Μία ώρα

Γίγαντες στο φούρνο, με τη συνταγή της γιαγιάς!

Τα φασόλια γίγαντες στο φούρνο είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο. Είναι πολύ εύκολο να τους φτιάξουμε αρκεί να θυμηθούμε μία ημέρα πριν να τα βάλουμε στο νερό για να φουσκώσουν.

Κεικ Σοκολάτας, να γλείφεις τα δάχτυλα σου!

Το κέικ σοκολάτας ξετρελαίνει και τους μικρούς και τους μεγάλους. Είναι πολύ εύκολο να το φτιάξουμε και μπορούμε να ζητήσουμε την βοήθεια των παιδιών μας. Στο μπολ του μιξερ ανακατεύουμε την ζάχαρη με το βούτυρο. Προσθέτουμε το γάλα, και τα αυγά και ανακατεύουμε. Λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα και την προσθέτουμε στο μίγμα.

Ρολό κιμά θεσπέσιο

Το ρολό κιμά είναι μία από τις πιο οικογενειακές συνταγές της ελληνικής κουζίνας. Οι περισσότεροι το τρώγαμε από τα χεράκια της μαμάς ή της γιαγιάς και γλύφαμε και τα δάχτυλά μας. Είναι γευστικότατο, πολύ θρεπτικό φαγητό και δίνει τη δυνατότητα για πειραματισμούς με τη γέμιση του. Εδώ θα γεμίσουμε το ρολό μας με τον παραδοσιακό τρόπο: με 4 αυγά, αλλά θα προσθέσουμε και λίγο τυράκι και ζαμπονάκι. Άλλοι φτιάχνουν το ρολό κιμά με γέμιση καρότου ή/και μπέικον. Όρεξη να υπάρχει...

Βασιλόπιτα με καρύδια

Η πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα μπορεί να φτιαχτεί πάρα πολύ εύκολα με καρύδια σύμφωνα με την παρακάτω παραδοσιακή συνταγή.

Στο μπολ του μιξερ ανακατεύουμε την ζάχαρη με το βούτυρο. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και τα αυγά και ανακατεύουμε.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι, την βανίλια και την κανέλα και τα προσθέτουμε σιγά σιγά στο μίξερ. Στο τέλος προσθέτουμε τα καρύδια.

Χτυπάμε όλα τα υλικά για 3 λεπτα.

Βουτυρώνουμε καλά μια φόρμα για κέικ και αδειάζουμε μέσα το μίγμα.

Μοσχαράκι με αρακά

Αυτή εδώ είναι μια πολύ εύκολη και γευστική συνταγή για κοκκινιστό μοσχάρι με αρακά. Θα γλείφετε και τα δάχτυλά σας, ειδικά αν χρησιμοποιήσετε φρέσκιες και ώριμες ντομάτες για τη σάλτσα και βάλετε ωραίο βούτυρο στο σωτάρισμα (προτιμήστε το τύπου Κερκύρας που δίνει πλούσια γεύση)! Επίσης, ζητήστε από τον κρεοπώλη σας να σας δώσει μοσχαράκι χωρίς κόκκαλο...

Αρχικά, ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλατοπίπερο.

Πλένουμε καλά το κρέας του μοσχαριού, το κόβουμε σε μικρά κομμάτια και το αλευρώνουμε.

Το εύκολο παστίτσιο της Ελένης

Συνταγές για παστίτσιο υπάρχουν πολλές. Αυτή εδώ όμως, είναι μια συνταγή για σχετικά εύκολο παστίτσιο με κοφτό μακαρονάκι που βγαίνει σκέτη μούρλια. Όποιος το' φαγε, ήθελε κι άλλο, κι άλλο...

Πατάτες ριγανάτες

Πατάτες ριγανάτες ή αλλιώς υπέροχες πατατούλες με ρίγανη στον φούρνο. Πλένουμε και καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες. Τις βάζουμε σε ένα πυρεξ και ρίχουμε λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι το λάδι, το λεμόνι, την ρίγανη και το νερό. Ανακατεύουμε τις πατάτες να πάνε παντού όλα τα υλικά.

Μπακαλιάρος πλακί στο φούρνο

Κόβουμε τρία κρεμμύδια σε φέτες και τα βάζουμε στο ταψί. Κόβουμε τις πατάτες σε φέτες και τις βάζουμε πάνω στα κρεμμύδια. Από πάνω βάζουμε αλάτι και κόκκινο πιπερι, τον μαϊντανό, και τις ψιλοκομμένες σκελιδούλες σκόρδο. Στρώνουμε τα κομμάτια του ψαριού, και από πάνω ρίχνουμε πάλι αλάτι και κόκκινο πιπέρι, μαιντανό και μία φέτα ντομάτας σε κάθε μπακαλιάρο.

Βασιλόπιτα

Μια καταπληκτική συνταγή για βασιλόπιτα!

Στο μπολ του μιξερ ανακατεύουμε την ζάχαρη με το βούτυρο. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και τα αυγά και ανακατεύουμε.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι, την βανίλια και την κανέλα και τα προσθέτουμε σιγά σιγά στο μίξερ. Στο τέλος προσθέτουμε τα καρύδια, τα φρουτάκια γλασέ και τις σταφίδες.

Χτυπάμε όλα τα υλικά για 3 λεπτα.

Χοιρινό κότσι με μαυροδάφνη, μέλι και γαρύφαλλο

Το χοιρινό κότσι έχει την τιμητική του στο γιορτινό τραπέζι (για παράδειγμα τα Χριστούγεννα) αλλά μπορείτε να το ετοιμάσετε για ένα γερό τραπέζωμα σε φίλους, αν θέλετε να απολαύσουν κάτι πολύ πολύ γευστικό. Γιατί αυτή η συνταγή για χοιρινό κότσι με σάλτσα από μέλι και γαρύφαλλο, είναι απλώς ανεπανάληπτη!!!

Πατατοσαλάτα με κοτόπουλο, μπέικον, ελιές και μουστάρδα

Μια καταπληκτική πατατοσαλάτα με μπέικον, κοτόπουλο, μουστάρδα, κρασί, ελιές και μυρωδικά που προετοιμάζεται πολύ πολύ γρήγορα και είναι κατάλληλη και για το γιορτινό τραπέζι μας.

Πλένουμε καλά τις πατάτες με ένα σκληρό σφουγγάρι σε ζεστό νερό ώστε να φύγουν από τα χώματα.

Τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και τις βράζουμε για 30 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι τρυπιούνται εύκολα με ένα μαχαίρι. Προσοχή: οι πατάτες δεν πρέπει να γίνουν μαλακές. Αν συμβεί αυτό, τότε το αποτέλεσμα αντί για πατατοσαλάτα θα είναι πουρές! :)

Χριστουγεννιάτικο κέικ (Στόλεν)

Στη Γερμανία το παραδοσιακό κέικ των Χριστουγέννων λέγεται Στόλεν (christollen) και είναι πραγματικά πεντανόστιμο. Είναι ένα διαφορετικό από τα συνηθισμένα κέικ γιατί φουσκώνει με μαγιά, και οι Γερμανοί συνηθίζουν να το φτιάχνουν όσο το δυνατόν νωρίτερα από τα Χριστούγεννα γιατί φουσκώνει ακόμα περισσότερο!

Η παρακάτω συνταγή είναι η παραδοσιακή συνταγή για χριστουγεννιάτικο Στόλεν. Θα χρειαστεί να έχετε μίξερ που να μπορεί να ζυμώσει...

Σπιτικό φύλλο για πίτες

Το ξέρατε οτι το να ανοίξετε σπιτικο φύλλο είναι πανεύκολο; Δεν στοιχίζει ακριβά και μπορείτε να το φτιάξετε πολύ γρήγορα με την παρακάτω συνταγή.

Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι.

Ανοίγουμε μια λακουβίτσα και ρίχνουμε μέσα το ελαιόλαδο, το νερό και το ξύδι.

Ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθουν τα υγρά και να γίνει μια μαλακή ζύμη. 

Την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστει για μισή ώρα στο ψυγείο.

Χωρίζουμε την ζύμη σε 2 κομμάτια και ανοίγουμε σε φύλλο για ταψί στρογγυλό νούμερο 40.

Σπανακόπιτα

Αυτή εδώ είναι μια γρήγορη συνταγή για σπιτική σπανακόπιτα. Το φύλλο κρούστας το βρίσκετε σε κάθε σούπερ μάρκετ, όπως και το σπανάκι και τα χόρτα. Αν δεν έχετε χόρτα δεν πειράζει, βάλτε λίγο περισσότερο σπανάκι. Καταρχήν, αν χρειάζεται, ξεπαγώνουμε το φύλλο της ζύμης. Ετοιμάζουμε τη γέμιση:

Μπριζόλες με σάλτσα πορτοκάλι, μπέικον και πουρέ

Αυτό το φαγητό θα σας ξετρελάνει! Μιλάμε για χοιρινό με μια καταπληκτική σάλτσα από πορτοκάλι, καρότο και μπέικον, μαζί με έναν απλό αλλά νόστιμο πουρέ. Εμείς το φτιάξαμε για δύο άτομα, αλλά με απλούς υπολογισμούς μπορείτε να το φτιάξετε για ολόκληρη την παρέα!

Κέικ βανίλιας

Πανεύκολο και πολύ αφράτο κέικ βανίλιας. Στο μπόλ του μίξερ βάζουμε το αλεύρι με την ζάχαρη και αρχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά με την εξής σειρά: πρώτα την βανίλια, μετά τα αυγά μετά το βούτυρο, το τυρί κρέμα και τέλος το γάλα. Συνολικά χτυπάμε όλα τα υλικά για 4 λεπτά στην μέτρια ταχύτητα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμ καλά μια φόρμα για κέικ και αδειάζουμε την ζύμη .

Νηστίσιμος Μουσακάς

Πρωτα καθαριζουμε, πλενουμε και κοβουμε τις πατατες μας σε ροδελες.Το ιδιο κανουμε και με τις 6 μελιτζανες μας( την 1 την κραταμε για τη σαλτσα).Βαζουμε λαδακι σε ενα τηγανι και τηγανιζουμε πατατες & μελιτζανες.

Λεμονοπιτα (Lemon pie)

Μια καταπληκτική συνταγή για λεμονόπιτα ή για όσους το προτιμάνε lemon pie!!!!!

Αυτή η συνταγή έχει 2 στάδια προετοιμασίας: την βάση και την κρέμα!

Ξεκινάμε ετοιμάζοντας την βάση:

Χτυπάμε στο μίξερ την μία κούπα απο το αλεύρι με τα 100 γρ. ζάχαρη. Προσθέτουμε το ξύσμα απο το ένα λεμόνι και το βούτυρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου περίπου 24 εκατοστα και απλώνουμε την ζύμη.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20 λεπτά.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε την γέμιση:

Μπριάμ

Ένα ελαφρύ φαγητό που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους.

Για να ετοιμάσουμε το μπριάμ ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία:

Σε ενα τηγάνι τηγανίζουμε ελαφρά τα κολοκυθάκια κομμένα σε ροδέλες, τις μελιτζάνες κομμένες σε κύβους, τις πατάτες κομμένες σε χοντρές φέτες και τις πιπεριές ψιλοκομμένες.

Ντοματόπιτα

Πανεύκολη ντοματόπιτα που θα τους ξετρελάνει όλους.

Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε καλά στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας και τα ντοματίνια αφού τα καθαρίσουμε και τα κόψουμε στην μέση.

Ανακατεύουμε το μίγμα μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά.

Πατάτες ψητές

Για να φτιάξουμε πατάτες ψητές δεν χρειαζόμαστε συγκεκριμένα υλικά πέρα απο τις πατάτες!

Με τι θα τις σερβίρουμε εξαρτάται απο την όρεξη μας!

Για να τις ψήσουμε όμως ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία:

Επιλέγουμε πατάτες μέτριου μεγέθους και όσο πιο ομαλού σχήματος μπορούμε.

Τις πλένουμε εξωτερικά χωρίς να τις ξεφλουδίσουμε.

Τις αφήνουμε να στραγγίξουν και να στεγνώσουν

Ψωμί με μπύρα

Πεντανόστιμο ψωμάκι το οποίο μπορούμε να το φάμε και ζεστό!

Για να φτιάξουμε το ψωμάκι μας αδειάζουμε την μπύρα σε μια λεκανίτσα και ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι να σχηματιστεί ένας παχύρευστος χυλός.

Προσθέτουμε το αλάτι, την ζάχαρη και το μισό ελαιόλαδο και ανακατεύουμε άλλο λίγο.

Αλευρώνουμε μια φόρμα για ψωμί ή όποια άλλη φόρμα έχουμε και ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 1 ώρα.

Πατάτες με πορτοκάλι στο φούρνο

Αυτή εδώ η συνταγή για πατάτες στο φούρνο είναι για όσους θέλουν να φτιάξουν κάτι νόστιμο χωρίς να παιδευτούν ιδιαίτερα.

Αρχικά, βάζουμε τις πατάτες σε ένα πυρέξ, όπου προσθέτουμε το χυμό των πορτοκαλιών και του λεμονιού, το ξύσμα από το πορτοκάλι, το ελαιόλαδο, το κύμινο και φυσικά αλατοπιπέρο.

Χταπόδι κρασάτο κατσαρόλας

Το κρασάτο χταπόδι στην κατσαρόλα είναι από τα πιο ωραία εδέσματα, είτε το χειμώνα είτε το καλοκαίρι. Η παρακάτω συνταγή είναι πολύ εύκολη, αρκεί να έχετε ένα καλά χτυπημένο χταπόδι (για να μαλακώσει στην κατσαρόλα).

Αρχικά, βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο, και σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να ροδίσουν.

Το παστίτσιο της τεμπέλας

Το παστίτσιο της τεμπέλας είναι μία εύκολη συνταγή και πρωτοτυπη!

Σε ένα ταψι απλώνουμε το βούτυρο προσέχοντας να καλύψει όλη την επιφάνεια του σκεύους.

Ρίχνουμε τα ζυμαρικά άψητα απο πάνω.

Ανακατεύουμε το γάλα με το νερό και λίγο μοσχοκάρυδο, και τα αδειάζουμε στο πυρέξ προσέχοντας να απλωθούν παντού.

Ρίχνουμε λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι και πασπαλίζουμε με τα τυριά.

Η μακαρονάδα της τεμπέλας

Μια μακαρονάδα για τις τεμπέλες ή τους τεμπέληδες...Τεμπέλικη!

Σε ένα πυρέξ απλώνουμε το βούτυρο προσέχοντας να καλύψει όλη την επιφάνεια του σκεύους.

Ρίχνουμε τα ζυμαρικά άψητα απο πάνω.

Ανακατεύουμε το γάλα με το νερό και τα αδειάζουμε στο πυρέξ προσέχοντας να απλωθούν παντού.

Ρίχνουμε λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι και πασπαλίζουμε με τα τυριά.

Ρυζόπιτα (ή λιακρόρ)

Για αρχή θα φτίαξουμε το φύλλο. Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι σιγά σιγά με νερό και ζυμώνουμε, ρίχνουμε λίγο αλάτι μια κουταλίτσα, συνεχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας και λάδι μέχρι να πάρει η ζύμη όλο το αλεύρι και να γίνει μια μαλακιά ομοιόμορφη ζύμη και την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί.

Κεικ με ολοκληρα λεμονια*

1) Κάνω μικρές χαρακιές στη φλούδα των 2 λεμονιών (χωρίς να χαραχτεί η σάρκα τους). Βράζω (σε μέτρια φωτιά)τα λεμόνια ολόκληρα, σε νερό να τα σκεπάζει, για 25 λεπτά. Μετά τα πολτοποιώ στο μούλτι και αφήνω τον πολτό να κρυώσει. Βγάζω τα κουκούτσια και τις κορυφές πριν φυσικά .

Κεικ με ξηρούς καρπούς

Για το κεικ με ξηρούς καρπούς μπορούμε να βάλουμε ότι θέλουμε: καρύδια, αμύγδαλα, κάσιους και ακόμα και φρούτα.

Στο μπολ του μιξερ ανακατεύουμε την ζάχαρη με το καλαμποκέλαιο. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα του λεμονιού και ανακατεύουμε.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και την βανίλια και τα προσθέτουμε σιγά σιγά στο μίξερ. Στο τέλος προσθέτουμε τα καρύδια.

Βασιλόπιτα με ξηρούς καρπούς

Η πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα φτιάχνεται είτε σκέτη είτε με ξηρούς καρπούς.

Στο μπολ του μιξερ ανακατεύουμε την ζάχαρη με το καλαμποκέλαιο. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα του λεμονιού και ανακατεύουμε.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και την βανίλια και τα προσθέτουμε σιγά σιγά στο μίξερ. Στο τέλος προσθέτουμε τα καρύδια.

Χτυπάμε όλα τα υλικά για 3 λεπτά.