Ηπειρώτικο σύβρασμα της γιαγιάς Καλλιόπης

Υλικά συνταγής
Ηπειρώτικο σύβρασμα της γιαγιάς Καλλιόπης

Η γιαγιά μας στο Πλαίσιο Φιλιατών (Θεσπρωτία) έφτιαχνε μια συνταγή που πολύ την αγαπάμε. Συχνά πυκνά την κάνουμε στο σπίτι, την τρώμε μικρή μεγάλοι και τη μνημονεύουμε. Σήμερα, λοιπόν, έφτιαξα το λεγόμενο «σύβρασμα» κι είπα να το μοιραστώ μαζί σας. Στην ουσία είναι κεφτεδάκια στο φούρνο με χορταρικά.

Υλικά Συνταγής

Για τα κεφτεδάκια:

  • ½ κιλό κιμά
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • Ξερό ψωμί
  • Λίγο ξύδι
  • 1 αυγό
  • Αλάτι/Πιπέρι
  • Λίγη (ή κάμποση ανάλογα τα γούστα) τριμμένη φέτα

Για το σύβρασμα:

  • Σπανάκι (εγώ έβαλα με το μάτι, καθότι τα έχω από το μποστάνι καθαρισμένα και κομμένα στην κατάψυξη κι όχι εμπορίου να είναι ζυγισμένα από πριν. Υπολογίστε το διπλό από όσο βάζετε για το σπανακόρυζο)
  • 1-2 μέτρια πράσα
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια (ολόκληρα)
  • 1 κύβο βοδινού
  • Άνιθο
  • Μαϊντανό
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Ζυμώνω τον κιμά με όλα τα υλικά του. Προσέχω μόνο το αλάτι, καθώς πέφτει μέσα και η φέτα και δεν το θέλω πολύ αλμυρό. Τον πλάθω μεγαλούτσικα κεφτεδάκια (όχι μπιφτέκια) και τον αφήνω να περιμένει.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνω τα χορταρικά μου (χοντροκομμένο το σπανάκι, ψιλοκομμένα τα υπόλοιπα αν και είναι καθαρά θέμα γούστου) και τα αφήνω να μαραθούν.

Ρίχνω λίγο νεράκι και τον κύβο, καθώς και κάμποσο ελαιόλαδο (η γιαγιά έβαζε ένα ποτήρι του κρασιού λάδι. Ξέρετε, οι παλιές ηπειρώτισσες το λάδι το είχαν συνήθως σε αφθονία από τα δέντρα τους και με αυτό πάλευαν να χορτάσουν παραπάνω τα παιδιά τους. Εγώ πάντως δε βάζω τόσο…)

Όταν «καθίσουν» πια τα χορταρικά, τα γυρνάω στο ταψί και στρώνω πάνω τους τα κεφτεδάκια.

Ηπειρώτικο σύβρασμα (πριν το ψήσιμο)

Ψήνω στους 170 βαθμούς στον αέρα για περίπου μία ώρα (ο κάθε φούρνος είναι διαφορετικός. Στόχος είναι να πιει τα υγρά και να ψηθούν τα κεφτεδάκια).

Σερβίρω ζεστό, με φρέσκο ψωμάκι και τυρί φέτα.

Υ.Γ 1 Αν το φτιάξετε, μνημονεύστε και τη γιαγιά Καλλιόπη, έτσι για το συγχώριο.
Υ.Γ 2. Ο μικρός μας, 23 μηνών, το τσακίζει κυριολεκτικά.

Ηπειρώτικο σύβρασμα (μετα το ψήσιμο)
 

Δώσε αστέρια στη συνταγή!: 
Μέσος όρος: 5 (Ψήφοι: 3)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Χρόνος προετοιμασίας: 
Χρόνος μαγειρέματος: 
Μερίδες: 
Είδος Κουζίνας: