Υλικά Συνταγής
Η συνταγή που όλοι θα λατρέψουμε. Πολίτικο εκμέκ με παγωτό, το απόλυτο γλυκό! Ιδανικό για τις καλοκαιρινές βραδιές, σε γιορτές ή απλά για να γλυκάνετε τη μέρα σας. Το παραδοσιακό πολίτικο εκμέκ δεν φτιάχνεται με βάση κανταΐφι. Αντίθετα, η βάση του είναι ένα παντεσπάνι αρωματισμένο με μαστίχα, το οποίο περιχύνεται με σιρόπι καραμέλας. Ετοιμαστείτε να εντυπωσιάσετε τους φίλους και την οικογένειά σας!
Υλικά συνταγής
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Μισό κύβο μαγιάς
- 3 κ.σ. ζάχαρη (γεμάτες)
- 3 κ.σ. φυτίνη
- 1 αυγό
- Μισό κεσεδάκι γιαούρτι με πέτσα
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 πρέζα μαστίχα
- 1 πρέζα μαχλέπι
Υλικά για το σιρόπι
- 3 ποτ. ζάχαρη
- 2μισή ποτ. νερό
- Μισό λεμόνι
Εκτέλεση για το σιρόπι
Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να δέσει το σιρόπι (ανακατεύουμε μόνο στην αρχή).
Εκτέλεση συνταγής
Αρχικά κάνουμε προζύμι με τη μαγιά - λίγη από τη ζάχαρη - αλεύρι και λίγο νερό, να γίνει χυλός.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε 20 λεπτά.
Βάζουμε όλα τα υλικά (και το προζύμι) στον κάδο και τα ζυμώνουμε καλά. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή και εύπλαστη.
Στη συνέχεια βάζουμε σε μπολ και αφήνουμε να διπλασιαστεί περίπου 1 ώρα.
Χωρίζουμε σε 2 μέρη και ανοίγουμε σε φύλλο, τα στρώνουμε σε ταψάκι και τα αφήνουμε σκεπασμένα να διπλασιαστεί περίπου για 40 λεπτά σε ζεστό μέρος.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 100 Βαθμούς Κελσίου, στον αέρα και ψήνουμε για 40 λεπτά να στεγνώσουν καλά.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Έπειτα τα ξαναβάζουμε στα ταψάκια, τρυπάμε και σιροπιάζουμε με το καυτό σιρόπι.
Τέλος το σερβίρουμε αφού κρυώσει με παγωτό καϊμάκι και φιστίκι Αιγίνης, τριμμένο.
Το πολίτικο εκμέκ με παγωτό είναι έτοιμο.
Καλή απόλαυση!
Συμβουλές
- Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το παντεσπάνι με χοντρές φέτες τσουρεκιού τις οποίες ραντίζουμε με το σιρόπι.
Σχετικές συνταγές
- Εκμέκ Κανταΐφι, η σπιτική συνταγή για το καλύτερο γλυκό
- Κιουνεφέ, το περίφημο μικρασιάτικο κανταΐφι!
- Κανταΐφι, το υπέροχο σπιτικό σιροπιαστό μας
- Σπιτικό κανταΐφι, για τους γλυκατζήδες!