Xριστουγεννιάτικο, γευστικό πιλάφι με κρούστα

Υλικά συνταγής

Αυτή την συνταγή, θα την λατρέψετε. Γευστικό, χριστουγεννιάτικο πιλάφι με κρούστα. Η καλύτερη γαρνιτούρα που στολίζει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας.

Υλικά συνταγής

  • 3 φλ. ρύζι μπασμάτι
  • 2 λίτρα νερό
  • 1 κ.σ αλάτι
  • 1 φλ. βερίκοκα αποξηραμένα και ψιλοκομμένα
  • μισό φλ. σταφίδα κορινθιακή (μαύρη)
  • μισό φλ. δαμάσκηνα, ψιλοκομμένα
  • μισό φλ. βούτυρο, φρέσκο
  • 1 κ.γλ. κάρδαμο (κακουλέ), σποράκια σπασμένα
  • 1 κ.γλ πιπέρι μαύρο
  • 1 φλ. φιστίκια Αιγίνης, χοντροκομμένα
  • μισό φλ. ρόδι, καθαρισμένο

Εκτέλεση συνταγής

Αρχικά, πλένουμε πολύ καλά το ρύζι σε τρεχούμενο νερό, μέχρι το νερό να γίνει καθαρό, ούτως ώστε να φύγει το άμυλο του ρυζιού και έπειτα το σουρώνουμε.

Βράζουμε το νερό, αλατίζουμε όταν πάρει βράση και ρίχνουμε το ρύζι.

Περιμένουμε να ξαναπάρει βράση και βράζουμε ακριβώς 5 λεπτά.

Έπειτα σουρώνουμε το ρύζι.

Ανακατεύουμε σε μπολ όλα τα ξερά φρούτα που έχουμε, λιώνουμε σε αντικολλητική κατσαρόλα το βούτυρο σε χαμηλή σχετικά φωτιά, ρίχνουμε μέσα το πιπέρι και το κακουλέ και μετά ανακατεύουμε μέχρι η μυρωδιά του δεύτερου να είναι έντονη.

Απλώνουμε μια στρώση ρύζι χαλαρά έτσι ώστε να μην πατηθεί, μια στρώση ξερά φρούτα και τελειώνουμε με μια στρώση ρύζι με τον ίδιο τρόπο ώστε να μην πατηθεί και να είναι αφράτο.

Με το χερούλι της κουτάλας, μπήγοντας το στο ρύζι, κάνουμε 5 με 6 τρύπες.

Στην συνέχεια, το σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα, κλείνουμε καλά το καπάκι για να σφραγίσει η κατσαρόλα.

Ψήνουμε το ρύζι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, χωρίς να προσθέσουμε υγρά για 35 λεπτά (χωρίς να ανοίξουμε την κατσαρόλα), και περιμένουμε μέχρι να πιάσει το ρύζι κρούστα στην βάση της.

Μετά, ροδίζουμε για 2 με 3 λεπτά περίπου τα φιστίκια Αιγίνης, με μια κουταλιά της σούπας βούτυρο.

Απλώνουμε το ρύζι απαλά σε μια πιατέλα, σπάμε την κρούστα στην βάση και ανακατεύουμε τα κομμάτια της στο ρύζι.

Τέλος πασπαλίζουμε με τα φιστίκια και τα ρόδια, και το σερβίρουμε.

Το πιλάφι μας είναι έτοιμο.

Καλή όρεξη!

Συμβουλές

  • Μπορείτε να συνοδέψετε το πιλάφι κρούστας, με οποιοδήποτε κρέας της αρεσκείας σας (ψητό ή τηγανητό).

Άλλες συνταγές

 

Δώσε αστέρια στη συνταγή!: 
Μέσος όρος: 4.8 (Ψήφοι: 5)
Κατηγοριοποίηση συνταγής