Βασιλόπιτα, χειροποίητη, αφράτη και νόστιμη

Συνταγή από Ρεμί | Ενημερώθηκε στις 27/07/2023

Για όσους έχουν μεράκι και θέλουν να φτιάξουν μόνοι τους την φετινή βασιλόπιτα, αυτή η συνταγή θα είναι χρήσιμη. Η πιο νόστιμη βασιλόπιτα που έχετε φάει. Αφράτη, φουσκωτή και νόστιμη. Ότι πρέπει για να υποδεχθείτε τον καινούργιο χρόνο.

Υλικά συνταγής

  • 5 αυγά
  • 2 φλ. ζάχαρη
  • Μισό φλ. γάλα, φρέσκο
  • Μισό φλ. χυμό πορτοκαλιού, φρέσκο
  • 1 φλ. βούτυρο γάλακτος
  • Μισό κ.γλ. κανέλα σκόνη  
  • Μισό κ.γλ. γαρύφαλλο
  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • Μισό κ.γλ. σόδα μαγειρική
  • Μισό φλ. κονιάκ
  • 1 μισή φλ. καρύδια, χοντροκομμένα  
  • Ξύσμα πορτοκάλι
  • 1 βανίλια
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (κοσκινισμένο με το μπέικιν πάουντερ)

Εκτέλεση συνταγής

Αρχικά, χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.

Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα.

Στην συνέχεια, χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για 6 με 7 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει.

Τότε, προσθέτουμε τους κρόκους έναν – έναν, μέχρι να απορροφηθούν καλά από το μείγμα.  

Προσθέτουμε το ξύσμα, την κανέλα και το γαρύφαλλο.

Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού.

Αφού το προσθέσουμε στο μείγμα που συνεχίζουμε να χτυπάμε στο μίξερ, ρίχνουμε το αλάτι και τη βανίλια.

Έπειτα, χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε στο μείγμα εναλλάξ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, το κονιάκ και το γάλα.

Ρίχνουμε τα καρύδια και τη μαρέγκα, ανακατεύοντας απαλά.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί.

Τινάζουμε το ταψί, για να φύγει το περιττό αλεύρι.

Μετά, κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα (στη διάμετρο του ταψιού) και τη στρώνουμε μέσα στο ταψί.

Αδειάζουμε το μείγμα της βασιλόπιτας και στρώνουμε την επιφάνεια της απαλά, με σπάτουλα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου για 45 με 50 λεπτά.

Για να ελέγξουμε αν είναι έτοιμη, μπήγουμε ένα μυτερό μαχαίρι στο κέντρο της βασιλόπιτας και κοιτάμε να βγαίνει καθαρό.

Τέλος αφού κρυώσει, ξεφορμάρουμε και ξεκολλάμε τη λαδόκολλα.

Καλή απόλαυση!

Συμβουλές

  • Πασπαλίζουμε την βασιλόπιτα μας, με ζάχαρη άχνη.
  • Όταν διαλύσουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού, προσέχουμε να το κάνουμε πάνω από τον κάδο του μίξερ γιατί φουσκώνει κα μπορεί να χυθεί.

Δείτε και αυτές τις συνταγές για βασιλόπιτα

Δώσε αστέρια στη συνταγή
Average: 4.3 (13 votes)
Κατηγοριοποίηση συνταγής

Οι νέες συνταγές μας