Δέκα λόγοι για να τρώμε πιο συχνά αγκινάρες - Τα εκπληκτικά οφέλη για την υγεία μας

Η αγκινάρα, παρότι υποτιμημένη στις διατροφικές μας συνήθειες, είναι μία από τις πιο θρεπτικές και υγιεινές τροφές.  Εκτός από πολύ νόστιμο λαχανικό, η αγκινάρα θεωρείται και ένα πολύτιμο φάρμακο. Δείτε τα δέκα εκπληκτικά οφέλη για την υγεία μας που προσφέρουν απλόχερα οι αγκινάρες και γιατί πρέπει να τις τρώμε πιο συχνά...

1. Οι αγκινάρες είναι πολύ εύκολες στο μαγείρεμα. Μπορούμε να τις μαγειρέψουμε στον ατμό, στο φούρνο ή στην κατσαρόλα, με τα φύλλα τους ή όχι.

2. Οι αγκινάρες ειναι ιδανικές για δίαιτα. Τα 100 γρ. αγκινάρας αντιστοιχούν σε 47 θερμίδες ενώ περιέχουν 5,4 γραμμάρια φυτικών ινών, περίπου το 14% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στον έλεγχο της δυσκοιλιότητας και συμβάλλουν στο να μην αισθανόμαστε πείνα άμεσα και ανοίγουμε συνεχώς το ψυγείο... Αυτά τα ήξεραν στην αρχαία Ελλάδα και γι'αυτό τις έτρωγαν για την πέψη.  Σύγχρονες έρευνες και κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι πράγματι η κατανάλωση αγκινάρας βοηθάει σε χρόνια πεπτικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του ευαίσθητου στομαχιού, της νευρικής γαστροπάθειας, του φουσκώματος και του ευερέθιστου εντέρου.

3. Οι αγκινάρες "ρίχνουν" την κακή χοληστερίνη. Επειδή έχουν πολλές φυτικές ίνες, είναι ευεργετικές για την καρδιά, γιατί μειώνουν την κακή χοληστερόλη (LDL). Την δεσμεύουν στο έντερο και έτσι εμποδίζεται η απορρόφησή της. Επιπλέον, οι πικρές ουσίες της αγγινάρας, όπως η κυναρίνη, εμποδίζουν τη σύνθεση της χοληστερίνης και αυξάνουν την απέκκρισή της στη χολή, μειώνοντας τα ολικά επίπεδά της.

4. Οι αγκινάρες μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου γιατί εμποδίζουν την απορρόφηση τοξικών συστατικών των τροφών. Επιπλέον, περιέχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, τις ανθοκυανίνες, που έχει βρεθεί ότι σχετίζονται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο στήθος και γενικότερα με την εμπόδιση ανάπτυξης όγκων.

5. Οι αγκινάρες είναι εξαιρετικά πλούσιες σε φυλλικό οξύ, κάθε 100 γρ περιέχουν περίπου 17% της συνιστώμενης ημερήσια δόσης. Το φυλλικό οξύ παίζει σημαντικό ρόλο στην αποτροπή βλαβών στο DNA, ενώ θεωρείται ότι "εμποδίζει" ορισμένες μορφές καρκίνου. Επιπλέον οι αγγινάρες περιέχουν γαλλικό οξύ που εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων του προστάτη.

6. Οι αγκινάρες είναι ευεργετικές και για το συκώτι μας! Από τον μεσαίωνα, οι αγγινάρες θεωρούνταν θεραπευτικές για προβλήματα σχετικά με το συκώτι και τον ίκτερο και δεν είχαν άδικο. Και πάλι οι πικρές ουσίες της αγκινάρας, η κυναρίνη και η σιλυμαρίνη, που είναι αντιοξειδωτικές έχει αποδειχτεί ότι βοηθούν στην φυσική αναγέννηση του ήπατος. Μάλιστα, στην λεγόμενη εναλλακτική ιατρική τις χρησιμοποιούν απευθείας ως θεραπεία για παθήσεις του ήπατος.

7. Οι αγκινάρες τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημά μας. Ειδικά το φθινόπωρο, το χειμώνα και την Άνοιξη όπου οι ιώσεις "θερίζουν", οι αγκινάρες μας προστατεύουν γιατί περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C, περίπου το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης ανά 100 γραμμάρια. Η βιταμίνη C ενισχύει τις άμυνες μας απέναντι σε ασθένειες και μας «καθαρίζει» από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν πρόωρη γήρανση. Ακόμη, οι αγκινάρες περιέχουν σίδηρο που χαρίζει ενέργεια και δύναμη στον οργανισμό καθημερινά.

8. Οι αγκινάρες αποτελούν επίσης πολύ καλή πηγή βιταμίνης Κ. Η βιταμίνη αυτή είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών μας, γιατί ενεργοποιεί μια απαραίτητη πρωτεΐνη, την οστεοκαλσίνη. Ειδικά τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο για οστεοπόρωση, πρέπει να καταναλώνουν αγκινάρες συχνά.

9. Οι αγκινάρες έχουν θετική επίδραση και στον εγκέφαλό μας! Αφ'ενός οι ανθοκυανίνες της ωφελούν τη μνήμη, και αφετέρου η βιταμίνη Κ βοηθά στην αποτροπή βλαβών στους νευρώνες μας. Γι' αυτό, η βιταμίνη αυτή χρησιμοποιείται και για την αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ.

10. Τέλος, όσον κι αν φαίνεται περίεργο, οι αγκινάρες είναι βάλσαμο για τις παρενέργειες του αλκοόλ. Επειδή ακριβώς έχουν ευεργετικές συνέπειες στο συκώτι μας, πολλοί υποστηριζουν  ότι τα φύλλα της αγκινάρας θεραπεύει τον πονοκέφαλο μετά το ποτό!

Συμβουλή: Αν και το πιο νόστιμο μέρος της αγγινάρας είναι το εσωτερικό της, τα φύλλα είναι εκείνα που προσφέρουν τα πιο σημαντικά οφέλη για την υγεία μας. Είτε τα φάτε, είτε καταναλώσετε το εκχύλισμά τους, τα οφέλη για τον οργανισμό σας είναι πάρα πολλά!

Σχετικές συνταγές

Συνταγή για αγκινάρες γεμιστές με κιμά

 

Οι νέες συνταγές μας