Βασική ζύμη για πιροσκί

Υλικά συνταγής
Βασική ζύμη για πιροσκί

Μια σπιτική συνταγή για να φτιάξετε τα αγαπημένα σας σνακ. Βασική ζύμη για πιροσκί. Προσθέστε τη γέμιση της αρεσκείας σας και απολαύστε τα κάθε στιγμή. Η συνταγή είναι για 20 περίπου κομμάτια.

Υλικά συνταγής

  • 1 φακελ. μαγιά
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 μισή κ.γλ. αλάτι
  • 1 ποτ. γάλα
  • 90 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 2 αυγά, μεγάλα
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση συνταγής

Αρχικά, σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα 3/4 από το αλεύρι, τη μαγιά και το αλάτι.

Κάνουμε στη μέση μια τρύπα μέσα στην οποία ρίχνουμε το γάλα, το λιωμένο βούτυρο, τα αυγά και τη ζάχαρη.

Με τα δάχτυλα μας ανακατεύουμε τα υλικά ώστε να αναμειχθούν καλά και να γίνουν μια μαλακή ζύμη.

Στη συνέχεια, βάζουμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας αν χρειάζεται άλλο αλεύρι, με προσοχή όμως ώστε να διατηρείται η ζύμη μαλακή και απαλή.

Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε, μέχρι να αρχίσει να κάνει φουσκάλες.

Έπειτα, τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο δοχείο και την πασπαλίζουμε καλά με ελαιόλαδο.

Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την τοποθετούμε σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Βάζουμε τη ζύμη όλη τη νύχτα στο ψυγείο.

Κατόπιν, ετοιμάζουμε τη γέμιση που θέλουμε και εάν είναι ζεστή την αφήνουμε να κρυώσει.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.

Παίρνουμε ένα μέρος από τη ζύμη, ανοίγουμε παχύ φύλλο και το κόβουμε σε κύκλους διαμέτρου 9 εκατοστών.

Αφήνουμε το υπόλοιπο στο ψυγείο.

Μετά, βάζουμε μία κουταλιά της σούπας από τη γέμιση που θέλουμε και διπλώνουμε στα δύο το φύλλο κολλώντας τις άκρες και σχηματίζοντας μισοφέγγαρα.

Τέλος, τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα ψήνουμε για 15 με 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.

Τα πιροσκί μας είναι έτοιμα.

Καλή όρεξη!

Συμβουλές

  • Εναλλακτικά, τηγανίζουμε τα πιροσκί σε καυτό ελαιόλαδο, μέχρι να ροδίσουν γυρίζοντας τα απαλά για να μην ανοίξουν.
  • Μπορούμε να φτιάξουμε τα πιροσκί σε ότι σχήμα θέλουμε.

Σχετικές συνταγές

Δώσε αστέρια στη συνταγή!: 
Μέσος όρος: 5 (Ψήφοι: 3)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Χρόνος προετοιμασίας: 
Χρόνος μαγειρέματος: 
Μερίδες: 
Είδος Κουζίνας: