Κρουασάν με άρωμα Γαλλίας

Συνταγή από Ρεμί | Ενημερώθηκε στις 02/08/2023

Τα κρουασάν, σήμα κατατεθέν της Γαλλίας τρώγονται κυρίως το πρωί αλλά και σε όποια άλλη ώρα της ημέρας επιθυμεί ο καθένας. Φτιάχνονται εύκολα και προσφέρουν μοναδική γεύση και αρώματα. Η συγκεκριμένη συνταγή είναι για 16 κρουασάν. Δοκιμάστε την και θα μας θυμηθείτε!

Υλικά συνταγής

  • 30 γρ. μαγιά νωπή ή 1 κουταλιά ξερή
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κούπα γάλα, χλιαρό (40 βαθμών Κελσίου)
  • 4 κούπες αλεύρι, δυνατό
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 2 κ.σ. σπορέλαιο
  • 2 αυγά
  • 150 γρ. μαλακό βούτυρο, κρύο

Εκτέλεση συνταγής

Αρχικά διαλύουμε τη μαγιά μαζί με τη ζάχαρη στο χλιαρό γάλα και την αφήνουμε να σταθεί, ώσπου να γίνει σαν αφρός.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το αλάτι σε μια λεκάνη ζυμώματος κι ανοίγουμε στο κέντρο ένα λάκκο.

Στη συνέχεια ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τα αυγά, το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε, παίρνοντας το αλεύρι λίγο, λίγο από τριγύρω, ώσπου να επιτύχουμε μια ζύμη μαλακιά και εύπλαστη, που να μην κολλάει στα δάχτυλα.

Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ακόμη αλεύρι.

Την ζυμώνουμε για 8 λεπτά.

Έπειτα την πλάθουμε σε μπάλα, την βάζουμε σε βουτυρωμένο μπολ κι αλείφουμε την επιφάνειά της με λίγο βούτυρο.

Την καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε να σταθεί σε ζεστό μέρος 1 με 2 ώρες, ώσπου να διπλασιασθεί σε όγκο.

Έπειτα την πατάμε να ξεφουσκώσει κι επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, την ανοίγουμε σε παραλληλόγραμμο φύλλο πάχους 0,8 εκατοστών περίπου.

Απλώνουμε με μια σπάτουλα επάνω στο μισό φύλλο το 1/3 από το βούτυρο, αφήνοντας 2 εκατοστά περιθώριο τριγύρω.

Βρέχουμε το περιθώριο αυτό με λίγο νερό και διπλώνουμε το αβουτύρωτο μέρος τους φύλλου επάνω από το βουτυρωμένο.

Πατάμε τις άκρες τριγύρω να κολλήσουν και γυρίζουμε το φύλλο της ζύμης 90 μοίρες, ώστε να έρθει μια από τις κοντές πλευρές μπροστά μας.

Ύστερα πατάμε ελαφρά με τον πλάστη τη ζύμη να πλατύνει και να μικρύνει κι αλείφουμε τη μισή επιφάνεια με το μισό από το υπόλοιπο βούτυρο.

Διπλώνουμε κι επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά την ίδια διαδικασία.

Αλευρώνουμε την επιφάνεια της ζύμη κάθε φορά, για να την ανοίξουμε εύκολα, χωρίς να κολλάει στον πλάστη.

Αφαιρούμε όμως σχολαστικά την περίσσεια του αλευριού, βουρτσίζοντάς τη μ' ένα πινέλο.

Τρυπάμε τη ζύμη στο κέντρο με μια ξύλινη φουρκέτα, για να ελευθερώσουμε τον τυχόν παγιδευμένο αέρα.

Την κλείνουμε σε μια μεγάλη πλαστική σακούλα, έτσι ώστε να έχει περιθώριο για φούσκωμα και την αφήνουμε να σταθεί στο ψυγείο μισή ώρα.

Τη βγάζουμε κι επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία 3 φορές, χωρίς να αλείφουμε βούτυρο.

Την αφήνουμε πάλι στο ψυγείο, να ξεκουραστεί 30 λεπτά κι επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία (όσες περισσότερες φορές επαναλάβουμε τη διαδικασία αυτή, τόσο η ζύμη θα γίνει πιο αφράτη και τριφτή, όταν ψηθεί).

Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο.

Ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε κύκλο, με διάμετρο 30 εκατοστών και τους χωρίζουμε ακτινωτά σε 8 κομμάτια.

Ξεκινώντας από το πλατύ μέρος, τυλίγουμε απαλά κάθε κομμάτι σε ρολό.

Αραδιάζουμε τα ρολά με τη μύτη προς τα κάτω, σε ταψί στρωμένο με ανικολλητικό χαρτί φούρνου και στρίβουμε ελαφρά τις δύο άκρες, σε σχήμα τόξου.

Σκεπάζουμε κι αφήνουμε τα κρουασάν να φουσκώσουν, ώσπου να διπλασιασθούν σε όγκο.

Τέλος τα αλείφουμε με κροκάδι αυγού και τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου, για 12 με 15 λεπτά.

Τα κρουασάν μας είναι έτοιμα.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Συμβουλές

  • Γεμίζουμε τα κρουασάν με γλυκιά ή αλμυρή γέμιση, όπως σοκολάτα, μαρμελάδα, σταφίδες, καρύδια, καθώς και τυρί, ζαμπόν, μπέικον, μανιτάρια ή σολομό.
  • Σερβίρουμε τα κρουασάν ελαφρώς ζεστά. Τα φυλάμε στην κατάψυξη κλεισμένα σε πλαστικά σακουλάκια.
  • Μπορούμε να ζυμώσουμε τη ζύμη στο μίξερ με το γάντζο ζυμώματος.

Άλλες συνταγές

Δώσε αστέρια στη συνταγή
Average: 3.7 (3 votes)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Είδος Κουζίνας

Οι νέες συνταγές μας