αλάτι

Γίγαντες στο φούρνο, με τη συνταγή της γιαγιάς!

Τα φασόλια γίγαντες στο φούρνο είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο. Είναι πολύ εύκολο να τους φτιάξουμε αρκεί να θυμηθούμε μία ημέρα πριν να τα βάλουμε στο νερό για να φουσκώσουν.

Κεφτεδάκια τηγανιτά, που μοσχοβολάνε

Αυτή εδώ είναι η παραδοσιακή συνταγή για κεφτεδάκια τηγανιτά.  Θεικός συνδυασμός με πατάτες τηγανιτές για τα μικρά παιδιά, αλλά και πολύ καλή σκέψη για πάρτυ ή μικρές συνάξεις με φίλους στο σπίτι. Δοκιμάστε τα και θα με θυμηθείτε.  Με τα υλικά αυτά θα σας βγούν 6 με 8 μερίδες και θα τα έχετε έτοιμα σε μισή ώρα! 

Αρχικά μουσκεύετε την ψίχα του ψωμιού και την στίβετε καλά. Προσοχή μην σας μείνει νερό στην ψίχα!

Στη συνέχεια, παίρνετε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύετε τον κιμά, την ψίχα, τα κρεμμύδια, τα αυγά, το δυόσμο, τη ρίγανη, το αλατοπίπερο.

Γίγαντες χωριάτικοι με σπανάκι, μυρωδικά (και φέτα)!

Από παλιά στα ελληνικά χωριά, μαγειρεύανε τους γίγαντες στη γάστρα με μπόλικα λαχανικά, μυρωδικά και τους συνοδεύανε με ωραία φέτα. Αυτή εδώ η συνταγή θα σας δώσει φασόλια γίγαντες με σπανάκι, μυρωδικά και ντομάτα να χορτάσετε την πείνα σας. Και αν δεν νηστεύετε, γαρνίρετε με λίγη φέτα για να απογειώσετε τη γεύση του όσπριου.  Όπως συμβαίνει πάντα με τα όσπρια, ειδικά οι γίγαντες θέλουν προεργασία από την προηγούμενη ημέρα, αλλά το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει.

Ομελέτα φούρνου

Αυτή εδώ είναι μια από τις πιο απλές και γευστικές ομελέτες που μπορείτε να φτιάξετε σε 20 λεπτά!!!

Καθαρίζουμε τις πατάτες, και τις κόβουμε για τηγάνισμα π.χ. λεπτές ροδέλες.

Σε ένα τηγάνι, βάζουμε λάδι και τηγανίζουμε τις πατάτες μέχρι να γίνουν μαλακές. Προσοχή: δεν θέλουμε να γίνουν ξερές!

Κόβουμε το λουκάνικο σε μικρά κομματάκια, όσο πιο μικρά γίνεται.

Κόβουμε την πιπεριά σε μικρά κομματάκια.

Κόβουμε το κασεράκι σε μικρά κυβάκια.

Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπώλ.

Ρίχνουμε μέσα το κασέρι.

Φασόλια μαυρομάτικα σαλάτα

Φτιάξτε πολύχρωμη σαλάτα με φασόλια μαυρομάτικα. Είναι πολύ εύκολο να ετοιμαστεί.

Καταρχάς βράζουμε τα φασόλια για 5 λεπτά, κατεβάζουμε απο την φωτιά, και τα ξεπλένουμε.

Στην συνέχεια τα βάζουμε να βράσουν ξανα με καθαρό νερό για περίπου 25 λεπτά.

Ψιλοκόβουμε την πιπεριά και τα κρεμμυδάκια (το ξερό και τα φρέσκα)

Ταλιατέλες με κιμά, μανιτάρια και φασκόμηλο

Αυτή εδώ είναι μια καταπληκτική συνταγή για ταλιατέλες με ελαφριά και μυρωδάτη σάλτσα από κιμά, μανιτάρια και φασκόμηλο. Αρχικά, σε μια κατσαρόλα, σωτάρουμε τον κιμά στο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, τα πράσα και τα μανιτάρια και αφήνουμε να σωταριστούν για 4-5 λεπτά. Μόλις τα δούμε να μαραίνονται, τα σβήνουμε με το λευκό κρασί.

Σολομός με μακαρόνια α λα κρεμ, σκέτο όνειρο

Ο σολομός είναι... ακριβό ψάρι αλλά όταν το αντέχει η τσέπη σας και θέλετε να μαγειρέψετε κάτι διαφορετικό, σπέσιαλ και γευστικό, είναι η κατάλληλη πρώτη ύλη. Αυτή εδώ η συνταγή είναι για να τον μαγειρέψετε με ζυμαρικά -κατά προτίμηση σπαγγέτι αλλά εσείς βάλτε ότι άλλο σας αρέσει- μέσα σε μια πλούσια αλλά και πολύ εύκολη σάλτσα κρέμας γάλακτος. Στο τέλος της συνταγής θα ανακατέψετε τα ζυμαρικά με το σολομό α λα κρεμ, οπότε θα χρειαστείτε ένα πολύ βαθύ τηγάνι!

Καταρχήν, βράζετε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες: 1 λίτρο νερό και 1 κουταλιά αλάτι για κάθε 100 γραμμάρια ζυμαρικού.

Τραχανάς σούπα με φέτα

Παραδοσιακή ελληνική συνταγή είναι ο τραχανάς, ιδανικός για τον χειμώνα και το κρύο. Εδώ χρησιμοποιούμε έτοιμο ξυνό τραχανά από το σούπερ μάρκετ, αν και να ξέρετε ότι μπορείτε να φτιάξετε και τραχανά μόνοι σας. Αλλωστε ο τραχανάς είναι σπιτικό ζυμαρικό. Η παρακάτω συνταγή είναι για 4 άτομα και τρώτε το πολύ σε 20 λεπτά.

Γαλοπούλα στη γάστρα με κάστανα και δαμάσκηνα

Στην Ελλάδα λένε κάποιοι ότι τα Χριστούγεννα τρώμε κατά παράδοση ψητό χοιρινό, αν και η ψητή γαλοπούλα είναι εξίσου παραδοσιακό πιάτο. Και μάλιστα η καλά ψημένη γαλοπούλα μπορεί να απογειώσει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Αρκεί να έχετε τη σωστή συνταγή. Αυτή εδώ ειναι μια πολύ απλή συνταγή για να μαγειρέψετε μια γευστικότατη γαλοπούλα χωρίς πολύπλοκη γέμιση αλλά με μπέικον, κάστανα και δαμάσκηνα στη γάστρα. Με το συνδυασμό αυτό, η γεύση της γαλοπούλας θα είναι μοναδική, γλυκιά και αλμυρή ταυτόχρονα. Τα κάστανα μπορείτε να τα βρείτε προβρασμένα από σούπερ μάρκετ. 

Σούπα με μοσχάρι και τραχανά

Καταπληκτική, ανεπανάληπτη και εντελώς πατροπαράδοτη συνταγή για σούπα μοσχάρι με τραχανά που θα σας ανοίξει το λαιμό και θα σας κάνει να βελάζετε σαν τα αρνιά στα όρη της Αρκαδίας. Πιστέψτε με.

Πλύντε τα κομμάτια του μοσχαριού.

Πάρτε μια χύτρα, βάλτε μέσα το μοσχάρι και νερό ίσα να το καλύψει και με ανοικτό καπάκι βάλτε στο φουλ το μάτι της κουζίνας να πάρει βράση.

Στο μεταξύ, καθαρίστε τις 2 πατάτες, το κρεμμύδι και την ντομάτα. Αν θέλετε τη σούπα πιο κόκκινη απλά βάλτε και άλλη ντομάτα. Μην τα κόψετε, ολόκληρα θα μπουν μέσα.

Πεντανόστιμο ψαρονέφρι ρολό με δαμάσκηνα στην κατσαρόλα

Ας δούμε μια σχετικά απλή συνταγή για να φτιάξετε ρολό από χοιρινό ψαρονέφρι με γέμιση από δαμάσκηνα. Είναι πολύ νόστιμο και μαγειρεύεται σε μιάμιση ωρίτσα στην κατσαρόλα. Μην σας φοβίζει, θα έχετε ένα γλυκό-αλμυρό αποτέλεσμα. 

Καταρχήν ανοίγετε τα φιλέτα ψαρονέφρι στα δύο με ένα κοφτερό μαχαίρι.

Τοποθετείτε ανάμεσα από πέντε δαμάσκηνα. 

Κλείνετε το κάθε ψαρονέφρι και το δένετε με τον σπάγγο.

Σε μια βαθιά και καλή κατσαρόλα, λυώνετε σιγά σιγά 1 κουταλιά βούτυρο.

Βάζετε το ψαρονέφρι στην κατσαρόλα και το τσιγαρίζετε μέχρι να πάρει λίγο χρώμα.

Πασχαλινά αυγά με χρώμα ζαχαροπλαστικής

Τα Πασχαλινά Αυγά, συνήθως βαμμένα κόκκινα, είναι ένα από το πιο κλασικά ελληνικά έθιμα. Συνήθως αγοράζουμε έτοιμη βαφή για πασχαλινά αυγά από την αγορά, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πιο φυσικό χρώμα ζαχαροπλαστικής με εξίσου καλά αποτελέσματα. Δείτε πόσο εύκολο είναι με αυτή τη συνταγή για πασχαλινά αυγά σε διάφορα χρώματα.

Καταρχήν, πλένουμε καλά τα αυγά μας.

Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε στο πάτο ένα σφουγγάρι wettex ή μια πετσέτα (για προστασία των αυγών μας στο βράσιμο).

Βάζουμε τα αυγά προσεκτικά στην κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό μέχρι να καλύψει τα αυγά.

Λιγκουίνι με γαρίδες

Αυτή η μακαρονάδα είναι πολύ νόστιμη και προπαντώς πολυ gourmet! Βράζουμε τα λιγκουίνι και με 1 κουταλιά αλάτι και 2 κουταλιές ελαιόλαδο. Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε την σάλτσα: Σε ένα μεγάλο τηγάνι, βάζουμε το ελαιόλαδο και τις γαρίδες . Σκεπάζουμε τις γαρίδες και τις αφήνουμε να βράσουν για περίπου 10 λεπτά. Οι γαρίδες θα βγάλουν ζουμί καθώς θα βράζουν.

Ρώσικη σαλάτα

Η ρώσικη σαλάτα είναι μια από τις ωραιότερες και πιο γευστικές προτάσεις για μπουφέ ή και για το τραπέζι. Θα δούμε μια εύκολη και γρήγορη συνταγή για ρώσικη σαλάτα. Καταρχήν, βράζουμε τα λαχανικά μας και τα σουρώνουμε. Παράλληλα, βράζουμε το αυγό ώστε να γίνει σφιχτό, και το κόβουμε σε πολύ μικρά κομματάκια. Βράζουμε, επίσης, τις πατάτες και τις λειώνουμε σαν πουρέ.

Μοσχαράκι με αρακά

Αυτή εδώ είναι μια πολύ εύκολη και γευστική συνταγή για κοκκινιστό μοσχάρι με αρακά. Θα γλείφετε και τα δάχτυλά σας, ειδικά αν χρησιμοποιήσετε φρέσκιες και ώριμες ντομάτες για τη σάλτσα και βάλετε ωραίο βούτυρο στο σωτάρισμα (προτιμήστε το τύπου Κερκύρας που δίνει πλούσια γεύση)! Επίσης, ζητήστε από τον κρεοπώλη σας να σας δώσει μοσχαράκι χωρίς κόκκαλο...

Αρχικά, ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλατοπίπερο.

Πλένουμε καλά το κρέας του μοσχαριού, το κόβουμε σε μικρά κομμάτια και το αλευρώνουμε.

Ριζότο με κοτόπουλο

Αυτή εδώ είναι μια συνταγή για πεντανόστιμο ριζότο με κοτόπουλο. Προτείνω να χρησιμοποιήσετε ρύζι καρναρόλι που είναι το καλύτερο για ριζότο και όπως λένε το αγαπημένο των σεφ για την αντοχή του στο μαγείρεμα. Επίσης, καλό ρύζι για κρεμώδες ριζότο είναι και βιαλόνε νάνο αλλά είναι ακριβό... Το μυστικό για καλό ριζότο πάντως είναι το βούτυρο!

Καταρχήν βράζουμε το κοτόπουλο σε ένα κατσαρολάκι με 1 λίτρο νερό.

Κουνέλι στιφάδο

Το στιφάδο είναι μια παραδοσιακή ελληνική συνταγή που χαρακτηρίζεται από τα κρεμμυδάκια και τη γλύκα που δίνουν στο φαγητό. Το τυπικότερο στιφάδο είναι φυσικά με κουνέλι. Αυτή εδώ η συνταγή για κουνέλι στιφάδο είναι ότι πρέπει για να απολαύσετε γευστικό φαγητό ένα Σάββατο ή μια Κυριακή με την οικογένεια...

Αρχικά, πλένετε καλά το κουνέλι και το κόβετε σε μερίδες. 

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σωτάρετε το κρεμμύδι με το κουνέλι για 5-6 λεπτά. Μετά σβήνετε με το κρασί. 

Γεμιστά

Τα γεμιστά είναι από εκείνα τα λαδερά φαγητά που συνήθως τα έχουμε συνδέσει με αναμνήσεις από τις γιαγιάδες μας. Γιατί, είναι αλήθεια, τα γεμιστά της γιαγιάς είναι all-time classic. Αυτή εδώ είναι μια συνταγή για γεμιστά, με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή με ρυζάκι, ντοματούλα και αρωματικά. Μαγειρέψτε τα το καλοκαιράκι, με κόκκινες ζουμερές ντομάτες, πιπεριές της εποχής και κολοκυθάκια και απολαύστε τα!

Πλένετε τις ντομάτες, τα κολοκυθάκια και τις πιπεριές. Κόβετε μία λεπτή φέτα από τη μεριά του κοτσανιού και αδειάζετε το εσωτερικό τους.

Kανελόνια με κιμά

Τα κανελόνια με κιμά είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μας φαγητά. Μπορούμε βέβαια να γεμίσουμε τα κανελόνια και με άλλη γέμιση (π.χ. δείτε τα κανελόνια με τυριά και αλλαντικά), αλλά σαν αυτή εδώ τη συνταγή για κανελόνια με κιμά δεν θα βρείτε. Μιλάμε για πρώτο πράγμα, ότι πρέπει για κυριακάτικο τραπέζι.

Σπετζοφάι (βολιώτικο)

Μια πολύ καλή συνταγή για σπετζοφάι, όπως το φτιάχνουν στο Βόλο. Να ξέρετε ότι το σπετζοφάι (ή αλλιώς σπεντζοφάι ή σπετσοφάι το λέτε όπως θέλετε) είναι 100% παραδοσιακό φαγητό της Ελληνικής κουζίνας που όμως το φτιάχνουν και στην Ιταλία!

Χαρακτηρίζεται από τα τηγανισμένα χωριάτικα λουκάνικα που δένουν ιδανικά με σάλτσα από γλυκιές πιπεριές και ντομάτα (κάποιοι βάζουν και κρεμμύδι).

Μακαρόνια με γαρίδες και κολοκυθάκια

Θα φτιάξουμε μια γκουρμέ μακαρονάδα, με γαρίδες, ουζάκι και απαλό κολοκυθάκι, σκέτη μούρλια! Ξεκινάμε την εκτέλεση. Αν οι γαρίδες δεν είναι καθαρισμένες, τις καθαρίζουμε, αν και τις περισσότερες φορές το κατεψυγμένο γαριδάκι είναι καθαρισμένο... Σε ένα τηγάνι, βράζουμε τις γαρίδες με μια κουταλιά της σούπας λάδι μέχρι να βγάλουν αρκετό ζουμάκι.

Ψάρι με σέλινο

Μια πολύ ωραία συνταγή για ψάρι με σέλινο. Εδώ χρησιμοποιούμε ροφό, αλλά μπορείτε εύκολα να το αντικαταστήσετε με οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο, μεγάλο ψάρι όπως σφυρίδες, στήρες, λαβράκια. Αμα μπορείτε να βρείτε βλάχο (το ψάρι!) ακόμα καλύτερα γιατί είναι πιο γευστικός και από το ροφό.

Καθαρίζουμε το ψάρι, το κόβουμε σε χοντρές φέτες και τις αλατοπιπερώνουμε.

Πλένουμε και καθαρίζουμε το σέλινο. Κόβουμε σε 6-8 κομμάτια τη σελινόριζα

Τοποθετούμε σε μεγάλη κατσαρόλα τα κομμάτια της σελινόριζας και το σέλινο.

Πατάτες ριγανάτες

Πατάτες ριγανάτες ή αλλιώς υπέροχες πατατούλες με ρίγανη στον φούρνο. Πλένουμε και καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες. Τις βάζουμε σε ένα πυρεξ και ρίχουμε λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι το λάδι, το λεμόνι, την ρίγανη και το νερό. Ανακατεύουμε τις πατάτες να πάνε παντού όλα τα υλικά.

Μπακαλιάρος πλακί στο φούρνο

Κόβουμε τρία κρεμμύδια σε φέτες και τα βάζουμε στο ταψί. Κόβουμε τις πατάτες σε φέτες και τις βάζουμε πάνω στα κρεμμύδια. Από πάνω βάζουμε αλάτι και κόκκινο πιπερι, τον μαϊντανό, και τις ψιλοκομμένες σκελιδούλες σκόρδο. Στρώνουμε τα κομμάτια του ψαριού, και από πάνω ρίχνουμε πάλι αλάτι και κόκκινο πιπέρι, μαιντανό και μία φέτα ντομάτας σε κάθε μπακαλιάρο.

Κανελόνια με τυριά και αλλαντικά

Τα κανελόνια είναι μια καταπληκτική συνταγή για όλη την οικογένεια, μα πάνω απ' όλα για τα παιδιά που τρελαίνονται να γεμίζουν τα κανελόνια με τη γέμιση! Κανονικά, φτιάχνονται με κιμά, αλλά θα δούμε μια παραλλαγή για κανελόνια με τυριά και αλλαντικά, έξτρα σπέσιαλ!

Πρώτα, ετοιμάζουμε τη σάλτσα:

Ρολό Κοτόπουλο (γεμιστό)

Θα δούμε μια απλή αλλά πολύ νόστιμη συνταγή για ρολό κοτόπουλο.

Το ρολό δεν θα το ετοιμάσουμε εμείς, επειδή είναι δύσκολο. Το βρίσκουμε συνήθως στο χασάπη της γειτονιάς, είτε έτοιμο είτε με παραγγελία.

Βάζουμε λοιπόν το ρολό στα ταψί, κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τις βαζουμε μέσα και αυτές.

Ρίχνουμε την πιπεριά πάνω απο τις πατάτες, μαζί με αλάτι και πιπέρι, τη ρίγανη, λίγο δεντρολίβανο, το μπούκοβο και τους κύβους απο το τυρί.

Φιλέτο κοτόπουλο με σως γιαουρτιού και ρύζι

ΜΙΑ ΤΕΛΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ. ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΗ.

ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΥΖΙ:

ΚΟΒΟΥΜΕ ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΑΚΙΑ ΤΗΝ ΠΙΠΕΡΙΑ ΤΟ ΜΠΕΙΚΟΝ. ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΜΑΣ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ ΝΑ ΚΑΨΕΙ ΜΕ ΛΙΓΟ ΛΑΔΙ. ΕΠΕΙΤΑ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑΚΙΑ ΠΙΠΕΡΙΑΣ, ΜΠΕΙΚΟΝ Κ ΤΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ Κ ΤΑ ΤΣΙΓΑΡΙΖΟΥΜΕ.ΑΦΟΥ ΤΣΙΓΑΡΙΣΤΟΥΝ ΛΙΓΟ ΒΑΖΩ ΤΗΝ 1 ΚΟΥΠΑ ΡΥΖΙ ΝΑ ΤΣΙΓΑΡΙΣΤΕΙ Κ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ... ΑΦΟΥ ΤΣΙΓΑΡΙΣΤΟΥΥΝ ΟΛΑ ΜΑΖΙ ΓΙΑ 2 ΛΕΠΤΑ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΜΠΟΛΙΚΟ ΑΛΑΤΙ Κ 2,5 ΠΟΤΗΡΙΑ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΝΑ ΠΙΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΟΥ.. ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΙΕΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ...

ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ:

Τζατζίκι παντζαριού

Μια πολύ ωραία συνταγή για παντζαροσαλάτα με γιαούρτι, ή τζατζίκι παντζαριού όπως το λένε κάποιοι άλλοι. Η συνταγή βγάζει 4-5 μερίδες οπότε είναι ότι πρέπει αν έχετε τραπέζι με πολλά άτομα.

Καταρχήν, καθαρίζουμε και βράζουμε τα παντζάρια για μία ώρα ή μέχρι να δούμε ότι έχουν μαλακώσει. Για μεγαλύτερη ευκολία μπορούμε να έχουμε αγοράσει έτοιμα, βρασμένα παντζάρια οπότε δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι ιδιαίτερο.

Πατατοσαλάτα με κοτόπουλο, μπέικον, ελιές και μουστάρδα

Μια καταπληκτική πατατοσαλάτα με μπέικον, κοτόπουλο, μουστάρδα, κρασί, ελιές και μυρωδικά που προετοιμάζεται πολύ πολύ γρήγορα και είναι κατάλληλη και για το γιορτινό τραπέζι μας.

Πλένουμε καλά τις πατάτες με ένα σκληρό σφουγγάρι σε ζεστό νερό ώστε να φύγουν από τα χώματα.

Τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και τις βράζουμε για 30 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι τρυπιούνται εύκολα με ένα μαχαίρι. Προσοχή: οι πατάτες δεν πρέπει να γίνουν μαλακές. Αν συμβεί αυτό, τότε το αποτέλεσμα αντί για πατατοσαλάτα θα είναι πουρές! :)