Εμπανάδα, η απολαυστική πίτα χοιρινού από την Ισπανία

Συνταγή από Ρεμί | Ενημερώθηκε στις 30/08/2022

Θέλετε να φτιάξετε μια ξεχωριστή συνταγή για ορεκτικό; H εμπανάδα ή αλλιώς empanadas, είναι η καλύτερη λύση. Η απολαυστική αυτή πίτα χοιρινού προέρχεται από την Ισπανία και είναι πεντανόστιμη. Με ξεχωριστή γέμιση και κρούστα χρυσή και τραγανή. Σκέτη απόλαυση!

Υλικά συνταγής

  • 1 αυγό, χτυπημένο
  • 340 γρ. φιλέτο χοιρινού, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • Μισό κ.γλ. γλυκόπικρη πάπρικα, καπνιστή
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • Μισό κ.γλ. ρίγανη
  • Μισό φλ. πιπεριά πιμέντο, κομμένη σε φέτες
  • 3 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 3 ξεφλουδισμένες ντομάτες, ξεσποριασμένες και κομμένες
  • 2 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Μισό κιλό μαγιά ζύμης
  • 1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά, κομμένη
  • 2 αυγά, σφιχτοβρασμένα

Εκτέλεση συνταγής

Αρχικά τοποθετούμε τις φέτες χοιρινού σε ένα πιάτο με πάπρικα, 1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο σκόρδο και ρίγανη.

Αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε να κάτσει για 30 λεπτά.

Στη συνέχεια, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και τηγανίζουμε το χοιρινό πολύ γρήγορα, βγάζοντας τις φέτες καθώς ροδίζουν.

Στο ίδιο ελαιόλαδο τσιγαρίζουμε τις κομμένες πιπεριές, τα κρεμμύδια και το υπόλοιπο σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.

Κατόπιν, προσθέτουμε τις προετοιμασμένες ντομάτες, τον μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι και ψήνουμε μέχρι οι ντομάτες να συρρικνωθούν και να γίνει πολύ πηκτή η σάλτσα.

Μοιράζουμε την ζύμη στα δύο.

Έπειτα σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε τη ζύμη με πάχος 2 εκατοστά.

Τοποθετούμε τη ζύμη σε μια φόρμα κέικ.

Απλώνουμε πάνω τη μισή σάλτσα.

Τοποθετούμε τις φέτες χοιρινού από πάνω και προσθέτουμε μια στρώση πιπεριές πιμέντο πάνω από αυτές.
Μετά, κόβουμε σε φέτες τα βραστά αυγά και τα τοποθετούμε πάνω από τα άλλα συστατικά.

Περιχύνουμε την υπόλοιπη σάλτσα, ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη και σκεπάζουμε την πίτα.

Ενώνουμε τις άκρες και αφαιρούμε ό,τι περισσεύει.

Κάνουμε μια τρύπα στη μέση για να βγαίνει ο ατμός.

Τοποθετούμε σε μέτριο ζεστό φούρνο για 30 λεπτά.

Τέλος, αλείφουμε το πάνω μέρος με χτυπημένο αυγό και αφήνουμε να ψηθεί για άλλα 15 με 20 λεπτά.

Η πίτα με χοιρινό είναι έτοιμη.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Συμβουλές

  • Η πίτα (ή αν θέλετε να φτιάξετε πιτάκια σε σχήμα) μπορεί να σερβιριστεί ζεστή ή κρύα.
  • Αντί για μαγιά ζύμης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ζύμη ψωμιού.

Σχετικές συνταγές

Δώσε αστέρια στη συνταγή
Average: 5 (2 votes)
Κατηγοριοποίηση συνταγής

Οι νέες συνταγές μας