Μιάμιση ώρα

Γεμιστά της μαμάς, αρωματικά και καλοκαιρινά!

Τα γεμιστά είναι από εκείνα τα λαδερά φαγητά που όλοι τα έχουμε συνδέσει με αναμνήσεις από τις μαμάδες και τις γιαγιάδες μας. Γιατί, είναι αλήθεια, τα γεμιστά της γιαγιάς είναι all-time classic. Αυτή εδώ είναι μια συνταγή για γεμιστά, με τον παραδοσιακό μαμαδίστικο τρόπο, δηλαδή με ρυζάκι, ντοματούλα και αρωματικά, χωρίς φρου φρου. Μαγειρέψτε τα το καλοκαιράκι, με κόκκινες ζουμερές ντομάτες, πιπεριές της εποχής και κολοκυθάκια και απολαύστε τα! 

Γίγαντες χωριάτικοι με σπανάκι, μυρωδικά (και φέτα)!

Από παλιά στα ελληνικά χωριά, μαγειρεύανε τους γίγαντες στη γάστρα με μπόλικα λαχανικά, μυρωδικά και τους συνοδεύανε με ωραία φέτα. Αυτή εδώ η συνταγή θα σας δώσει φασόλια γίγαντες με σπανάκι, μυρωδικά και ντομάτα να χορτάσετε την πείνα σας. Και αν δεν νηστεύετε, γαρνίρετε με λίγη φέτα για να απογειώσετε τη γεύση του όσπριου.  Όπως συμβαίνει πάντα με τα όσπρια, ειδικά οι γίγαντες θέλουν προεργασία από την προηγούμενη ημέρα, αλλά το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει.

Χταπόδι βραστό

Το χταπόδι βραστό είναι εξαιρετικός μεζές που μπορείτε να τον σερβίρετε μαζί με ουζάκι στην παρέα. Είναι και πολύ εύκολο αφού ουσιαστικά το μόνο που χρειάζεται είναι καλό βράσιμο και κόψιμο σε κομμάτάκια.

Καταρχήν, πλένετε και καθαρίζετε το χταπόδι. Το βάζετε να βράσει σε άφθονο νερό για τουλάχιστον μιάμιση ώρα σε μέτρια θερμοκρασία. 

Όταν το χταπόδι βράσει καλά, το τραβάτε με μια πηρούνα και το κόβετε σε μικρά κομμάτια. 

Σερβίρετε το χταπόδι αφού περιχύσετε με άφθονο ελαιόλαδο, ξύδι και πασπαλισμένο με την ρίγανη ή το θυμάρι.

Πεντανόστιμο ψαρονέφρι ρολό με δαμάσκηνα στην κατσαρόλα

Ας δούμε μια σχετικά απλή συνταγή για να φτιάξετε ρολό από χοιρινό ψαρονέφρι με γέμιση από δαμάσκηνα. Είναι πολύ νόστιμο και μαγειρεύεται σε μιάμιση ωρίτσα στην κατσαρόλα. Μην σας φοβίζει, θα έχετε ένα γλυκό-αλμυρό αποτέλεσμα. 

Καταρχήν ανοίγετε τα φιλέτα ψαρονέφρι στα δύο με ένα κοφτερό μαχαίρι.

Τοποθετείτε ανάμεσα από πέντε δαμάσκηνα. 

Κλείνετε το κάθε ψαρονέφρι και το δένετε με τον σπάγγο.

Σε μια βαθιά και καλή κατσαρόλα, λυώνετε σιγά σιγά 1 κουταλιά βούτυρο.

Βάζετε το ψαρονέφρι στην κατσαρόλα και το τσιγαρίζετε μέχρι να πάρει λίγο χρώμα.

Γεμιστά

Τα γεμιστά είναι από εκείνα τα λαδερά φαγητά που συνήθως τα έχουμε συνδέσει με αναμνήσεις από τις γιαγιάδες μας. Γιατί, είναι αλήθεια, τα γεμιστά της γιαγιάς είναι all-time classic. Αυτή εδώ είναι μια συνταγή για γεμιστά, με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή με ρυζάκι, ντοματούλα και αρωματικά. Μαγειρέψτε τα το καλοκαιράκι, με κόκκινες ζουμερές ντομάτες, πιπεριές της εποχής και κολοκυθάκια και απολαύστε τα!

Πλένετε τις ντομάτες, τα κολοκυθάκια και τις πιπεριές. Κόβετε μία λεπτή φέτα από τη μεριά του κοτσανιού και αδειάζετε το εσωτερικό τους.

Κανελόνια με τυριά και αλλαντικά

Τα κανελόνια είναι μια καταπληκτική συνταγή για όλη την οικογένεια, μα πάνω απ' όλα για τα παιδιά που τρελαίνονται να γεμίζουν τα κανελόνια με τη γέμιση! Κανονικά, φτιάχνονται με κιμά, αλλά θα δούμε μια παραλλαγή για κανελόνια με τυριά και αλλαντικά, έξτρα σπέσιαλ!

Πρώτα, ετοιμάζουμε τη σάλτσα:

Ρολό Κοτόπουλο (γεμιστό)

Θα δούμε μια απλή αλλά πολύ νόστιμη συνταγή για ρολό κοτόπουλο.

Το ρολό δεν θα το ετοιμάσουμε εμείς, επειδή είναι δύσκολο. Το βρίσκουμε συνήθως στο χασάπη της γειτονιάς, είτε έτοιμο είτε με παραγγελία.

Βάζουμε λοιπόν το ρολό στα ταψί, κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τις βαζουμε μέσα και αυτές.

Ρίχνουμε την πιπεριά πάνω απο τις πατάτες, μαζί με αλάτι και πιπέρι, τη ρίγανη, λίγο δεντρολίβανο, το μπούκοβο και τους κύβους απο το τυρί.

Αρνί στο φούρνο με μελιτζάνες και φέτα

Αρνακι στο φούρνο με μελιτζάνες και φέτα έχετε δοκιμάσει? Δοκιμάστε το με αυτή τη συνταγή και θα με θυμηθείτε...

Καταρχήν, κοβουμε τις μελιτζάνες σε μέτρια κομμάτια, και τις βάζουμε για μία ώρα σε ένα μπολ με νερό και αλάτι. Τις βγάζουμε απο το νερό και τις στραγγίζουμε καλά. 

Σουπιές με σπανάκι

Οι σουπιές με σπανάκι είναι μια παραδοσιακή νηστίσιμη συνταγή. Και είναι πολύ εύκολη.

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, τον μαϊντάνο, και τον άνιθο και τα σωτάρουμε για λίγο σε μια κατσαρόλα.

Προσθέτουμε το κρασί, το ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και πιπέρι, και ρίχνουμε τα κομματάκια της σουπιάς. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τη σουπιά να σιγοβράσει για περίπου 1 ώρα.

Χοιρινο λεμονάτο...αλλιώτικο

1) Τσιγαρίζω το κρέας με λίγο λάδι. Στραγγίζω και χύνω το λάδι. Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνω το κρασί με το ζωμό να πάρουν βράση. Εν τω μεταξύ στο κρεμμύδι (ολόκληρο) καρφώνω τα γαρυφαλάκια. Μόλις βράσει ο ζωμός ρίχνω το κρέας, το κρεμμύδι, το αλάτι, το πιπέρι,το καρότο χοντροκομμένο και τη ρίγανη. Όταν είναι σχεδόν ψημένο ρίχνω και τις πιπεριές να ψηθούν και αυτές.

Ρεβύθια στο φούρνο με πανσέτα

Καταρχήν, βάζουμε τα ρεβύθια από το προηγούμενο βράδυ στο νερό για να μαλακώσουν.

Παίρνουμε ένα ταψί και βάζουμε μέσα όλα τα υλικά ψιλοκομμένα, το μαϊντανό, το κρεμμυδάκι, το σέλινο, το ντοματάκι, το σκόρδο, τη δάφνη. το λάδι, καθώς και τις πανσέτες.

Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν όλα τα υλικά. Ψήνουμε στους 250 βαθμούς για τουλάχιστον μία ώρα.

Φακές σούπα

Οι φακές είναι μια παραδοσιακή και νόστιμη σούπα για όλη την οικογένεια.

Καταρχήν, πλένουμε τις φακές.

Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε τις φακές με το κρασί, το τριμμένο κρεμμυδάκι και το ψιλοκομμένο σκόρδο.

Κρέας με πατάτες

Πλένουμε το χοιρινό κρέας καλά και το βάζουμε σε ένα ταψί. Αλατοπιπερώνουμε καλά απ' όλες τις πλευρές του.

Καθαρίζουμε το σκόρδο και το κόβουμε σε πολύ μικρά κομματάκια. Με ένα μαχαίρι, ανοίγουμε 5-6 τρυπούλες στο κρεατάκι και βάζουμε ένα κομματάκι σκόρδο σε κάθε μία. Όσο σκορδάκι μας περισσέψει το αφήνουμε πάνω στο χοιρινό.

Τσιπούρα ψητή

Ψιλοκόβουμε το σκόρδο. Πλένουμε τις τσιπούρες και βγάζουμε τα λέπια (φορέστε πανοπλία και καλά ξεμπερδέματα!). Βάζουμε κάθε μία τσιπούρα ξεχωριστά σε λαδόκολλα, και τις ρίχνουμε αλάτι και από τις δύο μεριές. Έπειτα κόβουμε τα λεμόνια σε ροδέλες, τα απλώνουμε και στις δύο πλευρές του ψαριού και βάζουμε πάνω σε κάθε τσιπούρα από ένα κλωναράκι δεντρολίβανο.

Μουσακάς

Ο μουσακάς είναι παραδοσιακό πιάτο που δυστυχώς σπάνια το ετοιμάζουμε στο σπίτι γιατί είναι μπελαλίδικο. Αυτή εδώ είναι μια συνταγή για παραδοσιακό μουσακά για να γλείφετε και τα δάχτυλά σας!

Αρχικά, ψιλοκόβουμε τις φρέσκιες ντομάτες, τα κρεμμύδια και το σκόρδο.

Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε τον κιμά, με τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το δυόσμο, το βασιλικό, αλάτι και πιπέρι, και τα δύο φύλλα δάφνης. Δεν χρειάζεται ελαιόλαδο, θα βγάλει ζουμί μόνο του. Το αφήνουμε να πιει το ζουμί του σε χαμηλή φωτιά, και στο τέλος βγάζουμε τα φύλλα της δάφνης!

Μοσχάρι γιουβέτσι

Αυτή εδώ είναι μια πολύ ωραία συνταγή για μοσχάρι γιουβέτσι. Θα γλείφετε και τα δάχτυλά σας!!!

Καταρχήν, αν δεν το έχουμε ζητήσει ήδη στο κρεoπώλη, κόβουμε το μοσχαρίσιο κρέας μας σε μεγαλούτσικα κομμάτια. Τα πλένουμε καλά και τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα, μαζί με το ελαιόλαδο, το κρασί,  και λίγο αλάτοπίπερο. Σωτάρουμε μέχρι να δούμε το κρέας να ροδίζει απ' όλες τις πλευρές.

Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι

Πλένουμε καλά το χταπόδι, και το βράζουμε με το ζουμί του σε σιγανή φωτιά. Θα χρειαστεί τουλάχιστον μία ώρα βράσιμο - και αν δείτε ότι δεν τρυπιέται καθόλου αφήστε το λίγο ακόμα!

Επειτα, όταν το χταπόδι έχει αρχίσει να μαλακώνει, προσθέτουμε ένα ποτηράκι ξύδι και μια κούπα κρασί λευκό. Το αφήνουμε να πιει το κρασάκι του, και μόλις γίνει αυτό, κόβουμε το χταπόδι σε μικρά κομμάτια.