Κουκιά ξερά στο φούρνο, η συνταγή από την Κάσο

Υλικά συνταγής

Τα κουκιά είναι ένα κυριολεκτικά ξεχασμένο όσπριο. Παρ’ ότι είναι δύσπεπτα λόγω της φλούδας τους, είναι υγιεινά και πεντανόστιμα. Η συνταγή από την Κάσο, υπόσχεται μοναδικές γεύσεις. Δοκιμάστε αυτό το πιάτο και δεν θα χάσετε. Η συνταγή είναι για 1 μέτριο ταψί.

Υλικά συνταγής

  • Μισό κιλό κουκιά, ξερά
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
  • 3 μεγάλες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες
  • 1 φλ.τσ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.γλ. ρίγανη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι        

Εκτέλεση συνταγής

Αρχικά, ξεπλένουμε με άφθονο νερό τα κουκιά και τα βάζουμε σε μια λεκάνη μαζί με άφθονο κρύο νερό να μουλιάσουν, τουλάχιστον για 12 ώρες.

Τα βγάζουμε και αφαιρούμε όσο περισσότερα φλούδια μπορούμε (δεν είναι ανάγκη να βγουν όλα).

Στην συνέχεια, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό και τα βράζουμε για μισή ώρα.

Κατόπιν, τα αδειάζουμε μέσα στο ταψί, βάζουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες, τις ντομάτες, το ελαιόλαδο, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και αδειάζουμε μέσα στο ταψί κρύο νερό, μέχρι να σκεπαστούν.

Σκεπάζουμε το ταψί με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα, με το ταψί σκεπασμένο.

Έπειτα, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 15 λεπτά.

Τέλος, σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε τα κουκιά μέσα τουλάχιστον για άλλη μισή ώρα.

Καλή όρεξη!

Συμβουλές

  • Τα σερβίρουμε ζεστά ή κρύα συνοδεύοντάς τα με μαύρες ελιές.

Σχετικές συνταγές

Δώσε αστέρια στη συνταγή!: 
Μέσος όρος: 4.5 (Ψήφοι: 2)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Χρόνος προετοιμασίας: 
Χρόνος μαγειρέματος: 
Μερίδες: 
Είδος Κουζίνας: