Παραδοσιακά γιαμπράκια Κοζανίτικα

Υλικά συνταγής

Μια συνταγή που θα λατρέψετε. Παραδοσιακά γιαμπράκια Κοζανίτικα. Πρόκειται για ένα χριστουγεννιάτικο μεζέ, που μπορείτε όμως να φτιάξετε κάθε εποχή. Είναι πραγματικά πεντανόστιμα. Σίγουρα δε θα μείνετε μόνο στο ένα. Δοκιμάστε τα!

Υλικά συνταγής

  • 1 μεγάλο λάχανο, με ωραία φύλλα
  • Μισό κιλό κιμά, μοσχαρίσιο
  • Μισό κιλό κιμά, χοιρινό
  • 1 κούπα κρεμμύδι, τριμμένο
  • Μισή κούπα ρύζι Καρολίνα
  • Μισή κούπα μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  • Μισή κούπα ελαιόλαδο
  • Μισή κούπα βούτυρο
  • 1 κούπα χυμό ντομάτας

Εκτέλεση συνταγής

Πρώτα απ’ όλα, πλένουμε καλά το λάχανο και με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε κυκλικά γύρω από το κοτσάνι, σε βάθος, ένα κομμάτι και το αφαιρούμε, ώστε να ελευθερωθούν τα φύλλα και να ξεχωρίζουν εύκολα.

Το βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα σε νερό που βράζει, με το κομμένο μέρος προς τα κάτω και το βράζουμε, ώσπου να μαλακώσουν τα φύλλα (προσοχή δεν πρέπει να λιώσουν).

Στη συνέχεια το βγάζουμε, το αφήνουμε να κρυώσει και ξεχωρίζουμε τα φύλλα (αν στο εσωτερικό τα φύλλα είναι σκληρά και δεν ξεχωρίζουν, το ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και το βράζουμε).

Αφαιρούμε από τα φύλλα τα σκληρά μέρη. Αν είναι μεγάλα, τα χωρίζουμε σε δύο ή τρία κομμάτια, κατάλληλα για τύλιγμα.

Έπειτα, ζυμώνουμε τον κιμά με το κρεμμύδι, το ρύζι, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και το ελαιόλαδο.

Στον πάτο μιας πλατιάς, ρηχής κατσαρόλας, στρώνουμε μερικά από τα σκληρά μέρη των φύλλων.

Τυλίγουμε με τα καλά φύλλα ντολμαδάκια και τα αραδιάζουμε μέσα στην κατσαρόλα σε σειρές, το ένα πλάι στο άλλο.

Κατόπιν, τα περιχύνουμε με μία κούπα ζεστό νερό και βάζουμε στην επιφάνεια το βούτυρο, σε κομματάκια.

Τα σκεπάζουμε αναποδογυρίζοντας στην επιφάνεια ένα πιάτο, που να χωράει στην κατσαρόλα.

Μετά βάζουμε το καπάκι και τα σιγοβράζουμε, ώσπου να μαλακώσουν, προσέχοντας να μη μείνουν χωρίς νερό (ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ακόμη νερό).

Λίγο πριν το τέλος του μαγειρέματος, ρίχνουμε το χυμό ντομάτας.

Τέλος, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με φρεσκοκομμένο πιπέρι και το σερβίρουμε ζεστό.

Τα γιαμπράκια μας είναι έτοιμα. 

Καλή όρεξη!

Συμβουλές

  • Κατ' άλλον τρόπο, ψήνουμε τα ντολμαδάκια στο φούρνο μέσα σε γκιουβέτσι, καλυμμένα, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 2 ώρες περίπου.
  • Εναλλακτικά, τυλίγουμε τα γιαμπράκια με λάχανο τουρσί. Αν το τουρσί είναι αλμυρό, το βάζουμε σε νερό 6 ώρες, να ξαλμυρίσει. Στο διάστημα αυτό, αλλάζουμε το νερό δύο φορές.

Σχετικές συνταγές

Δώσε αστέρια στη συνταγή!: 
Μέσος όρος: 5 (Ψήφοι: 2)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Χρόνος προετοιμασίας: 
Χρόνος μαγειρέματος: 
Μερίδες: 
Είδος Κουζίνας: