Μιάμιση ώρα

Το κοτόπουλο με πατάτες της μαμάς!

Μπορεί να ψάχνουμε συνέχεια συνταγές ψαγμένες, αλλά το κλασικό έχει άλλη αξία. Παλιά δοκίμαζα το κοτόπουλο με κάρυ και πολλά άλλα μπαχαρικά θέλοντας να μετριάσω την έντονη μυρωδιά πουλερικού. Μεγαλώνοντας, αποφάσισα ότι οι κλασικές συνταγές δε στερούνται σε γεύση και τις τιμώ όσο πιο συχνά μπορώ. Σήμερα λοιπόν θα φτιάξουμε κοτόπουλο με πατάτες. Έτσι όπως το φτιάχνουν οι μαμάδες και οι γιαγιάδες μας (καλά μπορεί να προσθέσουμε και κάτι…).

Είναι φαγητό εύκολο, το αγαπούν τα παιδιά και σίγουρα δεν υστερεί σε νοστιμιά από κανένα άλλο γκουρμέ πιάτο.

Υλικά:

Ηπειρώτικη κολοκυθόπιτα, χωρίς φύλλο, που θα σας ξετρελάνει!

Οι Ηπειρώτισσες νοικοκυρές φημίζονται για τις πίτες που φτιάχνουν. Λένε μάλιστα, ότι οι πιο παλιές από αυτές, μπορούν να φτιάξουν πίτα με ό,τι υλικό υπάρχει στην κουζίνα τους! Αν έχετε την τύχη να γνωρίζετε κάποια Ηπειρώτισσα, τότε μάλλον θα το έχετε διαπιστώσει. Πίτες με κρέας ή λαχανικά, πίτες γλυκές ή αλμυρές, πίτες με φύλλο ή χωρίς, είναι λίγες μόνο από τις υποκατηγορίες που μπορεί να χωριστεί το τεράστιο κεφάλαιο «Ηπειρώτικες Πίτες». Εδώ, θα μοιραστούμε μαζί σας μια καλοκαιρινή ως επί το πλείστον πίτα, η οποία δεν απαιτεί καμία μαεστρία για να ανοίξετε φύλλο, καθώς δεν έχει φύλλο!

Αρνί στο φούρνο με μελιτζάνες και φέτα

Αρνακι στο φούρνο με μελιτζάνες και φέτα έχετε δοκιμάσει? Δοκιμάστε το με αυτή τη συνταγή και θα με θυμηθείτε...

Καταρχήν, κοβουμε τις μελιτζάνες σε μέτρια κομμάτια, και τις βάζουμε για μία ώρα σε ένα μπολ με νερό και αλάτι. Τις βγάζουμε απο το νερό και τις στραγγίζουμε καλά. 

Γεμιστά της μαμάς, αρωματικά και καλοκαιρινά!

Τα γεμιστά είναι από εκείνα τα λαδερά φαγητά που όλοι τα έχουμε συνδέσει με αναμνήσεις από τις μαμάδες και τις γιαγιάδες μας. Γιατί, είναι αλήθεια, τα γεμιστά της γιαγιάς είναι all-time classic. Αυτή εδώ είναι μια συνταγή για γεμιστά, με τον παραδοσιακό μαμαδίστικο τρόπο, δηλαδή με ρυζάκι, ντοματούλα και αρωματικά, χωρίς φρου φρου. Μαγειρέψτε τα το καλοκαιράκι, με κόκκινες ζουμερές ντομάτες, πιπεριές της εποχής και κολοκυθάκια και απολαύστε τα! 

Γίγαντες χωριάτικοι με σπανάκι, μυρωδικά (και φέτα)!

Από παλιά στα ελληνικά χωριά, μαγειρεύανε τους γίγαντες στη γάστρα με μπόλικα λαχανικά, μυρωδικά και τους συνοδεύανε με ωραία φέτα. Αυτή εδώ η συνταγή θα σας δώσει φασόλια γίγαντες με σπανάκι, μυρωδικά και ντομάτα να χορτάσετε την πείνα σας. Και αν δεν νηστεύετε, γαρνίρετε με λίγη φέτα για να απογειώσετε τη γεύση του όσπριου.  Όπως συμβαίνει πάντα με τα όσπρια, ειδικά οι γίγαντες θέλουν προεργασία από την προηγούμενη ημέρα, αλλά το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει.

Χταπόδι βραστό

Το χταπόδι βραστό είναι εξαιρετικός μεζές που μπορείτε να τον σερβίρετε μαζί με ουζάκι στην παρέα. Είναι και πολύ εύκολο αφού ουσιαστικά το μόνο που χρειάζεται είναι καλό βράσιμο και κόψιμο σε κομμάτάκια.

Καταρχήν, πλένετε και καθαρίζετε το χταπόδι. Το βάζετε να βράσει σε άφθονο νερό για τουλάχιστον μιάμιση ώρα σε μέτρια θερμοκρασία. 

Όταν το χταπόδι βράσει καλά, το τραβάτε με μια πηρούνα και το κόβετε σε μικρά κομμάτια. 

Σερβίρετε το χταπόδι αφού περιχύσετε με άφθονο ελαιόλαδο, ξύδι και πασπαλισμένο με την ρίγανη ή το θυμάρι.

Πεντανόστιμο ψαρονέφρι ρολό με δαμάσκηνα στην κατσαρόλα

Ας δούμε μια σχετικά απλή συνταγή για να φτιάξετε ρολό από χοιρινό ψαρονέφρι με γέμιση από δαμάσκηνα. Είναι πολύ νόστιμο και μαγειρεύεται σε μιάμιση ωρίτσα στην κατσαρόλα. Μην σας φοβίζει, θα έχετε ένα γλυκό-αλμυρό αποτέλεσμα. 

Καταρχήν ανοίγετε τα φιλέτα ψαρονέφρι στα δύο με ένα κοφτερό μαχαίρι.

Τοποθετείτε ανάμεσα από πέντε δαμάσκηνα. 

Κλείνετε το κάθε ψαρονέφρι και το δένετε με τον σπάγγο.

Σε μια βαθιά και καλή κατσαρόλα, λυώνετε σιγά σιγά 1 κουταλιά βούτυρο.

Βάζετε το ψαρονέφρι στην κατσαρόλα και το τσιγαρίζετε μέχρι να πάρει λίγο χρώμα.

Γεμιστά

Τα γεμιστά είναι από εκείνα τα λαδερά φαγητά που συνήθως τα έχουμε συνδέσει με αναμνήσεις από τις γιαγιάδες μας. Γιατί, είναι αλήθεια, τα γεμιστά της γιαγιάς είναι all-time classic. Αυτή εδώ είναι μια συνταγή για γεμιστά, με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή με ρυζάκι, ντοματούλα και αρωματικά. Μαγειρέψτε τα το καλοκαιράκι, με κόκκινες ζουμερές ντομάτες, πιπεριές της εποχής και κολοκυθάκια και απολαύστε τα!

Πλένετε τις ντομάτες, τα κολοκυθάκια και τις πιπεριές. Κόβετε μία λεπτή φέτα από τη μεριά του κοτσανιού και αδειάζετε το εσωτερικό τους.

Κανελόνια με τυριά και αλλαντικά

Τα κανελόνια είναι μια καταπληκτική συνταγή για όλη την οικογένεια, μα πάνω απ' όλα για τα παιδιά που τρελαίνονται να γεμίζουν τα κανελόνια με τη γέμιση! Κανονικά, φτιάχνονται με κιμά, αλλά θα δούμε μια παραλλαγή για κανελόνια με τυριά και αλλαντικά, έξτρα σπέσιαλ!

Πρώτα, ετοιμάζουμε τη σάλτσα:

Ρολό Κοτόπουλο (γεμιστό)

Θα δούμε μια απλή αλλά πολύ νόστιμη συνταγή για ρολό κοτόπουλο.

Το ρολό δεν θα το ετοιμάσουμε εμείς, επειδή είναι δύσκολο. Το βρίσκουμε συνήθως στο χασάπη της γειτονιάς, είτε έτοιμο είτε με παραγγελία.

Βάζουμε λοιπόν το ρολό στα ταψί, κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τις βαζουμε μέσα και αυτές.

Ρίχνουμε την πιπεριά πάνω απο τις πατάτες, μαζί με αλάτι και πιπέρι, τη ρίγανη, λίγο δεντρολίβανο, το μπούκοβο και τους κύβους απο το τυρί.