Τυρόπιτα με τέσσερα τυριά, ιδανική για πρωινό ή τραπέζι

Συνταγή από litsa | Ενημερώθηκε στις 31/01/2022

Η τυρόπιτα είναι ένα από τα παραδοσιακά φαγητά μας. Ποιος δεν έχει λατρέψει την τυρόπιτα της γιαγιάς ή της πεθεράς, φτιαγμένη με άπειρους συνδυασμούς ανάλογα με την περιοχή και τα διαθέσιμα υλικά; Εδώ έχουμε μια εύκολη συνταγή για να φτιάξουμε τυρόπιτα με τέσσερα τυριά: φέτα, μυζήθρα, κασέρι και κεφαλογραβιέρα. Είναι ιδανική για πρωινό ή τραπέζι και τρώγεται ζεστή ή κρύα.

Σε ένα μεγάλο μπωλ, ανακατεύω όλα τα τυριά και προσθέτω το πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο.

Βουτυρώνω ένα ταψί ή πυρέξ και βάζω δύο βουτυρωμένα φύλλα ζύμης.

Συμβουλή: Αν ανοίξατε φύλλο στο χέρι, αφήστε το λίγο να στεγνώσει. Έτσι η πίτα θα γίνει πιο τραγανή. 

Ρίχνω γέμιση και εναλλάξ βουτυρωμένα φύλλα ζύμης. Δε με πειράζει αν το φύλλο είναι τσαλακωμένο.

Συνεχίζω έτσι, δηλαδή γεμίζω και απλώνω τα φύλλα μέχρι να τελειώσει η γέμιση. 

Όταν τελειώσει η γέμιση της τυρόπιτας, τη σκεπάζω με 2 φύλλα βουτυρωμένα και κλείνω τα φύλλα γύρω γύρω στο ταψί μου.

Χαράζω με ένα μαχαίρι την τυρόπιτά μου.

Χτυπάω τα έξι αυγά με το γάλα και περιχύνω το μείγμα τους στο ταψί. 

Ραντίζω με λίγο νερό και ψήνω την τυρόπιτα για 50 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς ώσπου να ροδίσει καλά.

Βάζω το φούρνο να δουλεύει με αντιστάσεις πάνω – κάτω και το ταψί στην τελευταία σχάρα.

Σερβίρω την τυρόπιτα ζεστή αλλά τρώγεται άνετα και κρύα!!!

Δώσε αστέρια στη συνταγή
Average: 4.3 (15 votes)
Κατηγοριοποίηση συνταγής

Οι νέες συνταγές μας