Παέγια θαλασσινών, η πιο διάσημη Ισπανική συνταγή

Συνταγή από Ρεμί | Ενημερώθηκε στις 27/07/2023

Η συνταγή που μοσχοβολάει θάλασσα. Αυτή η Ισπανική παέγια θαλασσινών θα ικανοποιήσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς. Φτιάχνεται σχετικά εύκολα και υπόσχεται γεύση, άλλου επιπέδου! Δοκιμάστε την και θα μας θυμηθείτε!

Υλικά συνταγής

  1. 8 φλ. μακρύκοκο ρύζι UNCLE BEN’S (αυτό που βράζει σε 20 λεπτά)
  2. 3 ποτ.κρ. λευκό κρασί
  3. 16 καραβίδες
  4. 16 γαρίδες, μεσαίου μεγέθους
  5. Μισό κιλό κυδώνια
  6. Μισό κιλό μύδια
  7. 1 καλαμάρι, μεσαίου μεγέθους
  8. 1 πράσινη πιπεριά
  9. 1 φλ. αρακάς, κατεψυγμένος
  10. 200 γρ. (μισή κονσέρβα) ντοματάκια κοκανσέ
  11. 2 σκ. σκόρδο
  12. 1 ματσ. μαϊντανός
  13. 1 πιπεριά Φλωρίνης από βαζάκι, κομμένη σε λωρίδες
  14. 2 φακελ. σκόνη σαφράν
  15. Ελαιόλαδο
  16. Χυμός από 1 λεμόνι

Εκτέλεση συνταγής

Πρώτα απ’ όλα καθαρίζουμε το καλαμάρι και το κόβουμε σε λεπτές ροδέλες.

Καθαρίζουμε και ξεπλένουμε τα μύδια και τα κυδώνια.

Ξεπλένουμε τις γαρίδες και τις καραβίδες μαζί.

Κρατάμε τις μισές γαρίδες και καραβίδες ολόκληρες και καθαρίζουμε τις υπόλοιπες κρατώντας τα κελύφη και τα κεφάλια, χωριστά σ’ ένα μπολ.

Στη συνέχεια κόβουμε τη πράσινη πιπεριά σε κυβάκια και τα ανακατεύουμε σ’ ένα μπολ, μαζί με την ντομάτα.

Χτυπάμε στο μπλέντερ στο σκόρδο, με το μαϊντανό και μισό ποτήρι κρασιού νερό.

Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και βράζουμε τα κεφάλια και τα κελύφη των γαρίδων και των καραβίδων που φυλάξαμε, με ελάχιστο ελαιόλαδο.

Μόλις ο ζωμός είναι έτοιμος, τον σουρώνουμε και προσθέτουμε τόσο νερό (αν χρειάζεται), ώστε να πάρετε 17 ποτήρια υγρό.

Έπειτα προσθέτουμε το κρασί και το σαφράν και βάζουμε το ζωμό να βράσει (τον διατηρούμε ζεστό).

Βάζουμε το σκεύος στη φωτιά και ρίχνουμε τόσο ελαιόλαδο, ώστε να σκεπαστεί ο πάτος.

Ρίχνουμε όλες τις γαρίδες και τις καραβίδες (ολόκληρες και καθαρισμένες) και τις σοτάρουμε, μέχρι να ροδίσουν.

Τις βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα, και τις κρατάμε σ’ ένα μπολ.

Κατόπιν βάζουμε στο τηγάνι το καλαμάρι και το σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει.

Προσθέτουμε την ντομάτα με τις πιπεριές και αφήνουμε να μαγειρευτούν λίγο.

Προσθέτουμε το μείγμα σκόρδου μαϊντανού και μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας τη σάλτσα.

Ρίχνουμε τα μύδια και τα κυδώνια και ανακατεύουμε.

Μετά προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε ξανά, ρίχνοντας σταδιακά το ζωμό, ώστε να μην ξεχειλίσει το σκεύος.

Προσθέτουμε τις γαρίδες, τις καραβίδες και τον αρακά και αλατοπιπερώνουμε.

Όταν αρχίσει να βράζει το ρύζι, ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού, για να μη λασπώσει.

Τοποθετούμε ακτινωτά τις λωρίδες πιπεριάς.

Αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε δυνατή φωτιά για 15 λεπτά, χωρίς σκέπασμα.

Σταδιακά, χαμηλώνουμε τη φωτιά, καθώς απορροφάται ο ζωμός από το ρύζι.

Αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί, ακόμη 5 λεπτά, με σκεπασμένο σκεύος, ώστε να απορροφηθεί ο ζωμός.

Τέλος, βγάζουμε την παέγια από τη φωτιά και την αφήνουμε, για 5 λεπτά σκεπασμένη με μια βαμβακερή και λινή πετσέτα, πριν σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Συμβουλές

  • Αν δεν έχουμε το ειδικό σκεύος για παέγια, μπορούμε απλώς να χρησιμοποιήσουμε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι με καπάκι.

Άλλες συνταγές

Δώσε αστέρια στη συνταγή
Average: 5 (2 votes)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Είδος Κουζίνας

Οι νέες συνταγές μας