Νόστιμο μοσχάρι εξοχής με βότανα και κρασί

Από Ρεμί, 6 Φεβρουάριος, 2022
Μερίδες

Με αυτή τη συνταγή θα γλύφετε τα δάχτυλα σας. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το πεντανόστιμο μοσχάρι εξοχής με βότανα και κρασί. Τρυφερό και γευστικότατο. Συνοδεύεται τέλεια με ρύζι ή πατάτες.

Υλικά συνταγής

  • Μισό κιλό κιλότο, μοσχαρίσιο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο ψιλοκομμένο σε κυβάκια ή τριμμένο
  • 1 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο σε καρεδάκια
  • 2 φλ. μανιτάρια, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 2 μισή φλ. κόκκινο κρασί, ξηρό
  • 2 φλ. ζωμό κρέατος
  • 2 ντομάτες

Για το μείγμα βοτάνων

  • 3 σκ. σκόρδο, πολτοποιημένες
  • Μισό φλ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 4 φρέσκα φύλλα φασκόμηλο, ψιλοκομμένα
  • 1 κ.γλ. δεντρολίβανο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Πιπέρι, φρεσκοτριμμένο  

Εκτέλεση συνταγής

Αρχικά σε ένα μπολ φτιάχνουμε το μείγμα βοτάνων ενώνοντας όλα τα υλικά.

Θα χρησιμοποιήσουμε το μισό μείγμα στο κρέας και το υπόλοιπο στο τελείωμα της συνταγής.

Με μυτερό και μακρύ μαχαίρι κάνουμε 10 βαθιές χάρακές στο κρέας και τις γεμίζουμε με λίγο μείγμα βοτάνων, μπήγοντας το με το δάχτυλό μας.

Σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε από όλες τις πλευρές το κρέας μέχρι να κάνει κρούστα, περίπου 5 λεπτά για κάθε πλευρά.

Στη συνέχεια όταν ροδίσει, το βγάζουμε σε πιατέλα, το αλατίζουμε και το σκεπάζουμε να διατηρηθεί ζεστό.

Από την κατσαρόλα αφαιρούμε με κουτάλι το περισσότερο λίπος και κρατάμε 2 κουταλιές της σούπας.

Σε αυτό σοτάρουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλερι, τα μανιτάρια και το δεντρολίβανο.

Αφήνουμε να γυαλίσουν ελαφρά περίπου 5 λεπτά, προσθέτουμε το υπόλοιπο μείγμα βοτάνων και τον πελτέ ντομάτας.

Κατόπιν, σβήνουμε με μισό φλιτζάνι κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί σχεδόν όλο το υγρό.

Έτσι συμπυκνώνουμε και κρατάμε όλα τα αρώματα κρασιού, λαχανικών και βοτάνων.

Στη συνέχεια προσθέτουμε ένα φλιτζάνι κρασί και 1 φλιτζάνι ζωμό.

Κόβουμε στα δυο τις ντομάτες, τις σφίγγουμε να φύγουν υγρά και σπόροι και τις βάζουμε στην κατσαρόλα.

Μόλις πάρει βράση, σκεπάζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Αλατοπιπερώνουμε, αν χρειάζεται.

Σιγοβράζουμε περίπου για 2 ώρες, γυρίζοντας το κιλότο κάθε μισή ώρα για να μη στεγνώσει.

Τέλος, κόβουμε σε φέτες το κρέας σε πιατέλα και περιχύνουμε με τη σάλτσα.

Καλή όρεξη!

Συμβουλές

  • Aν η σάλτσα μας φαίνεται αραιή, τη βράζουμε για λίγα λεπτά να πυκνώσει.
  • Αντί για φρέσκα φύλλα φασκόμηλο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένο.

Άλλες συνταγές

Δώσε αστέρια στη συνταγή
Average: 5 (1 vote)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Είδος Κουζίνας

Οι νέες συνταγές μας