1 κουταλάκι αλάτι

Λαγάνα εύκολη

Η παραδοσιακή λαγάνα έχει την τιμητική της αμέσως μετά τις απόκριες. Οι φούρνοι είναι γεμάτοι από αυτό το ξεχωριστό είδος ψωμιού, αλλά μπορούμε πολύ εύκολα να φτιάξουμε και στο σπίτι με αυτήν την απλή συνταγή.

Παίρνουμε ένα μεγάλο μπωλ και κοσκινίζουμε σιγά σιγά το αλεύρι μας.

Παράλληλα, ρίχνουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και την ανακατεύουμε καλά να γίνει ένα ομοιογενές διάλυμα.

Ρίχνουμε σιγά σιγά το διάλυμα της μαγιάς στο κέντρο του αλευριού.

Λουκουμάδες

Τώρα τελευταία είναι πολύ της μόδας στα εστιατόρια να κερνάνε ζεστούς και τραγανούς λουκουμάδες. Αυτή η συνταγή είναι η καλύτερη (μετά από την άλλη που έχει σοκολάτα!)

Mαντί ανατολίτικο

Το μαντί είναι ένα παραδοσιακό ανατολίτικο φαγητό. Στην Τουρκία το λένε και Tatar burek δηλαδή τα μπουρέκια των Τατάρων. Υπάρχει στην τούρκικη, την αρμένικη, στην καζάκικη με το ίδιο σχεδόν όνομα και φυσικά και στην σμυρνέικη και πολίτικη κουζίνα. Είναι μπελαλίδικο αλλά η γιαγιά μου έλεγε ότι η γεύση του αξίζει τον κόπο. Και είχε δίκιο.

Αυτή εδώ η συνταγή για μαντί είναι πιο... εξελληνισμένη και γίνεται με γέμιση μοσχαρίσιου κιμά, αλλά υπάρχουν δεκάδες παραλλαγές με γέμιση κιμά αρνιού, κοτόπουλου ή καθόλου γέμιση, με ή χωρίς σάλτσα ντομάτας!

Μακαρόνια με κοτόπουλο, κοκκινιστό με γαρύφαλλο και βασιλικό

Αυτή εδώ είναι μια μυρωδάτη συνταγή για μακαρόνια με κοκκινιστό κοτόπουλο, όπου στη σάλτσα δεσπόζει το γαρύφαλλο και ο βασιλικός, ανάμεσα σε άλλα μπαχαρικά... Σκέτη μούρλια!

Αρχικά, βάζουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σωτάρουμε σε χαμηλή φωτιά τα κομμάτια του κοτόπουλου με το τριμμένο κρεμμυδάκι. Εγώ αφαιρώ την πέτσα του κοτόπουλου, αλλά αυτά είναι προτιμήσεις...

Ρύζι μπασμάτι με σταφίδες και αρακά

Το ρύζι μπασμάτι είναι ένα από τα εκλεκτότερα ρύζια, προέρχεται από την Ινδία, και με αυτό μπορούμε να φτιάξουμε καταπληκτικά αρωματικά φαγητά όπως το παρακάτω...

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε με το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα.

Προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης, αλάτι, πιπέρι, και το κύμινο.

Κοκκινιστά μοσχοχτάποδα με παπαρδέλες

Τα μοσχοχτάποδα είναι οι "φτωχοί συγγενείς" του χταποδιού. Παλιότερα, δεν τα είχαμε σε μεγάλη υπόληψη, λόγω της αδύναμης γεύσης τους σε σχέση με τα χταπόδια, αλλά αν τα "ενισχύσουμε" με αρκετά μυρωδικά μπορούμε να φτιάξουμε πολύ νόστιμα φαγητά. Όπως για παράδειγμα, κοκκινιστά μοσχοχτάποδα με παπαρδέλες.

Καταρχήν, πλένουμε τα και σουρώνουμε μοσχοχτάποδα.

Πένες αλα κρεμ με τόνο

Σήμερα, δοκιμάσαμε μια αυτοσχέδια συνταγή για πένες αλα κρεμ με τόνο, και προέκυψε σκέτη απόλαυση! Να τι κάνουμε:

Βράζουμε τις πένες σε νερό με αλάτι. Τις κατεβάζουμε από τη φωτιά και τις σουρώνουμε λίγο πριν είναι έτοιμες.

Μπισκότα κανέλλας

Όλες οι γιαγιάδες φτιάχνουν μπισκότα κανέλλας!

Τα μπισκοτάκια κανέλλας μπορούν να συνοδέψουν τον καφέ μας ή να φαγωθούν σκέτα.

Για να φτιάξουμε τα μπισκοτάκια ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία:

Στο μπολ του μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη.

Προσθέτουμε τα αυγά και χτυπάμε το μίγμα για λίγο ακόμα.

Πένες σουφλέ

Οι πένες σουφλέ είναι ουσιαστικά μια σχετικά εύκολη και χωρίς κρέας συνταγή ζυμαρικών για κάθε περίσταση.

Καταρχήν, βράζουμε τις πένες για 10 λεπτά και τις στραγγίζουμε καλά.

Επίσης, χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια των αυγών. Θα τα χρειαστούμε και τα δύο.

Αρχικά, σε ένα κατσαρολάκι, ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ.

Πρασοκρεατόπιτα

Η πρασοκρεατόπιτα είναι μια από τις ωραιότερες πίτες της Ελληνικής κουζίνας. Θα δούμε μια συνταγή αρκετά εύκολη και γρήγορη, αφού δεν χρειάζεται να «ανοίξουμε» φύλλο. Αντίθετα θα χρησιμοποιήσουμε έτοιμο φύλλο ζύμης, που υπάρχει σε όλα τα σούπερ μάρκετ.