Η διατροφή που μειώνει δύο φορές περισσότερο το σπλαχνικό λίπος

Σύμφωνα με μια μελέτη στο ιατρικό περιοδικό BMC Medicine, η πράσινη μεσογειακή διατροφή (MED) μειώνει σημαντικά το σπλαχνικό λίπος και μάλιστα δύο φορές περισσότερο από τη μεσογειακή διατροφή. Ο σπλαχνικός λιπώδης ιστός, ένας τύπος λίπους γύρω από τα εσωτερικά όργανα, είναι πολύ πιο επικίνδυνος από την περιφέρεια γύρω από τη μέση μας.

Η πράσινη μεσογειακή διατροφή συγκρίθηκε με τη μεσογειακή διατροφή και μια υγιεινή διατροφή σε μια μεγάλης κλίμακας κλινική παρεμβατική δοκιμή, την DIRECT PLUS. Η επακόλουθη ανάλυση διαπίστωσε ότι η πράσινη δίαιτα Med μείωσε το σπλαχνικό λίπος κατά 14,1%, η δίαιτα Med κατά 6,0% και η υγιεινή δίαιτα κατά 4,2%.

Η μείωση του σπλαχνικού λίπους θεωρείται ο πραγματικός στόχος της απώλειας βάρους, καθώς αποτελεί σημαντικότερο δείκτη από το βάρος ενός ατόμου ή την περιφέρεια της μέσης του. Το σπλαχνικό λίπος συσσωρεύεται με την πάροδο του χρόνου μεταξύ των οργάνων και παράγει ορμόνες και δηλητήρια που συνδέονται με καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, άνοια και πρόωρο θάνατο. Επικεφαλής της έρευνας ήταν η καθηγήτρια Iris Shai του Πανεπιστημίου Ben-Gurion του Negev του Ισραήλ, επίκουρη καθηγήτρια της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ και επίτιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Λειψίας της Γερμανίας, μαζί με τη διδακτορική της φοιτήτρια Dr. Hila Zelicha και Ιταλούς, Γερμανούς και Αμερικανούς συναδέλφους της.

Η ερευνητική ομάδα της δοκιμής DIRECT-PLUS ήταν η πρώτη που εισήγαγε την έννοια της πράσινης μεσογειακής διατροφής. Αυτή η τροποποιημένη δίαιτα MED είναι περαιτέρω εμπλουτισμένη με διαιτητικές πολυφαινόλες και έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κόκκινο/επεξεργασμένο κρέας από την παραδοσιακή υγιεινή δίαιτα MED. Εκτός από την ημερήσια πρόσληψη καρυδιών (28 γραμμάρια), οι συμμετέχοντες κατανάλωναν 3-4 φλιτζάνια πράσινο τσάι/ημέρα και 100 γραμμάρια (κατεψυγμένοι κύβοι) duckweed green shake/ημέρα. Το υδρόβιο πράσινο φυτό duckweed είναι πλούσιο σε βιοδιαθέσιμες πρωτεΐνες, σίδηρο, Β12, βιταμίνες, μέταλλα και πολυφαινόλες και υποκαθιστά την πρόσληψη κρέατος.

Επιστημονική μελέτη απώλειας βάρους: Η πράσινη μεσογειακή διατροφή μειώνει δύο φορές περισσότερο το σπλαχνικό λίπος
Η μεσογειακή διατροφή είναι εμπνευσμένη από τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων που ζουν κοντά στη Μεσόγειο Θάλασσα. Τα βασικά στοιχεία αυτής της δίαιτας περιλαμβάνουν αναλογικά υψηλή κατανάλωση μη επεξεργασμένων δημητριακών, οσπρίων, ελαιολάδου, φρούτων και λαχανικών και μέτρια κατανάλωση ψαριών, γαλακτοκομικών προϊόντων (κυρίως τυρί και γιαούρτι) και προϊόντων κρέατος.

Η ομάδα έχει δείξει σε προηγούμενες μελέτες ότι η πράσινη δίαιτα MED έχει ποικίλες ευεργετικές επιδράσεις που κυμαίνονται από το μικροβίωμα έως τις εκφυλιστικές ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία. Στη δοκιμή διάρκειας 18 μηνών έλαβαν μέρος 294 συμμετέχοντες.

"Ο υγιεινός τρόπος ζωής αποτελεί ισχυρή βάση για κάθε πρόγραμμα απώλειας βάρους. Από τα αποτελέσματα του πειράματός μας μάθαμε ότι η ποιότητα της τροφής δεν είναι λιγότερο σημαντική από τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνονται και ο στόχος σήμερα είναι να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς των διαφόρων θρεπτικών συστατικών, για παράδειγμα, των θετικών, όπως οι πολυφαινόλες, και των αρνητικών, όπως οι άδειοι υδατάνθρακες και το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, στον ρυθμό διαφοροποίησης των λιποκυττάρων και στη συσσώρευσή τους στα σπλάχνα", λέει η καθηγήτρια.

"Η μείωση του σπλαχνικού λίπους κατά 14% είναι ένα δραματικό επίτευγμα για την πραγματοποίηση απλών αλλαγών στη διατροφή και τον τρόπο ζωής. Η απώλεια βάρους είναι ένας σημαντικός στόχος μόνο εάν συνοδεύεται από εντυπωσιακά αποτελέσματα στη μείωση του λιπώδους ιστού".

Οι νέες συνταγές μας