Αρνί ρολό γεμιστό με κληματόφυλλα

Συνταγή από Ρεμί | Ενημερώθηκε στις 27/07/2023

Μία φανταστική συνταγή για να μαγειρέψετε το αρνί είναι το κάνετε ρολό με αμπελόφυλλα. Ότι πρέπει για το κυριακάτικο τραπέζι σας. Κυριολεκτικά λιώνει στο στόμα. Δοκιμάστε το οπωσδήποτε!

Υλικά συνταγής

  • 1 μπούτι από μεγάλο αρνάκι (2 κιλά περίπου)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  • Μισό κιλό σπανάκι
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 250 γρ. χαλούμι, χοντροκομμένο
  • 2 κ.σ. δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 150 γρ. κληματόφυλλα, ζεματισμένα
  • 50 γρ. λευκό κρασί, ξηρό
  • 1 κ.σ. κόρν φλάουρ

Για τη γαρνιτούρα

  • Διάφορα λαχανικά σοταρισμένα, όπως (μανιτάρια, κρεμμυδάκια, καρότα, λαχανάκια Βρυξελλών)

Εκτέλεση συνταγής

Ζητάμε από τον κρεοπώλη να αφαιρέσει τα κόκαλα από το κρέας και να το χτυπήσει, έτσι ώστε να μπορέσει να τυλιχτεί σε ρολό.

Πρώτα αλατοπιπερώνουμε το κρέας.

Πλένουμε και καθαρίζουμε το σπανάκι πετώντας τα κοτσάνια και τα κιτρινισμένα φύλλα.

Κόβουμε τα καλά φύλλα και τα ζεματάμε ελαφρά.

Στη συνέχεια τα στραγγίζουμε ελαφρά πατώντας τα λίγα-λίγα μέσα στις παλάμες σας και τα σοτάρουμε να μαραθούν μέσα σε 1/4 κούπας ελαιόλαδο.

Τα απλώνουμε επάνω στο κρέας και βάζουμε στο κέντρο κατά μήκος του κρέατος το χαλούμι μέσα στο οποίο έχουμε ανακατέψει το δυόσμο.

Έπειτα τυλίγουμε το κρέας σφιχτά σε ρολό.

Επάνω σε αντικολλητικό χαρτί φούρνου που θα λαδώσουμε καλά, αραδιάζουμε τα κληματόφυλλα σε δύο ή τρεις στρώσεις κι ακουμπάμε επάνω το ρολό του κρέατος.

Το τυλίγουμε μέσα σε αυτά μαζί με το χαρτί, για να στερεωθεί το ρολό και το δένουμε με βαμβακερή κλωστή.

Το βάζουμε μέσα σε ένα μικρό βαθουλό πυρέξ σκεύος που να το χωράει βάζοντας και μισή κούπα νερό.

Το ψήνουμε στους 175 βαθμούς Κελσίου, 3 ώρες περίπου.

Κατόπιν ανοίγουμε το χαρτί αφήνοντας να τρέξει το ζουμί του ψητού μέσα στο πυρέξ.

Βγάζουμε το ρολό και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά πριν το κόψουμε σε φέτες.

Μέσα στο ζουμί ρίχνουμε το κρασί.

Το μεταφέρουμε σε μικρή κατσαρόλα και το βράζουμε για 5 λεπτά.

Το δένουμε με λίγο κόρν φλάουρ, ώστε να σχηματιστεί μια πηχτή σάλτσα.

Έπειτα δοκιμάζουμε και βάζουμε αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται.

Μετά ετοιμάζουμε τη γαρνιτούρα.

Βράζουμε τα διάφορα λαχανικά σε νερό να μαλακώσουν, χωρίς να λιώσουν και τα στραγγίζουμε

Τα σοτάρουμε σε καθαρό βούτυρο, να γυαλίσουν και να ροδίσουν ελαφρά.

Αν θέλουμε προς το τέλος του σοταρίσματος, τα πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη κι ανακατεύουμε επάνω στη φωτιά, να καραμελωθούν.

Τέλος σερβίρουμε το ρολό του αρνιού σε φέτες, συνοδεύοντάς το με τα λαχανικά και περιχύνοντας το με τη σάλτσα του.

Καλή όρεξη!

Συμβουλές

  • Αντί για χαλούμι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φέτα.

Άλλες συνταγές

Δώσε αστέρια στη συνταγή
Average: 5 (2 votes)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Είδος Κουζίνας

Οι νέες συνταγές μας