ελαιόλαδο

Θρεπτική κοτόσουπα, ιδανική για το κρυολόγημα

Περίεργος ο καιρός. Μία ζέστη, μία κρύο κι εμείς να μην ξέρουμε τι να βάλουμε. Αποτέλεσμα; Κρυολόγημα. Δε θέλει άλλωστε και πολύ ο άνθρωπος να το τσιμπήσει το μικρόβιο. Και να ο βήχας, να ο πονόλαιμος και ο πυρετός. Προφανώς και δε θέλει κανείς να φάει τίποτα τέτοιες ώρες. Αλλά αν πρέπει να πάρεις φάρμακα για να γίνεις καλά, σίγουρα θα πρέπει να φας κάτι τονωτικό για να σε ανακουφίσει και φυσικά να σε τονώσει. Και κάπου εδώ εμφανίζεται η κοτόσουπα. Γιατί τι άλλο ποιο ελαφρύ θα μπορούσε κανείς να ζητήσει για την αρρώστια; Τίποτα! Η κοτόσουπα είναι θρεπτική και δυναμωτική. Κοινώς είναι ό,τι πρέπει για τέτοιες περιπτώσεις!

Μουσακάς, σούπερ υγιεινός και νόστιμος!

Οι ξένοι που έρχονται στην Ελλάδα δεν παραλείπουν να δοκιμάσουν τις εθνικές συνταγές μας. Και φυσικά ο greek mousaka ή αλλιώς σκέτο μουσακάς, είναι μια από αυτές. Τον έχουμε συνδυάσει με το κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι κι όχι άδικα. Γενιές και γενιές πιτσιρικιών αλλά και μεγάλων, περίμεναν αυτό το μπελαλίδικο φαγητό να σερβιριστεί στα κυριακάτικα γεύματα. Θα μου πείτε, λοιπόν, ότι τη συνταγή του μουσακά την έχετε ήδη από κάποιο παλιό τετράδιο της μαμάς ή της γιαγιάς σας. Και θα συμφωνήσω λέγοντάς σας: Και γω!

Ομελέτα φούρνου

Αυτή εδώ είναι μια από τις πιο απλές και γευστικές ομελέτες που μπορείτε να φτιάξετε σε 20 λεπτά!!!

Καθαρίζουμε τις πατάτες, και τις κόβουμε για τηγάνισμα π.χ. λεπτές ροδέλες.

Σε ένα τηγάνι, βάζουμε λάδι και τηγανίζουμε τις πατάτες μέχρι να γίνουν μαλακές. Προσοχή: δεν θέλουμε να γίνουν ξερές!

Κόβουμε το λουκάνικο σε μικρά κομματάκια, όσο πιο μικρά γίνεται.

Κόβουμε την πιπεριά σε μικρά κομματάκια.

Κόβουμε το κασεράκι σε μικρά κυβάκια.

Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπώλ.

Ρίχνουμε μέσα το κασέρι.

Γαλοπούλα στη γάστρα με κάστανα και δαμάσκηνα

Στην Ελλάδα λένε κάποιοι ότι τα Χριστούγεννα τρώμε κατά παράδοση ψητό χοιρινό, αν και η ψητή γαλοπούλα είναι εξίσου παραδοσιακό πιάτο. Και μάλιστα η καλά ψημένη γαλοπούλα μπορεί να απογειώσει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Αρκεί να έχετε τη σωστή συνταγή. Αυτή εδώ ειναι μια πολύ απλή συνταγή για να μαγειρέψετε μια γευστικότατη γαλοπούλα χωρίς πολύπλοκη γέμιση αλλά με μπέικον, κάστανα και δαμάσκηνα στη γάστρα. Με το συνδυασμό αυτό, η γεύση της γαλοπούλας θα είναι μοναδική, γλυκιά και αλμυρή ταυτόχρονα. Τα κάστανα μπορείτε να τα βρείτε προβρασμένα από σούπερ μάρκετ. 

Τυρομπαλάκια

Αυτά τα τυρομπαλάκια είναι ένας εκπληκτικός μεζές που μπορούμε να τον ετοιμάσουμε και να τον φυλάξουμε σε βάζα μέχρι να τον σερβίρουμε.

Λιώνουμε τα δύο είδη τυριών καλά και προσθέτουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά φλωρίνης και τον άνιθο. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μίγμα.

Πλάθουμε μικρά μπαλάκια (μπουκίτσες) και τις βάζουμε σε ένα καθαρό και αποστειρωμένο βάζο.

Κρητικός Ντάκος

Ο παραδοσιακός κρητικός ντάκος εμφανίζεται σε διάφορες παραλλαγές. Μία απο αυτές είναι η παρακάτω συνταγή.

Παίρνουμε την κριθαροκουλούρα και την βρέχουμε ελαφρά για να μαλακώσει.

Περιχύνουμε λίγο ελαιόλαδο φροντίζοντας να καλύψει όσο μεγαλυτερη επιφάνεια γίνεται χωρίς όμως να ρίξουμε μεγάλη ποσότητα.

Σαλάτα χωριάτικη

Η χωριάτικη σαλάτα ή αλλιώς ελληνική, συνοδεύει κάθε ελληνικό τραπέζι αλλα και μουφέ!

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές παραλαγές. Εμείς θα σας παρουσιάσουμε την πιο κλασική.

Κόβουμε τις ντομάτες σε μικρά κομμάτια , το αγγούρι σε ροδέλες, και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Το ίδιο κάνουμε και με την πιπεριά.

Πατάτες ωγκρατέν

Βήμα 1.

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις αφήνουμε να βράσουν τόσο άστε να μη διαλύονται. Οι στρώσεις της πατάτας στο ταψί θα είναι 2.

Βήμα 2.

Ψιλοκόβουμε το μπέικον και τη γαλοπούλα. Τα τσιγαρίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν χρώμα.

Βήμα 3.