Γαλοπούλα γεμιστή με δαμάσκηνα, βερίκοκα και ξηρούς καρπούς

Συνταγή από Ρεμί | Ενημερώθηκε στις 27/07/2023

Η συνταγή για την πιο νόστιμη γαλοπούλα που έχετε φάει ποτέ. Γεμιστή με δαμάσκηνα, βερίκοκα και ξηρούς καρπούς. Ιδανική για χριστουγεννιάτικα τραπέζια και όχι μόνο. Δοκιμάστε την οπωσδήποτε!

Υλικά συνταγής

  • 1 γαλοπούλα (5–6 κιλά)
  • Χυμός από 2 λεμόνια
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 μισή φλ. δαμάσκηνα χωρίς το κουκούτσι
  • 1 μισή φλ. βερίκοκα ξερά, ψιλοκομμένα
  • 60 γρ. σταφίδες, χωρίς κουκούτσι
  • 1 μισή φλ. ξηροί καρποί, ψιλοκομμένοι (καρύδια, αμύγδαλα. κουκουνάρια, φιστίκια)
  • 2 φλ. ρύζι βρασμένο
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • 1 κ.γλ. κάρυ
  • 2–3 στήμονες σαφράν μουλιασμένοι σε 1 κ.σ. βραστό νερό

Εκτέλεση συνταγής

Αρχικά, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου.

Λιώνουμε το βούτυρο σε φαρδιά κατσαρόλα και τηγανίζουμε το κρεμμύδι για 34 λεπτά.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα και τις σταφίδες και τηγανίζουμε για 2 λεπτά.

Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το ρύζι, τα μπαχαρικά και αλατοπίπερο.

Έπειτα ανακατεύουμε και γεμίζουμε τη γαλοπούλα, πιέζοντας καλά τη γέμιση.

Γυρίζουμε τον λαιμό από κάτω και στερεώνουμε με σπάγκο.

Έπειτα τρίβουμε με αλατοπίπερο, τη βάζουμε σε ταψάκι, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε, υπολογίζοντας 20 με 25 λεπτά για κάθε μισό κιλό βάρους.

Την αλείφουμε συχνά με τον χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο.

Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο τα τελευταία 30 λεπτά του ψησίματος και την αφήνουμε να ροδίσει καλά.

Τέλος τη βάζουμε σε πιατέλα και σερβίρουμε.

Η γαλοπούλα μας είναι έτοιμη.

Καλή όρεξη!

Συμβουλές

  • Γαρνίρουμε τη γαλοπούλα με ψητές πατατούλες και λαχανικά (μπρόκολο, ντομάτες, καρότα ή άλλα) ή με ρύζι και σαλάτα.

Σχετικές συνταγές

Δώσε αστέρια στη συνταγή
Average: 5 (2 votes)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Είδος Κουζίνας

Οι νέες συνταγές μας