Παραδοσιακή μουσταλευριά

Υλικά συνταγής
Παραδοσιακή μουσταλευριά

Η μουσταλευριά γίνεται το Σεπτέμβρη, το μήνα που πατιούνται τα σταφύλια, για να γίνει το κρασί. Ο μούστος, είναι αγίνωτο κρασί, ο αζύμωτος δηλαδή χυμός των σταφυλιών. Δοκιμάστε να φτιάξετε αυτή την συνταγή. Θα σας προσφέρει μια μοναδική γεύση και βελούδινη υφή.

Υλικά συνταγής

  • 6 κούπες μούστο
  • 9 κ.σ. στάχτη από ξυλοκάρβουνα
  • 85 γρ. περίπου αλεύρι 
  • 80 γρ. καρύδια, χοντροαλεσμένα
  • Λίγη κανέλα

Εκτέλεση συνταγής

Πρώτα από όλα, πριν χρησιμοποιήσουμε τον μούστο, χρειάζεται προηγουμένως να τον καθαρίσουμε.

Τον βάζουμε σε ανοξείδωτη ή εμαγιέ κατσαρόλα.

Δένουμε μέσα σε διπλό τουλπάνι τη στάχτη και τη βάζουμε μέσα στο μούστο.

Τον βράζουμε για 10 λεπτά περίπου και τον αφήνουμε να σταθεί 12 ώρες.

Στην συνέχεια, τον περνάμε από λεπτή σίτα στρωμένη με τουλπάνι και τον μετράμε.

Για κάθε κούπα θα χρειαστούμε 2 κουταλιές αλεύρι.

Βάζουμε το αλεύρι σε τηγάνι με βαρύ πάτο και το καβουρντίζουμε ελαφρά, ανακατεύοντας συνεχώς, επάνω σε χαμηλή φωτιά.

Έπειτα, το διαλύουμε σε λίγο μούστο και βάζουμε τον υπόλοιπο στη φωτιά να βράσει.

Ρίχνουμε μέσα το διαλυμένο αλεύρι ανακατεύοντας ζωηρά, για να μη σβολιάσει και βράζουμε τη μουσταλευριά, ώσπου να διαυγάσει και να δέσει.

Τη βάζουμε σε μπολάκια ή σε βαθιά πιάτα.

Τέλος, εάν θέλουμε πασπαλίζουμε την επιφάνεια με καρύδια και κανέλα.

Καλή απόλαυση!

Συμβουλές

  • Μπορούμε να κάνουμε την μουσταλευριά και με νισεστέ. Εάν επιλέξουμε αυτό τον τρόπο, δε χρειάζεται να τον καβουρντίσουμε.
  • Μπορούμε ακόμη, να κάνουμε τη μουσταλευριά με κορν φλάουρ ή με ψιλό σιμιγδάλι. Η πατροπαράδοτη όμως μουσταλευριά, γίνεται με αλεύρι απ' όπου και τ' όνομά της.
  • Μούστο μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας, πολτοποιώντας τα σταφύλια σ' ένα ξύλινο γουδί και σουρώνοντάς τα, για να πάρουμε το χυμό τους. Βράζουμε το χυμό και αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια. Όσο ο μούστος συμπυκνώνεται, τόσο πιο γλυκιά θα γίνεται η μουσταλευριά.
  • O μούστος λέγεται και γλεύκος.

Άλλες συνταγές

Δώσε αστέρια στη συνταγή!: 
Μέσος όρος: 5 (Ψήφοι: 3)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Χρόνος προετοιμασίας: 
Χρόνος μαγειρέματος: 
Μερίδες: 
Είδος Κουζίνας: