Βακαλάος στον φούρνο να γλείφεις τα δάχτυλά σου!

Υλικά συνταγής
Μπακαλιάρος στον φούρνο να γλείφεις τα δάχτυλά σου!

Η πιο εύκολη συνταγή για βακαλάο (ή μπακαλιάρο, το ίδιο είναι) στο φούρνο για να γλείφετε και τα δάχτυλά σας! Είναι και νηστίσιμο! Με πατάτες, κρεμμύδια και ντομάτα να δίνουν αρώματα στο ψαράκι, αυτό το πιάτο θα το λατρέψετε...

Υλικά Συνταγής

  • 1 μπακαλιάρος ξαλμυρισμένος και φιλεταρισμένος,
  • 3 πατάτες κομμένες χοντρές ροδέλες,
  • 3 ντομάτες κομμένες σε ροδέλες,
  • 2 κρεμμύδια κομμένα χοντρές ροδέλες
  • 3 κουταλιές τριμμένο μαϊντανό,
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • Μία κούπα ελαιόλαδο,
  • αλάτι,
  • κόκκινο πιπέρι πάπρικα,
  • χυμός από 1 λεμόνι

Εκτέλεση Συνταγής

Κατ'αρχάς αν έχουμε πάρει τον κλασικό παστό βακαλάο, πρέπει να έχουμε ακολουθήσει τη γνωστή διαδικασία ξαλμυρίσματος. Ο παστός μπακαλιάρος θέλει να μπει στο νερό για 1 μέρα τουλάχιστον, και να αλλάζουμε το νερό του κάθε 3 ώρες, ώστε να φύγει η αρμύρα. Στο τέλος καλό είναι να το βάλουμε σε φρέσκο γάλα για 1 ώρα για να σπάσουν οι ίνες. Σημείωση: στα σούπερ μάρκετ μπορούμε να βρούμε και κατεψυγμένο φιλέτο μπακαλιάρου, και να γλυτώσουμε το ξαλμύρισμα.

Εφόσον έχουμε ετοιμάσει τον μπακαλιάρο μας και τον έχουμε ξαλμυρίσει ξεκινάμε το μαγείρεμα.

Κόβουμε τα τρία κρεμμύδια σε φέτες και τις στρώνουμε σε ένα ταψί.

Κόβουμε και τις πατάτες μας σε φέτες και τις στρώνουμε πάνω στα κρεμμύδια.

Από πάνω από τις πατάτες, ρίχνουμε αλάτι και κόκκινο πιπερι, τον μαϊντανό, και τις ψιλοκομμένες σκελιδούλες σκόρδο.

Στρώνουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου από πάνω, και περιχύνουμε πάλι αλάτι, κόκκινο πιπέρι, και λίγο μαιντανό.

Πάνω σε κάθε μπακαλιάρο βάζουμε από μία φέτα ντομάτας.

Περιχύνουμε με ελαιόλαδο και το χυμό ενός λεμονιού.

Τέλος, ψήνουμε το μπακαλιάρο μας σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα στους 180 βαθμούς.

Ο μπακαλιάρος στο φούρνο θα είναι έτοιμος όταν δούμε ότι έχουν αρχίσει να λιώνουν τα λαχανικά μας και το ψάρι τρυπιέται πολύ εύκολα...

Σερβίρουμε το μπακαλιάρο ζεστό και καλή μας όρεξη!

 

Τι ξέρετε για τον μπακαλιάρο;

  • Ο μπακαλιάρος ή βακαλάος λέγεται και γάδος αν και δεν πρόκειται ακριβώς για το ίδιο ψάρι. Πάντως το θεσπέσιο αυτό ψάρι ανήκει στο γένος Γάδος.
  • Στα αγγλικά ο μπακαλιάρος λέγεται cod, στα γαλλικά morue, στα ισπανικά bacalao, ενώ στα πορτογαλικά bacalhau, από όπου έχουμε "δανειστεί" και τη δική μας λέξη.  Όλες αυτές οι λέξεις συνήθως αναφέρονται στο αλίπαστο ή παστό (δηλαδή αποξαρηραμένο και αλατισμένο) μπακαλιάρο και όχι στον φρέσκο.
  • Ο μπακαλιάρος είναι ένα απο τα ψάρια που αξιοποιεί ο άνθρωπος για τροφή και άλλες χρήσεις εδώ και και αιώνες. Αυτό οφείλεται στο ευχάριστο άρωμα, τα χαμηλά λιπαρά, και τις πολλές πρωτεΐνες που έχει αυτό το ψάρι.  Ρόλο παίζει και το γεγονός ότι η σάρκα του μπακαλιάρου είναι πυκνή και λευκή και απολεπίζεται εύκολα.
  • Από το συκώτι του μπακαλιάρου παράγουμε το μουρουνέλαιο. Αυτό το «έλαιο του βακαλάου» είναι σημαντική πηγή για βιταμίνες (A, D, K) και λιπαρά οξέα (ωμέγα-3).
  • Ο βαλαλάος ήταν γνωστός ως τροφή από την εποχή των Βίκινγκς. Άλλωστε ήταν μάλλον οι Νορβηγοί που το έφεραν στην Ευρώπη. Ήταν όμως οι Άγγλοι, οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι που το διέδωσαν και το έκαναν ένα τρομερό εμπορικό προϊόν.
  • Ο μπακαλιάρος αλιεύεται κυρίως στον Ατλαντικό, αλλά και στη Μεσόγειο, με δίχτυα και παραγάδι. Λογω υπεραλιείας όμως τα παγκόσμια αποθέματα αυτού του ψαριού έχουν μειωθεί δραματικά με πολλές χώρες όπως η Ισλανδία και ο Καναδάς να επιβάλλουν περιορισμούς στην αλιεία του.
  • Στην Ελλάδα, είναι έθιμο να τρώμε τηγανητό μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου, αλλά η ελληνική κουζίνα έχει δεκάδες ακόμα συνταγές με μπακαλιάρο.

Αλλες συνταγές με μπακαλιάρο και ψάρια

Δώσε αστέρια στη συνταγή!: 
Μέσος όρος: 4.8 (Ψήφοι: 4)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Χρόνος προετοιμασίας: 
Χρόνος ψησίματος: 
Μερίδες: 
Είδος Κουζίνας: