1 κουταλάκι αλάτι

Λαγάνα εύκολη

Η παραδοσιακή λαγάνα έχει την τιμητική της αμέσως μετά τις απόκριες. Οι φούρνοι είναι γεμάτοι από αυτό το ξεχωριστό είδος ψωμιού, αλλά μπορούμε πολύ εύκολα να φτιάξουμε και στο σπίτι με αυτήν την απλή συνταγή.

Παίρνουμε ένα μεγάλο μπωλ και κοσκινίζουμε σιγά σιγά το αλεύρι μας.

Παράλληλα, ρίχνουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και την ανακατεύουμε καλά να γίνει ένα ομοιογενές διάλυμα.

Ρίχνουμε σιγά σιγά το διάλυμα της μαγιάς στο κέντρο του αλευριού.

Λουκουμάδες

Τώρα τελευταία είναι πολύ της μόδας στα εστιατόρια να κερνάνε ζεστούς και τραγανούς λουκουμάδες. Αυτή η συνταγή είναι η καλύτερη (μετά από την άλλη που έχει σοκολάτα!)

Mαντί ανατολίτικο

Το μαντί είναι ένα παραδοσιακό ανατολίτικο φαγητό. Στην Τουρκία το λένε και Tatar burek δηλαδή τα μπουρέκια των Τατάρων. Υπάρχει στην τούρκικη, την αρμένικη, στην καζάκικη με το ίδιο σχεδόν όνομα και φυσικά και στην σμυρνέικη και πολίτικη κουζίνα. Είναι μπελαλίδικο αλλά η γιαγιά μου έλεγε ότι η γεύση του αξίζει τον κόπο. Και είχε δίκιο.

Αυτή εδώ η συνταγή για μαντί είναι πιο... εξελληνισμένη και γίνεται με γέμιση μοσχαρίσιου κιμά, αλλά υπάρχουν δεκάδες παραλλαγές με γέμιση κιμά αρνιού, κοτόπουλου ή καθόλου γέμιση, με ή χωρίς σάλτσα ντομάτας!

Μακαρόνια με κοτόπουλο, κοκκινιστό με γαρύφαλλο και βασιλικό

Αυτή εδώ είναι μια μυρωδάτη συνταγή για μακαρόνια με κοκκινιστό κοτόπουλο, όπου στη σάλτσα δεσπόζει το γαρύφαλλο και ο βασιλικός, ανάμεσα σε άλλα μπαχαρικά... Σκέτη μούρλια!

Αρχικά, βάζουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σωτάρουμε σε χαμηλή φωτιά τα κομμάτια του κοτόπουλου με το τριμμένο κρεμμυδάκι. Εγώ αφαιρώ την πέτσα του κοτόπουλου, αλλά αυτά είναι προτιμήσεις...

Ρύζι μπασμάτι με σταφίδες και αρακά

Το ρύζι μπασμάτι είναι ένα από τα εκλεκτότερα ρύζια, προέρχεται από την Ινδία, και με αυτό μπορούμε να φτιάξουμε καταπληκτικά αρωματικά φαγητά όπως το παρακάτω...

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε με το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα.

Προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης, αλάτι, πιπέρι, και το κύμινο.

Κοκκινιστά μοσχοχτάποδα με παπαρδέλες

Τα μοσχοχτάποδα είναι οι "φτωχοί συγγενείς" του χταποδιού. Παλιότερα, δεν τα είχαμε σε μεγάλη υπόληψη, λόγω της αδύναμης γεύσης τους σε σχέση με τα χταπόδια, αλλά αν τα "ενισχύσουμε" με αρκετά μυρωδικά μπορούμε να φτιάξουμε πολύ νόστιμα φαγητά. Όπως για παράδειγμα, κοκκινιστά μοσχοχτάποδα με παπαρδέλες.

Καταρχήν, πλένουμε τα και σουρώνουμε μοσχοχτάποδα.

Πένες αλα κρεμ με τόνο

Σήμερα, δοκιμάσαμε μια αυτοσχέδια συνταγή για πένες αλα κρεμ με τόνο, και προέκυψε σκέτη απόλαυση! Να τι κάνουμε:

Βράζουμε τις πένες σε νερό με αλάτι. Τις κατεβάζουμε από τη φωτιά και τις σουρώνουμε λίγο πριν είναι έτοιμες.

Μπισκότα κανέλλας

Όλες οι γιαγιάδες φτιάχνουν μπισκότα κανέλλας!

Τα μπισκοτάκια κανέλλας μπορούν να συνοδέψουν τον καφέ μας ή να φαγωθούν σκέτα.

Για να φτιάξουμε τα μπισκοτάκια ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία:

Στο μπολ του μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη.

Προσθέτουμε τα αυγά και χτυπάμε το μίγμα για λίγο ακόμα.

Πένες σουφλέ

Οι πένες σουφλέ είναι ουσιαστικά μια σχετικά εύκολη και χωρίς κρέας συνταγή ζυμαρικών για κάθε περίσταση.

Καταρχήν, βράζουμε τις πένες για 10 λεπτά και τις στραγγίζουμε καλά.

Επίσης, χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια των αυγών. Θα τα χρειαστούμε και τα δύο.

Αρχικά, σε ένα κατσαρολάκι, ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ.

Πρασοκρεατόπιτα

Η πρασοκρεατόπιτα είναι μια από τις ωραιότερες πίτες της Ελληνικής κουζίνας. Θα δούμε μια συνταγή αρκετά εύκολη και γρήγορη, αφού δεν χρειάζεται να «ανοίξουμε» φύλλο. Αντίθετα θα χρησιμοποιήσουμε έτοιμο φύλλο ζύμης, που υπάρχει σε όλα τα σούπερ μάρκετ.

Μεσογειακή σάλτσα

Ξεφλουδίζουμε και βγάζουμε τους σπόρους από την ντομάτα και την κόβουμε σε μικρά κυβάκια.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το ρίχνουμε στην ντομάτα.

Μετά ψιλοκόβουμε το πράσινο μέρος του πράσου, καθώς και τις πιπεριές (από τις οποίες καθαρίζουμε τους σπόρους) και τα προσθέτουμε στο μείγμα.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε το πατέ, το πιπέρι, το αλάτι και ραντίζουμε ελαφρά με το ελαιόλαδο.

Ντολμαδάκια γιαλαντζί

Θα δούμε μια πολύ καλή συνταγή για ντολμαδάκια γιαλαντζί. Αν είμαστε τυχεροί και έχουμε φρέσκα κληματόφυλλα, προσέχουμε αυτά που θα διαλέξουμε να είναι φρέσκα και τρυφερά. Διαφορετικά χρησιμοποιούμε κονσέρβας, τα οποία όμως βράζουμε περίπου 5 λεπτά για να είναι πιο τρυφέρα.

Μακαρόνια φούρνου

Αυτήν την συνταγή την δοκιμάσαμε ένα Σαββάτο μεσημέρι που θέλαμε να φάμε μια μακαρονάδα φούρνου στα γρήγορα. Τελικά τα μακαρόνια μας βγήκαν πολύ εύγευστα και ελαφριά (χωρίς λάδι), όπως θα δείτε κι εσείς, αν δοκιμάσατε αυτή τη συνταγή!

Λαχανοντολμάδες

Αυτή η συνταγή είναι για όσους τρελαίνονται για σπιτικούς λαχανοντολμάδες...

Αρχικά, καθαρίζουμε το λάχανο (κόβουμε το κοτσάνι του) και το βράζουμε ολόκληρο σε μια κατσαρόλα για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά τα φύλλα του. Έπειτα, το σουρώνουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.

Ριγανάδα

Κόβουμε τις ντομάτες σε μικρά κομματάκια. Παρόμοια, κόβουμε το τυρί σε πολύ μικρά κομμματάκια (δείτε την φωτογραφία). Στη συνέχεια, τα ανακατεύουμε με τα κομματάκια της ντομάτας και προσθέτουμε στο μείγμα το αλάτι, την ρίγανη, και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

Στη συνέχεια, τοποθετούμε τις φέτες του ψωμιού σε ένα μεγάλο πιάτο και τις περιχύνουμε με το μισό ελαιόλαδο. Τέλος, απλώνουμε το μείγμα ντομάτας-τυριού πάνω στις φέτες του ψωμιού και ολοκληρώνουμε ρίχνοντας το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Η ριγανάδα μας είναι έτοιμη! Καλή μας όρεξη!

Μελιτζάνες ιμάμ μπαϊλντί

Πλένουμε τις μελιτζάνες, και τις καθαρίζουμε. Τις κόβουμε στη μέση, κατακόρυφα, ώστε να ανοίξουν και τις τηγανίζουμε στο λάδι τους, μέχρι να μαραθούν.

Μετά τις αλατοπιπερώνουμε και τις βάζουμε στο ταψί.

Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι

Πλένουμε καλά το χταπόδι, και το βράζουμε με το ζουμί του σε σιγανή φωτιά. Θα χρειαστεί τουλάχιστον μία ώρα βράσιμο - και αν δείτε ότι δεν τρυπιέται καθόλου αφήστε το λίγο ακόμα!

Επειτα, όταν το χταπόδι έχει αρχίσει να μαλακώνει, προσθέτουμε ένα ποτηράκι ξύδι και μια κούπα κρασί λευκό. Το αφήνουμε να πιει το κρασάκι του, και μόλις γίνει αυτό, κόβουμε το χταπόδι σε μικρά κομμάτια.

Μπιφτέκια φούρνου

Καθαρίζουμε και τρίβουμε τα κρεμμύδια σε τρίφτη ή μούλτι.

Σε ένα μπωλ, ανακατατεύουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, τη φρυγανιά, τα αυγά, το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη και την κέτσαπ.

Ζυμώνουμε με ...ζήλο τον κιμά μέχρι να γίνει ομοιόμορφο μείγμα και πλάθουμε όσα μπιφτέκια θέλουμε, ανάλογα με το γούστο μας.

Κεικ εύκολο στην κατσαρόλα

Ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα τα πρώτα έξι υλικά και τα ανακατεύουμε μεχρι να ενοποιηθούν.

Κατεβάζουμε το μίγμα απο την φωτιά και προσθέτουμε κοσκινισμένα τα επόμενα πέντε υλικά μας.

Οταν δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο μίγμα, προσθέτουμε τα αυγά τα οποία έχουμε χτυπήσει ελαφρά.