Παραδοσιακή και αφράτη βασιλόπιτα

Υλικά συνταγής

Τα Χριστούγεννα έχουν έρθει και εσείς ψάχνετε μια συνταγή για την καλύτερη βασιλόπιτα; Σας έχουμε την λύση. Παραδοσιακή και αφράτη βασιλόπιτα. Μοναδική γεύση. Ότι καλύτερο για το ξεκίνημα του νέου χρόνου.

Υλικά συνταγής

  • 5 αυγά
  • 2 φλ. ζάχαρη
  • Μισό φλ. γάλα φρέσκο
  • Μισό φλ. χυμό πορτοκαλιού, φρέσκο
  • 1 φλ. βούτυρο γάλακτος
  • Μισό κ.γλ. κανέλα σκόνη
  • Μισό κ.γλ. γαρύφαλλο
  • 1 κ.γλ. Μπέικιν Πάουντερ
  • Μισό κ.γλ. μαγειρική σόδα
  • Μισό φλ. κονιάκ
  • 1 μισή φλ. καρύδια, χοντροκομμένα
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 1 βανίλια
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 500 γρ. αλεύρι, που φουσκώνει μόνο του (κοσκινισμένο με το Μπέικιν Πάουντερ)

Εκτέλεση συνταγής

Αρχικά, χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.

Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα.

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, για 6 με 7 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει.

Τότε προσθέτουμε τους κρόκους έναν-έναν μέχρι να απορροφηθούν καλά από το μείγμα.

Έπειτα, προσθέτουμε το ξύσμα, την κανέλα και το γαρύφαλλο.

Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού.

Αφού το προσθέσουμε στο μείγμα που συνεχίζουμε να χτυπάμε στο μίξερ , ρίχνουμε το αλάτι και τη βανίλια.

Χαμηλώνουμε τη ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε στο μείγμα εναλλάξ το αλεύρι με το Μπέικιν Πάουντερ, το κονιάκ και το γάλα.

Στο τέλος, ρίχνουμε τα καρύδια και τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 35 εκατοστών.

Τινάζουμε το ταψί για να φύγει το περιττό αλεύρι.

Μετά, κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα στη διάμετρο του ταψιού και τη στρώνουμε στο ταψί.

Αδειάζουμε το μείγμα της βασιλόπιτας και στρώνουμε την επιφάνεια της απαλά με σπάτουλα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 45 με 50 λεπτά.

Για να ελέγξουμε αν είναι έτοιμη, μπήγουμε ένα μυτερό μαχαίρι στο κέντρο της βασιλόπιτας και κοιτάμε να βγαίνει καθαρό.

Αφού κρυώσει ξεφορμάρουμε και ξεκολλάμε τη λαδόκολλα.

Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Η βασιλόπιτα μας είναι έτοιμη.

Καλή απόλαυση και καλές γιορτές!

Συμβουλές

  • Όταν θα διαλύσετε την σόδα στο χυμό πορτοκαλιού να το κάνετε με προσοχή, πάνω από τον κάδο του μίξερ, γιατί φουσκώνει και μπορεί να χυθεί.
  • Για να πετύχετε την πιο αφράτη βασιλόπιτα, μην ανακατέψετε πολύ το μείγμα σας από την στιγμή που θα προσθέσετε το αλεύρι.
  • Δώστε μεγάλη προσοχή στο ψήσιμο της βασιλόπιτας σας γιατί αν δεν ψηθεί καλά στο κέντρο της τότε μόλις την βγάλετε από τον φούρνο θα «κάθεται».
  • Για έξτρα γεύση και αισθητική, μπορείτε να προσθέσετε γλάσο πάνω από την βασιλόπιτα σας.

Δείτε και αυτές τις συνταγές

 

Δώσε αστέρια στη συνταγή!: 
Μέσος όρος: 4.5 (Ψήφοι: 2)
Κατηγοριοποίηση συνταγής