Λαζαράκια, η συνταγή που θα σας πάρει την ψυχή!

Υλικά συνταγής

Το Σάββατο του Λαζάρου είναι έθιμο να φτιάχνουμε τα περίφημα λαζαράκια, ειδικά όσοι έχουν παιδιά. Πρόκειται για μικρά γλυκά ψωμάκια ή κουλουράκια σε σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, όπως ήταν υποτίθεται ο Λάζαρος για την ψυχή του οποίου τα φτιάχνουμε. Αυτή εδώ είναι μια απλή και γρήγορη συνταγή για λαζαράκια με γέμιση. Πάρτε τα παιδιά σας στην κουζίνα και φτιάξτε τα μαζί τους. Τα υλικά είναι για πολλά λαζαράκια, οπότε αν θέλουμε τα μειώνουμε ανάλογα.

Υλικά Συνταγής

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 350 γρ. ζάχαρη
  • 2 κουταλιές κανέλα
  • 40 γρ. μαγιά φρέσκια
  • 400 γρ. σταφίδες
  • Μισό σφηνάκι κονιάκ
  • 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • Μισό κουταλάκι αλάτι
  • Μισό κουταλάκι γαρύφαλλο
  • Γαρύφαλα (προαιρετικά για τα μάτια)
  • σουσάμι (προαιρετικά)

Εκτέλεση Συνταγής

Σε ένα φλυτζάνι χλιαρό νερό διαλύουμε τη μαγιά.

Σε μια μεγάλη λεκάνη κοσκινίζουμε όλο το αλεύρι.

Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση, και ρίχνουμε το διάλυμα της μαγιάς.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι και τη ζάχαρη. Κρατάμε μια κουταλιά ζάχαρη για μετά.

Ζυμώνουμε το μείγμα μέχρι να γίνει ζύμη αλλά όχι πολύ σφιχτή. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ένα φλυτζάνι χλιαρό νερό ακόμα. Η ζύμη γίνεται εύκολα γιατί βοηθάει το ελαιόλαδο.

Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σε μέρος ζεστό για 1 ώρα.

Για τη γέμιση αλέθουμε τις σταφίδες και όταν γίνουν πολτός προσθέτουμε τη μια κουταλιά ζάχαρη, το κονιάκ, την κανέλα και το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 ίσα κομμάτια και την απλώνουμε με τα χέρια για να πάρει σχήμα στενόμακρο.

Βάζουμε επάνω σε κάθε κομμάτι ίση ποσότητα από τη γέμιση, περίπου μια-δυο κουταλιές.

Σκεπάζουμε τη γέμιση με τη ζύμη και την πλάθουμε σαν ανθρωπάκια. Για τα σταυρωμένα χέρια, φτιάχνουμε με την υπόλοιπη ζύμη «μακαρόνια» που τα περνάμε χιαστί από την πίσω μεριά του σώματος και τα δένουμε σε σχήμα χιαστί μπροστά. Απλό, ε;

Τέλος, αν θέλουμε να κρατήσουμε την παράδοση, πασπαλίζουμε τα λαζαράκια μας με σουσάμι και μπήγουμε 2-3 γαρύφαλλα για μάτια και στόμα.

Σε ένα λαδωμένο ταψί βάζουμε τα λαζαράκια ώστε να έχουν κάποια απόσταση μεταξύ τους. Το κάνουμε αυτό γιατί θα απλώσουν αρκετά.

Σκεπάζουμε το ταψί και αφήνουμε τα λαζαράκια μας να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος. Θα χρειαστεί μισή με μία ώρα περίπου.

Τέλος, ψήνουμε τα λαζαράκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 40-50 λεπτά.

Μόλις γίνουν, τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν πριν τα βγάλουμε από το ταψί. Έπειτα απλώνουμε τα λαζαράκια μας σε πιατέλα ή τα στολίζουμε σε ένα καλάθι.

Καλό Πάσχα!

Λαζαράκια σε καλάθι

Τι ξέρετε για τα λαζαράκια

  • Τα λαζαράκια είναι παραδοσιακά κουλουράκια ή πιο σωστά γλυκά ψωμάκια που τα λένε και λαζάρηδες ή λαζαρούδια.
  • Δίνουμε στα «λαζαράκια» το σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις θρησκευτικές εικόνες.
  • Παλιά το έθιμο ήταν πολύ συνηθισμένο. Οι γιαγιάδες λέγανε «λαζαράκια για τον Λάζαρο αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις». Σύμφωνα με την παράδοση, ο αναστημένος Λάζαρος είχε πει: «Όποιος ζυμώσει και δε με πλάσει, το φαρμάκι μου να πάρει…»
  • Κάθε οικογένεια έφτιαχνε τόσα λαζαράκια όσα και τα παιδιά της. Τα παιδιά τρελαίνονταν να τα τρώνε ζεστά.
  • Κάθε περιοχή έχει τα δικά της έθιμα για το Σάββατο του Λαζάρου και τους λαζάρηδες. Για παράδειγμα, στην Κω οι αρραβωνιασμένες κοπέλες έφτιαχναν λαζαράκι, το γέμιζαν διάφορα καλούδια, το «κεντούσαν» σαν τις κουλούρες του γάμου, και έπειτα το έστελναν στον γαμπρό...
  • Η γέμιση στα λαζαράκια δεν είναι υποχρεωτική. Αλλοι δεν βάζουν καθόλου, ενώ άλλοι βάζουν σταφίδες (όπως η δική μας συνταγή) ή αλεσμένα καρύδια και αμύγδαλα αλλά και σύκα, μέλι, και γενικά ότι ήθελαν.
Δώσε αστέρια στη συνταγή!: 
Μέσος όρος: 5 (Ψήφοι: 4)
Κατηγοριοποίηση συνταγής