Κόκκορας στο φούρνο «πειραγμένος» με φακές, μπέικον και λευκή σάλτσα λαχανικών

Συνταγή από eleni | Ενημερώθηκε στις 27/07/2023

Τον κόκκορα στο φούρνο ή την κατσαρόλα σίγουρα τον έχετε δοκιμάσει σε διάφορες συνταγές. Εδώ θα δούμε μια πειραγμένη συνταγή για ψητό κόκκορα που συνοδεύεται από φακές και μπέικον και μια ιδιαίτερη λευκή σάλτσα λαχανικών.  

Προσοχή στο καλό καθάρισμα του κόκκορα. Ζητήστε από τον χασάπη να αφαιρέσει τις άκρες των ποδιών και τον λαιμό του. Βγάλτε και τα συκώτια, κρατήστε τα αν θέλετε για άλλη συνταγή.

Κατ’αρχάς προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 230 βαθμούς.

Ξεπλένουμε καλά τις φακές και τις βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι μαζί με μπέικον.

Μόλις βράσουν, τις αφήνουμε μέσα στο νερό τους.

Απλώνουμε το ελαιόλαδο στον πυθμένα και στα τοιχώματα μιας πήλινης γάστρας ή μιας γάστρας της Tupperware και τη βάζουμε στον φούρνο για να ζεσταθεί.

Παράλληλα πλένουμε τον κόκκορα καλά, τον στραγγίζουμε και έπειτα αλοτοπιπερώνουμε μέσα έξω.

Βάζουμε στην κοιλιά του το θυμάρι και αλείφουμε την πέτσα με το ένα τρίτο του βουτύρου μας.

Βάζουμε τον πετεινό μέσα στη γάστρα στο πλάι και ψήνουμε επί 30 λεπτά.

Μετά, τον γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και απλώνουμε γύρω του τα ψιλοκομμένα λαχανικά.

Τον αφήνουμε να ψηθεί πάλι για 30 λεπτά.

Μετά, ξαπλώνουμε τον κόκκορα μέσα στη γάστρα μας, τον αλείφουμε με το ένα τρίτο του βουτύρου και ψήνουμε για 30 λεπτά.

Σβήνουμε τον φούρνο, αφήνουμε την πόρτα λίγο ανοιχτή και τον κόκορα μέσα για 15-20 λεπτά να «τραβήξει» για λίγο τη σαλτσούλα του.

Βγάζουμε τον κόκκορα από τη γάστρα και τον βάζουμε σε μια πιατέλα.

Αφαιρούμε από τη γάστρα όλα τα λαχανικά και τη σάλτσα και τα βάζουμε όλα μαζί σε μια κατσαρόλα.

Βάζουμε στη φωτιά την κατσαρόλα και προσθέτουμε 3 κουταλιές νερό και το λευκό κρασί και βράζουμε ώσπου να εξατμιστεί η μισή ποσότητα των υγρών.

Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, και ανακατεύουμε μέχρι η σάλτα να αρχίσει να γίνει λίγο πιο παχύρρευστη.

Αν δε θέλουμε τη σάλτσα να έχει κομματάκια, τότε με ένα τρίμερ, κάνουμε λιώμα όλα τα λαχανικά μέσα στην κατσαρόλα.

Προσθέτουμε λίγο θυμάρι, τα υπόλοιπα 30 γραμμάρια βούτυρο, το τζιν.

Δοκιμάζουμε τη σάλτσα μας, αλατοπιπερώνουμε αν χρειάζεται και μόλις πάρουν μια βράση (σε 5-6 λεπτά δηλαδή) αποσύρουμε.  Η σάλτσα για τον κόκκορα μας είναι έτοιμη.

Τέλος, στραγγίζουμε τις φακές, και τους προσθέτουμε  μισή κουταλιά λευκού ξιδιού στην οποία έχουμε προσθέσει λίγο αλάτι.

Βάζουμε τις φακές στην πιατέλα, από πάνω τον κόκκορα και τέλος περιχύνουμε με τη μισή σάλτσα.

Την υπόλοιπη σάλτσα τη σερβίρουμε ξεχωριστά για όποιον θέλει επιπλέον.

Με αυτή τη συνταγή, ο κόκορας σας θα ξετρελάνει κάθε ουρανίσκο. Καλή όρεξη!

Δώσε αστέρια στη συνταγή
Average: 5 (21 votes)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Είδος Κουζίνας

Οι νέες συνταγές μας