Μισή ωρίτσα

Εύκολη τάρτα με κεράσια

Μια πανεύκολη συνταγή για νόστιμη τάρτα με κεράσια εποχής που θα είναι έτοιμη σε 10 μόνο λεπτά. Για ευκολία, θα αφήσετε τα κεράσια με τα κουκούτσια. 

Καταρχήν προθερμένετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς. 

Πλύνετε και στεγνώστε τα κεράσια.

Σε ένα βαθύ μπολ βάλτε το αλεύρι, τα σπασμένα αυγά και τη ζάχαρη. 

Χτυπάτε καλά το μείγμα και σιγά σιγά προσθέτετε και το γάλα ώσπου να γίνει ρευστό.

Βουτυρώστε ένα ταψάκι και τοποθετήστε τα κεράσια στον πάτο του.

Ρίξτε το μείγμα στο ταψί και τέλος περιχύστε από πάνω με το τριμμένο αμύγδαλο.

Πασχαλινά αυγά με χρώμα ζαχαροπλαστικής

Τα Πασχαλινά Αυγά, συνήθως βαμμένα κόκκινα, είναι ένα από το πιο κλασικά ελληνικά έθιμα. Συνήθως αγοράζουμε έτοιμη βαφή για πασχαλινά αυγά από την αγορά, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πιο φυσικό χρώμα ζαχαροπλαστικής με εξίσου καλά αποτελέσματα. Δείτε πόσο εύκολο είναι με αυτή τη συνταγή για πασχαλινά αυγά σε διάφορα χρώματα.

Καταρχήν, πλένουμε καλά τα αυγά μας.

Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε στο πάτο ένα σφουγγάρι wettex ή μια πετσέτα (για προστασία των αυγών μας στο βράσιμο).

Βάζουμε τα αυγά προσεκτικά στην κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό μέχρι να καλύψει τα αυγά.

Ριζότο με κοτόπουλο

Αυτή εδώ είναι μια συνταγή για πεντανόστιμο ριζότο με κοτόπουλο. Προτείνω να χρησιμοποιήσετε ρύζι καρναρόλι που είναι το καλύτερο για ριζότο και όπως λένε το αγαπημένο των σεφ για την αντοχή του στο μαγείρεμα. Επίσης, καλό ρύζι για κρεμώδες ριζότο είναι και βιαλόνε νάνο αλλά είναι ακριβό... Το μυστικό για καλό ριζότο πάντως είναι το βούτυρο!

Καταρχήν βράζουμε το κοτόπουλο σε ένα κατσαρολάκι με 1 λίτρο νερό.

Κιμαδόπιτα

Αυτή εδώ είναι μια πολύ απλή και γευστική συνταγή για κιμαδόπιτα ή πιο απλά πίτα με κιμά.

Σε μπολ ρίχνετε τον μοσχαρίσιο και τον αρνίσιο κιμά και ζυμώνετε. 

Προσθέτουμε δύο κουταλιές ψιλοκομμένο κρεμμύδι, την τριμμένη ντομάτα, τις ψιλοκομμένες πιπεριές και 4 κουταλιές μείγμα από ψιλοκομμένο άνηθο και μαιντανό.

Ανακατεύετε καλά με το χέρι.

Αλευρώνετε μια επιφάνεια και απλώνετε τη ζύμη με τα δάχτυλα για να γίνει μακρόστενη και λεπτή.

Πάνω στη ζύμη απλώνετε τη γέμιση και βάζετε την πίτα στον φούρνο να ψηθεί.

Επαναλαμβάνετε για όσες πίτες θέλετε.

Μακαρόνια με γαρίδες και κολοκυθάκια

Θα φτιάξουμε μια γκουρμέ μακαρονάδα, με γαρίδες, ουζάκι και απαλό κολοκυθάκι, σκέτη μούρλια! Ξεκινάμε την εκτέλεση. Αν οι γαρίδες δεν είναι καθαρισμένες, τις καθαρίζουμε, αν και τις περισσότερες φορές το κατεψυγμένο γαριδάκι είναι καθαρισμένο... Σε ένα τηγάνι, βράζουμε τις γαρίδες με μια κουταλιά της σούπας λάδι μέχρι να βγάλουν αρκετό ζουμάκι.

Κις λορέν

Η πασίγνωση κις λορέν είναι μια τάρτα με τυριά και μπέικον. Εδώ θα δούμε μια πολύ απλή και γρήγορη συνταγή για να φτιάξουμε την πιο γευστική κις λορέν!

Καταρχήν, κόβουμε το μπέικον σε μικρά κομματάκια.

Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τρίβουμε τα τυριά.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σωτάρουμε το μπέικον, χωρίς λάδι φυσικά.

Μόλις ροδίσει το μπέικον, προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσει.

Λαδώνουμε μια ταρτιέρα και απλώνουμε τη ζύμη κουρού.

Τρυπάμε τη ζύμη σε αρκετά σημεία με ένα πηρούνι.

Τζατζίκι παντζαριού

Μια πολύ ωραία συνταγή για παντζαροσαλάτα με γιαούρτι, ή τζατζίκι παντζαριού όπως το λένε κάποιοι άλλοι. Η συνταγή βγάζει 4-5 μερίδες οπότε είναι ότι πρέπει αν έχετε τραπέζι με πολλά άτομα.

Καταρχήν, καθαρίζουμε και βράζουμε τα παντζάρια για μία ώρα ή μέχρι να δούμε ότι έχουν μαλακώσει. Για μεγαλύτερη ευκολία μπορούμε να έχουμε αγοράσει έτοιμα, βρασμένα παντζάρια οπότε δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι ιδιαίτερο.

Mαντί ανατολίτικο

Το μαντί είναι ένα παραδοσιακό ανατολίτικο φαγητό. Στην Τουρκία το λένε και Tatar burek δηλαδή τα μπουρέκια των Τατάρων. Υπάρχει στην τούρκικη, την αρμένικη, στην καζάκικη με το ίδιο σχεδόν όνομα και φυσικά και στην σμυρνέικη και πολίτικη κουζίνα. Είναι μπελαλίδικο αλλά η γιαγιά μου έλεγε ότι η γεύση του αξίζει τον κόπο. Και είχε δίκιο.

Αυτή εδώ η συνταγή για μαντί είναι πιο... εξελληνισμένη και γίνεται με γέμιση μοσχαρίσιου κιμά, αλλά υπάρχουν δεκάδες παραλλαγές με γέμιση κιμά αρνιού, κοτόπουλου ή καθόλου γέμιση, με ή χωρίς σάλτσα ντομάτας!

Τάρτα σπανάκι καλοκαιρινή

Μια φανταστική συνταγή και πολύ εύκολη για να φτιάξουμε τάρτα σπανάκι, που είναι ένα πολύ ωραίο φαγητό για το καλοκαίρι.

Πλένουμε και ψιλοκόβουμε το σπανάκι και τον άνιθο.

Κόβουμε το πράσο και τα κρεμμυδάκια σε ροδέλες.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σωτάρουμε το σπανάκι, τα κρεμμυδάκια και το πράσο σε δυνατή φωτιά.

Αφού μαλακώσουν τα υλικά μας, προσθέτουμε τον άνιθο και λίγο αλατοπίπερο.

Σε μια λαδωμένη ταρτιέρα, απλώνουμε τη ζύμη κουρού.

Τρυπάμε τη ζύμη με ένα πιρούνι σε αρκετά σημεία.

Βίδες pesto για φοιτητές

Βράζετε μισή κατσαρόλα με νερό & ρίχνετε μισή κουταλιά της σούπας αλάτι. Μόλις αρχίζει να κοχλάζει το νερό ρίχνετε το τριβελάκι (βίδες). Βράζετε για περίπου 10' & έπειτα σουρώνετε.

Στη κατσαρόλα που ζεσταίνεται σε μέτρια φωτιά ρίχνετε 1 βαζάκι σάλτσα pesto της barilla & ανακατεύετε για 5'. Έπειτα ρίχνετε τα μακαρόνια στην κατσαρόλα με μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο & ανακατεύετε για άλλα 5'.

Οι βίδες είναι έτοιμες για σερβίρισμα.

*Καλή σας όρεξη !!*

Τριβελάκι ναπολιτάνα για φοιτητές

Βράζετε μισή κατσαρόλα με νερό & ρίχνετε μισή κουταλιά της σούπας αλάτι. Μόλις αρχίζει να κοχλάζει το νερό ρίχνετε το τριβελάκι (βίδες). Βράζετε για περίπου 10' & έπειτα σουρώνετε. Στη κατσαρόλα που ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά ρίχνετε 1 βαζάκι σάλτσα ναπολιτάνα της barilla & ανακατεύετε για 5'. Έπειτα ρίχνετε τα μακαρόνια στην κατσαρόλα με μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο & ανακατεύετε για άλλα 5'. Σερβίρετε το τριβελάκι & ρίχνετε από πάνω όσο κεφαλοτύρι (ή όποιο άλλο τυρί) θέλετε. *Καλή σας όρεξη !*

Πέννες φούρνου carbonara για φοιτητές

Βράζετε μισή κατσαρόλα περίπου με νερό ενώ ρίχνετε μισή κουταλιά της σούπας αλάτι.

Μόλις αρχίσει να κοχλάζει το νερό ρίχνετε τη φόρμα με τα (ωμά) μακαρόνια στο νερό & τα βράζετε για περίπου 15-20' (κατά προτίμηση) ή σύμφωνα με τις οδηγίες βρασίματος που αναγράφονται στη συσκευασία.

Αφού βράσουν οι πέννες τις σουρώνετε & τις βρέχετε με λίγο κρύο νερό (κάτω από τη βρύση).

Στη συνέχεια ρίχνετε την κρέμα γάλακτος, το ψιλοκομμένο μπέϊκον & μισή κουταλιά του γλυκού αλάτι στη κατσαρόλα η οποία ζεσταίνεται σε μέτρια φωτιά.

Παντεσπάνι

Φτιάξτε πολύ εύκολα παντεσπάνι για να το χρησιμοποιήσετε σε τούρτα. Η δοσολογία αυτή είναι ιδανική για να φτιάξετε 3 πάτους διαμέτρου 30 εκατοστών. Καταρχήν παίρνουμε μία φόρμα 30 εκατοστών και την βοουτυρώνουμε καλα. Απλώνουμε αντικολλητικό χαρτι και βουτυρώνουμε ξανά.

Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε τα αυγάμε την ζάχαρη για περίπου 15 λεπτά. Θα πρέπει να διπλασιαστούν σε όγκο.

Σταματάμε το χτύπημα και ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο μέσα στο μπολ του μίξερ. Ανακατεύουμε απαλά με ένα κουτάλι μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά

Λαζάνια με σπανάκι

Για να φτιάξουμε τα λαζάνια με σπανάκι ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία.

Καταρχήν ζεματίζουμε ελαφρά τα λαζάνια. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε λίγο νερό και ρίχνουμε για 2 λεπτά ένα ένα τα λαζάνια. Τα βγάζουμε απο την κατσαρόλα αλλα φροντίζουμε να μην τα τοποθετήσουμε το ένα πάνω στο άλλο γιατί θα κολλήσουν.

Ζύμη για τάρτα εύκολη

Για να φτιάξουμε την ζύμη της τάρτας ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία.

Καταρχήν είναι πολύ σημαντικό το βούτυρο να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Τρίβουμε το βούτυρο με το χέρι μας και το ανακατεύουμε σε ένα μπολ μαζί με το αλεύρι. Μόλις η ζύμη μας γίνει χοντρά κομματάκια σαν ψίχουλα, προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας νερό και λίγο αλάτι.

Πορτοκαλόπιτα

Αυτή η πορτοκαλόπιτα θα μπορούσε να θυμίζει και άλλα γλυκά όπως ραβανί με άρωμα πορτοκάλι, ή ακόμα και γαλακτομπούρεκο με extra δόση πορτοκαλιού. Είναι πανεύκολη στην παρασκευή της.

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά ελαφρά και ανακατεύουμε χρησιμοποιώντας το σύρμα με το ένα φλιτζάνι ζάχαρη, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, τις βανίλιες, το μπέικιν πάουντερ και το ξύσμα του πορτοκαλιού.

Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά μας (δεν θέλει και πολύ κόπο)προσθέτουμε σιγά σιγά τα φύλλα κρούστας.

Σφολιατάκια με τυρί

Αυτά τα σφολιατάκια με τυρί είναι από τα πιο εύκολα και τα πιο γνωστά. Όλοι οι φούρνοι τα πουλάνε, όμως εμείς θα σας δείξουμε μια συνταγή χωρίς καθόλου βούτυρο.

Η διαδικασία είναι πολύ εύκολη:

Καταρχήν ξεπαγώνουμε την σφολιάτα. Ανοίγουμε το ένα φύλλο και με ένα πινέλο το αλείφουμε με αυγό.

Ρύζι με μαλλιά αγγέλου

Αρχικά από ότι κρέας βράσουμε κρατάμε το νέρο. Σε ένα τηγάνι (θα ήταν καλό να είναι βαθύ) βάζουμε λίγο λάδι και τσιγαρίζουμε τα μαλλιά μέχρι να ροδίσουν προσοχή μην κάουν, ρίχνουμε το ρύζι το κρέας, το κρασί, τα μανιτάρια τον κύβο και το ανάλογο νερό για κάθε κούπα ρύζι 2 κούπες νέρο, το ανακατέβουμε συνέχεια μέχρι να βράσει θα χρειαστούμε λίγο παραπάνω νέρο από ότι χρειάζεται, λίγο πριν βράσει το σβήνουμε και έχει πιεί το νερό βέβαια, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε κανά τέταρτο μετά είναι έτοιμο να το απολαύσουμε

Ρύζι μπασμάτι με σταφίδες και αρακά

Το ρύζι μπασμάτι είναι ένα από τα εκλεκτότερα ρύζια, προέρχεται από την Ινδία, και με αυτό μπορούμε να φτιάξουμε καταπληκτικά αρωματικά φαγητά όπως το παρακάτω...

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε με το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα.

Προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης, αλάτι, πιπέρι, και το κύμινο.

Σουφλέ με ταλιατέλες

Να μια ωραία συνταγή για σουφλέ με παρμεζάνα και ταλιατέλες.

Παίρνουμε μια κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά λιώνουμε το μισό βούτυρο και τη μισή παρμεζάνα από τα υλικά μας.

Μόλις λειώσει καλά η παρμεζάνα, κοσκινίζουμε σιγά σιγά το αλεύρι και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά.

Κουλουράκια πορτοκαλιού

Μμμμμμμμμμμμμμ.... Υπέροχα κουλουράκια πορτοκαλιού που ξετρελαίνουν τα παιδιά.

Για να τα φτιάξουμε κάνουμε τα παρακάτω βήματα:

Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρά τους 2 κρόκους των αυγών και προσθέτουμε το χυμό του πορτοκαλιού και το κονιακ.

Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη να αφρατέψουν. Στην συνέχεια προσθέτουμε το μίγμα των υγρών σιγά σιγά και το ξύσμα του πορτοκαλιού.

Μπριζόλες με σάλτσα από ροκφόρ

Πλένουμε καλά τις μπριζόλες και τις αφήνουμε να στραγγίξουν όλο το νερό τους.

Βάζουμε τις μπριζόλες σε ένα μπωλ, ραντίζουμε με λάδι και αλατοπίπερο και τις αφήνουμε για 5-10 λεπτά.

Τσουρέκι

Το τσουρέκι είναι παραδοσιακό γλυκό που λατρεύουν τα παιδάκια. Τώρα που έρχεται και Πάσχα, μπορείτε να το μετατρέψετε εύκολα και σε Πασχαλινό τσουρέκι (με το κλασικό Πασχαλινό αυγό στη μέση!).

Παίρνουμε ένα μεγάλο μπολ και κοσκινίζουμε μέσα όλο το αλεύρι. Προσθέτουμε το μαχλέπι, τη μαστίχα, το ξύσμα του πορτοκαλιού, και το αλάτι.

Φασολάκια φρέσκα

Τα φρέσκα φασολάκια είναι μια νηστίσιμη συνταγή για ένα λαδερό φαγητό. Τι ποιο υγιεινό από ένα πιάτο φρέσκα φασολάκια.

Καταρχήν καθαρίζουμε τα φασολάκια και αφαιρούμε τις κλωστές. Τα ξεπλένουμε καλά.

Κυδώνια ψητά στο φούρνο

Τα κυδώνια στο φούρνο είναι εποχιακή συνταγή και θεωρείται επιδόρπιο.

Καταρχήν, πλένουμε καλά τα κυδώνια.

Καθαρίζουμε τα κυδώνια και βγάζουμε τους σπόρους τους απο μέσα. Προσοχή, δεν τα πετάμε.

Τοποθετούμε τα κυδώνια σε μια λεκάνη με νερό και λεμόνι για να μην μαυρίσουν.

Βάζουμε τα φλούδια και τα σπόρια σε λίγο νερό και τα βράζουμε.

Βασιλόπιτα σμυρνέϊκη

Η παραδοσιακή πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα της Σμύρνης.

Για να την φτιάξουμε ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία:

Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.

Διαλύουμε την σόδα στο κονιακ και τα προσθέτουμε στο μίγμα. Προσθέτουμε και το ξύσμα του πορτοκαλιού.

Brownies

Τα brownies είναι μία συνταγή που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι.
Υπάρχουν πολλές εκδοχές για brownies, απο brownies με παγωτό, brownies με σοκολάτα, brownies με κρέμα κ.ο.κ.

Η συνταγή που ακολουθεί είναι πολύ εύκολη και μπορείτε να την φτιάξετε μαζί με τα παιδιά σας...

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να λιώσει το βούτυρο. προσθέτουμε το γάλα και την κουβερτούρα.

Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά και να σχηματιστεί ένα λείο μίγμα.

Πουρές πατάτας

Γιατί να αγοράζετε πουρέ πατάτας έτοιμο?

Ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει πόσο εύκολο και φυσικά πιο υγιεινό είναι να φτιάξει σπιτικό πουρέ.

Πανεύκολη συνταγή χωρίς τα συντηρητικά του πουρέ του εμπορίου.

Για να φτιάξουμε τον πουρέ πατάτας ακολουθούμε την εξής διαδικασία:

Μπάρες δημητριακών

Οι μπάρες δημητριακών είναι ένα υγιεινό σνακ, που μπορούμε να το καταναλώσουμε είτε στο γραφείο, είτε να το δώσουμε στα παιδιά να το πάρουν στο σχολείο σαν κολατσιό. Επίσης μπορεί να συνοδέψει τον καφέ μας.

Ο διαιτολογοι την προτείνουν να καταναλώνεται σαν σνακ.

Η συνταγη που ακολουθεί είναι πολύ εύκολη.

Τυροπιτάκια κουρού

Τα τυροπιτάκια κουρού είναι πολύ συνηθισμένα τον τελευταίο καιρο, και ειδικά τα παιδάκια τρελαίνονται για αυτά.

Για να φτιάξουμε τυροπιτάκια κουρού, ακολουθούμε την παρακάτω εύκολη διαδικασία: