηπειρώτικες Πίτες». Εδώ, θα μοιραστούμε μαζί σας μια καλοκαιρινή ως επί το πλείστον πίτα, η οποία δεν απαιτεί καμία μαεστρία για να ανοίξετε φύλλο, καθώς δεν έχει φύλλο!

Cheesecake με βύσσινο και φράουλα, όνειρο!

Για τους Αμερικανούς, η 30η Ιουλίου έχει καθιερωθεί ως η ημέρα του Cheesecake! Παράξενο κι όμως αληθινό, όπως και τόσες άλλες «ημέρες» που γιορτάζονται. Βέβαια, τόσο αυτοί όσο κι εμείς οι Έλληνες, δεν περιμένουμε να φάμε αυτό το εξαίσιο γλυκό μόνο μια φορά το χρόνο! Άλλωστε η παρασκευή του είναι ιδιαίτερα οικονομική, εύκολη και γρήγορη.

Φανουρόπιτα (με επτά υλικά)

Κάθε χρόνο, στις 27 Αυγούστου, γιορτάζουμε τον Άγιο Φανούριο και φτιάχνουμε τη Φανουρόπιτα την οποία πολλοί πιστοί πηγαίνουν στην εκκλησία και στη συνέχεια μοιράζουν στη γειτονιά. Παραδοσιακά, η φανουρόπιτα συνδέεται με την αντίληψη ότι ο Αγιος μπορεί να φανερώσει κάτι (εξ ου και το γνωστό "Άγιε μου Φανούρη, φανέρωσέ μου το ... και εγώ θα σου φτιάξω μια πίτα") και φτιάχνεται με 7 ή 9 υλικά.  Αυτή εδώ η συνταγή είναι για φανουρόπιτα στην παραδοσιακή μορφή της, με επτά υλικά.

Σε μια μεγάλη λεκάνη, ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μας μέχρι η ζύμη μας να γίνει ένας παχύς χυλός.

Εύκολα κριτσίνια καρότου ολικής άλεσης

Αυτά τα κριτσίνια ολικής άλεσης είναι πανεύκολα, πεντανόστιμα και ιδανικά για όσους κάνουν δίαιτα.

Για να τα φτιάξουμε ακολουθούμε την εξής διαδικασία.

Καταρχάς τρίβουμε στον τρίφτη τα καρότα. Ρίχνουμε στο μίξερ το νερό και το λάδι, και ανακατεύουμε ελαφρά.

Προσθέτουμε εναλάξ το αλεύρι και τα τριμμένα καρότα.

Ανακατεύουμε πολύ λίγο, ίσα ίσα να ανακατευτούν τα υλικά μας.  

Πλάθουμε κριτσίνια σε ότι σχήμα και μέγεθος θέλουμε.

Χταπόδι βραστό

Το χταπόδι βραστό είναι εξαιρετικός μεζές που μπορείτε να τον σερβίρετε μαζί με ουζάκι στην παρέα. Είναι και πολύ εύκολο αφού ουσιαστικά το μόνο που χρειάζεται είναι καλό βράσιμο και κόψιμο σε κομμάτάκια.

Καταρχήν, πλένετε και καθαρίζετε το χταπόδι. Το βάζετε να βράσει σε άφθονο νερό για τουλάχιστον μιάμιση ώρα σε μέτρια θερμοκρασία. 

Όταν το χταπόδι βράσει καλά, το τραβάτε με μια πηρούνα και το κόβετε σε μικρά κομμάτια. 

Σερβίρετε το χταπόδι αφού περιχύσετε με άφθονο ελαιόλαδο, ξύδι και πασπαλισμένο με την ρίγανη ή το θυμάρι.

Ψωμί, χωρίς ζύμωμα, στη γάστρα

Θέλετε να φτιάξετε στο σπίτι σας ψωμί ζεστό, τραγανό και πεντανόστιμο; Αυτή εδώ η συνταγή για ψωμί στη γάστρα είναι τέλεια και πολύ εύκολη, αφού δεν χρειάζεται σχεδόν καθόλου ζύμωμα. Το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει αφού το ψωμί που θα ψήσετε δεν θα έχει τίποτε να ζηλέψει από το χωριάτικο ψωμί που αγοράζετε από το φούρνο. Εγώ χρησιμοποιώ λευκό αλεύρι για όλες τις χρήσεις αλλά εσείς μπορείτε να βάλετε στο ψωμί σας ό,τι αλεύρι θέλετε.

Κόλλυβα

Να μην σας χρειαστεί ποτέ, αλλά κι αυτό συνταγή είναι. Ορίστε λοιπόν η συνταγή για κόλλυβα!

Μουσκεύουμε το στάρι σε χλιαρό νερό απ' το βράδυ μέσα στη χύτρα.

Την άλλη μέρα το πρωί βράζουμε το στάρι στη χύτρα μισή ώρα, το σουρώνουμε, το ξεπλένουμε με άφθονο νερό και το αφήνουμε να στεγνώσει καλά πάνω σε μια πετσέτα.

Τοποθετούμε το στάρι σε ένα πυρέξ και ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι, την ζάχαρη άχνη και τη φρυγανιά.

Τα ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι και τα στρώνουμε ομοιόμορφα στο πυρέξ.