Τραχανόπιτα από την Αλόννησο

Συνταγή από Ρεμί | Ενημερώθηκε στις 27/07/2023

Μια εύκολη συνταγή που σίγουρα θα λατρέψετε. Θρεπτική τραχανόπιτα από την Αλόννησο. Επωφεληθείτε από την υψηλή διατροφική αξία του τραχανά και απολαύστε μια πίτα που δεν έχετε ξαναφάει.

Υλικά συνταγής

Για τη γέμιση

  • 400 γρ. τραχανά, γλυκό
  • 3 ποτ. νερό
  • 1 λίτ. γάλα
  • 3 κρεμμύδια μεσαία,  περασμένα στον τρίφτη
  • 300 γρ. μυζήθρα
  • 4 αυγά
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για το φύλλο

  • 400 γρ. αλεύρι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 φλ. περίπου νερό

Εκτέλεση συνταγής

Πρώτα απ’ όλα σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα 3 ποτήρια νερό, τον τραχανά, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρουν μια βράση .

Προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύουμε και όταν πήξει λίγο, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε.

Όταν πήξουν καλά τα υλικά, ρίχνουμε στο μείγμα , σβήνουμε τη φωτιά, ανακατεύουμε, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και περιμένουμε για λίγο να κρυώσει η γέμιση.

Συγχρόνως, χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε και αυτά στη γέμιση όσο ανακατεύουμε.

Στην συνέχεια για το φύλλο, αδειάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, με το ελαιόλαδο και το νερό και ζυμώνουμε με το χέρι.

Αλευρώνουμε μια επιφάνεια, παίρνουμε λίγο από τη ζύμη και ανοίγουμε ένα φύλλο με τον πλάστη, όσο είναι το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε.

Έπειτα, αλείφουμε τον πάτο του ταψιού με ελαιόλαδο και απλώνουμε το φύλλο .

Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, στην επιφάνεια του φύλλου.

Ανοίγουμε δεύτερο φύλλο, το τοποθετούμε στο ταψί και καλύπτουμε με τη γέμιση που ετοιμάσαμε προηγουμένως.

Σκεπάζουμε με ένα τρίτο φύλλο που ανοίγουμε, ρίχνουμε λίγο ξανά λίγο ελαιόλαδο και σκεπάζουμε με το 4ο φύλλο που ανοίγουμε.

Κόβουμε γύρω γύρω το φύλλο που περισσεύει και το κεντάμε στις άκρες.

Τέλος, βάζουμε το ταψί μας στο φούρνο να ψηθεί.

Η μοσχομυρωδάτη τραχανόπιτα είναι έτοιμη.

Καλή όρεξη!

Συμβουλές

  • Αφήνουμε την πίτα μας να κρυώσει, για 20 με 30 λεπτά περίπου πριν την κόψουμε σε κομμάτια και την σερβίρουμε.
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάφορα μυρωδικά της αρεσκείας μας για να πασπαλίσουμε την πίτα μας όπως θυμάρι ή ακόμα και γραβιέρα.  Έτσι, η πίτα μας θα νοστιμίσει λίγο παραπάνω.

Σχετικές συνταγές

Δώσε αστέρια στη συνταγή
Average: 4.6 (5 votes)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Είδος Κουζίνας

Οι νέες συνταγές μας