Τα καλύτερα σπιτικά σπανακοτυροπιτάκια

Υλικά συνταγής
Τα καλύτερα σπιτικά σπανακοτυροπιτάκια

Μια μαμαδίστικη συνταγή που θα σας αρέσει πολύ. Τα καλύτερα σπανακοτυροπιτάκια που έχετε φάει. Νόστιμα και πάνω από όλα υγιεινά. Τα παιδιά σας θα τα αγαπήσουν. Απολαύστε τα κάθε ώρα της ημέρας.

Υλικά συνταγής

  • Μισό κιλό ζύμη σφολιάτα
  • Για τη γέμιση
  • 800 γρ. σπανάκι
  • 300 γρ. τυρί φέτα, τριμμένο
  • 8 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • Μισή κούπα άνηθο, ψιλοκομμένο
  • Μισή κούπα μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 65 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 4 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 2 κούπες μπεσαμέλ, σφικτή

Για τη μπεσαμέλ

  • 2 κούπες γάλα
  • 5 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 κ.σ. βούτυρο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι, άσπρο
  • Λίγο μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση συνταγής

Αρχικά, ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Τα καθαρίζουμε και πλένουμε το σπανάκι.

Το κόβουμε σε κομμάτια, το πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι, και το τρίβουμε με τα χέρια μας καλά, να μαραθεί.

Το πατάμε και το στύβουμε μέσα στις χούφτες λίγο-λίγο, να φύγει το πιο πολύ από το νερό του.

Στην συνέχεια, το βάζουμε σ' ένα μπολ και ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης ανακατεύοντας τα.  

Ανοίγουμε τη σφολιάτα σε φύλλο με πάχος 3 χιλιοστά και κόβουμε φυλλαράκια με διάμετρο 12 εκατοστά.

Μετά, στρώνουμε τα φυλλαράκια στις υποδοχές ειδικού ταψιού για μικρά “ταρτάκια”.

Βάζουμε από μια γεμάτη κουταλιά γέμιση σε κάθε ταρτάκι.

Στο στάδιο αυτό μπορούμε να τα διατηρήσουμε κλεισμένα ερμητικά σε πλαστική σακούλα, στην κατάψυξη.

΄Όταν πρόκειται να τα ψήσουμε, ετοιμάζουμε 2 κούπες μπεσαμέλ σφικτή, την ανακατεύουμε με τ' αυγά και βάζουμε από δύο κουταλιές σε κάθε ταρτάκι σκεπάζοντας τη γέμιση.

Ψήνουμε τα σπανακοπιτάκια σε φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου για 45 λεπτά περίπου.

Συνεχίζουμε με τη μπεσαμέλ.

Βράζουμε το γάλα.

Σε μικρή κατσαρόλα, λιώνουμε το βούτυρο.

Ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και το σοτάρουμε για 5 λεπτά.  

Ρίχνουμε μεμιάς το ζεστό γάλα ανακατεύοντας ζωηρά. (Εάν σβολιάσει το αλεύρι, περνάμε τη σάλτσα από λεπτή σίτα).

Ανακατεύουμε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά, ώσπου να πήξει.

Τέλος, την κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε κι ανακατεύουμε λίγο αλάτι, λίγο άσπρο πιπέρι και αν θέλουμε λίγο μοσχοκάρυδο.

Καλή απόλαυση!

Συμβουλές

  • Με την ίδια γέμιση, μπορούμε ανακατεύοντάς την με την μπεσαμέλ, να φτιάξουμε φλογέρες, χρησιμοποιώντας έτοιμο ή σπιτικό φύλλο.
  • Αντί για ζύμη σφολιάτας, χρησιμοποιούμε και έτοιμα φύλλα σφολιάτας (24 στο σύνολο).
  • Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την κρέμα γάλακτος, με γάλα εβαπορέ.

Σχετικές συνταγές

Δώσε αστέρια στη συνταγή!: 
Μέσος όρος: 4.8 (Ψήφοι: 4)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Χρόνος προετοιμασίας: 
Χρόνος μαγειρέματος: 
Μερίδες: 
Είδος Κουζίνας: