Μπακαλιάρος τηγανητός με τραγανό κουρκούτι

Υλικά συνταγής
Μπακαλιάρος τηγανητός με τραγανό κουρκούτι

Αυτή εδώ είναι η κλασική και σχετικά εύκολη συνταγή για τηγανητό μπακαλιάρο  με το πιο τραγανό κουρκούτι που θα τον φάμε με σκορδαλιά φυσικά!

Ο μπακαλιάρος (βακαλάος ή μπακαλάος) ήταν πάντα το "ψάρι του φτωχού" αφού οι περισσότεροι δεν είχαν να αγοράσουν φρέσκα ψάρια παρά μόνο αυτό το παστό και φθηνό εισαγόμενο ψαράκι. Παραδοσιακά, τον τρώμε την Κυριακή των Βαίων και του Ευαγγελισμού, τις δύο μέρες που επιτρέπεται το ψάρι στη Σαρακοστή. Πάντως, ο τηγανητός μπακαλιάρος με το κουρκούτι του είναι ένα από τα αγαπημένα εδέσματα της ψαροταβέρνας, ανεξαρτήτα αν κάνουμε νηστεία ή όχι.

Εκτέλεση Συνταγής

Το μυστικό για να είναι εύγεστος και αφράτος ο μπακαλιάρος είναι στο σωστό ξαρμύρισμα και φυσικά στη δημιουργία του κουρκουτιού. 

Κατ'αρχάς, κόβουμε το κάθε φύλλο μπακαλιάρου σε 4 κομμάτια, και αφαιρούμε τα πτερύγια. Αφήνουμε τον μπακαλιάρο απο βραδίς στο νερό να ξαρμυρίσει, αντικαθιστώντας το νερό δύο τρεις φορές. Την επόμενη ημέρα, τον στραγγίζουμε. Για να ξαρμυρίσει καλά ο μπακαλιάρος πρέπει να μείνει στο νερό για 12 ώρες.

Βάζουμε λάδι στο τηγάνι και το αφήνουμε να κάψει.

Παράλληλα, φτιάχνουμε το κουρκούτι σε ένα μπωλ. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά (αλεύρι, ρακή, ζάχαρη) μέχρι να γίνουν ομοιόμορφο μείγμα.

Στη συνέχεια, περνάμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου από το κουρκούτι και τα ρίχνουμε στο καυτό λάδι. Μόλις κοκκινίσουν από τη μία πλευρά, τα γυρνάμε να τηγανιστούν από την άλλη πλευρά.

Βγάζουμε τον τηγανητό μπακαλιάρο από το τηγάνι και αφήνουμε κάθε κομμάτι σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίζει το πολύ λάδι.

Ο τηγανητός μπακαλιάρος είναι έτοιμος. Σερβίρουμε με σκορδαλιά και μπόλικο λεμόνι και καλή μας όρεξη.

Συμβουλές για το ξαρμύρισμα

  • Παλιότερα για να μειώσουν την αλμυρή γεύση του αλατιού στον μπακαλιάρο, τον αφήναν στον νερό για 2 μέρες.
  • Μετά το ξαλμύρισμα, μπορούμε να απαλύνουμε περισσότερο τη γεύση του μπακαλιάρου, βάζοντας τα κομμάτια του μέσα σε ζεστό γάλα για 2-3 ώρες!

Με τι θα συνοδέψετε τον μπακαλιάρο

Σκορδαλιά με πατάτα, η αυθεντική και αξεπέραστη!

Δείτε ακόμα

Γιατί τρώμε τηγανητό μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου

 

Δώσε αστέρια στη συνταγή!: 
Μέσος όρος: 4.6 (Ψήφοι: 11)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Χρόνος προετοιμασίας: 
Χρόνος μαγειρέματος: 
Μερίδες: 
Είδος Κουζίνας: 

Σχόλια

Εικόνα: dimitris

Αντί για νερό, μπορούμε να ανακατέψουμε το αλεύρι με σόδα για μεγαλύτερο όγκο. Επίσης, μπορούμε να βάλουμε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του για μεγαλύτερο όγκο στο ψάρι.