Παραδοσιακές συνταγές από όλο τον κόσμο για το Πάσχα

Το Πάσχα αποτελεί την πιο σημαντική γιορτή για τους Έλληνες και δυστυχώς όπως δείχνουν τα πράγματα, λόγω της διεθνούς κατάστασης με τον Κορωνοϊό θα είμαστε μάλλον υποχρεωμένοι να περάσουμε τα γιορτές στο σπίτι, για πρώτη φορά ίσως για τους περισσότερους. Το γεγονός αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να ασχοληθούμε περισσότερο με τη μαγειρική και για αυτό σας προτείνουμε 8 παραδοσιακά πιάτα για το Πάσχα απ’ όλο τον κόσμο και να πάρετε ιδέες και δοκιμάσετε ενδεχομένως να τα φτιάξετε, ώστε να εντυπωσιάσετε γευστικά την οικογένειά σας.

Πιθανότατα άλλωστε δεν θα έχετε και πολλά να κάνετε, ούτε να τρέχετε σε γιορτές και πανηγύρια, ούτε να πηγαίνετε βόλτα στα επίγεια καζίνο και εκδρομές στην ύπαιθρο για να διασκεδάσετε. Φροντίστε να δημιουργήσετε λοιπόν μία ωραία ατμόσφαιρα στο σπίτι με νόστιμα φαγητά.

Κέικ Κούλιτς

Πρόκειται για ένα πασχαλινό κέικ που φτιάχνονται παραδοσιακά σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Γεωργία, η Λευκορωσία και η Ρωσία, όπου ο πληθυσμός είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι κατά κύριο λόγο. Το συγκεκριμένο κέικ διακοσμείται από τις νοικοκυρές και τα ζαχαροπλαστεία με ένα λευκό γλάσο, πάνω στο οποίο τοποθετούνται πολύχρωμα στολίδια, ακόμη και λουλούδια. Τρώγεται ως επιδόρπιο την ημέρα του Πάσχα, ενώ η συνταγή είναι παρεμφερής με αυτή του ιταλικού πανετόνε.

Επιδόρπιο Πάσκα

Το Πάσκα είναι ένα επιδόρπιο το οποίο σερβίρεται σε σχήμα της πυραμίδας και περιέχει ως βασικό συστατικό το τυρί. Το τυρί αποτελεί άλλωστε ένα από τα πιο αγαπητά συστατικά των πασχαλινό συνταγών στη Ρωσία, από πού προέρχεται το συγκεκριμένο επιδόρπιο. Το γλυκό περιέχει τυρί κρέμα, μέλι, αποξηραμένα φρούτα και αμύγδαλα και έχει την υφή του τσιζ κέικ. 

Μόνα ντε Πάσκουα

Πρόκειται για ένα πασχαλινό κέικ το οποίο καταναλώνουν οι Ισπανοί κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Μοιάζει σε εμφάνιση με ένα μεγάλο καρβέλι ψωμί, στο οποίο τοποθετούνται βρασμένα αυγά, όπως εμείς αντίστοιχα κάνουμε με τα πασχαλινά τσουρέκια. Η ζύμη στο συγκεκριμένο κέικ μοιάζει περισσότερο με ντόνατ.

Ψωμάκια Πίνκα

Στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας και κυρίως τη Σλοβενία και στην Κροατία, οι νοικοκυρές φτιάχνουν το Πάσχα γλυκά ψωμάκια στα οποία επάνω σχηματίζουν το σήμα του Σταυρού. Η συγκεκριμένη συνταγή βρίσκουμε ωστόσο και στην Ιταλία. Ουσιαστικά, το συγκεκριμένο έδεσμα φτιάχνεται για να εορταστεί το τέλος της σαρακοστής. Περιέχει αλεύρι, μάγια, ζάχαρη, βούτυρο, γάλα, αυγά, σταφίδες, ρούμι και χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού.

Χοτ Κρος Μπανς

Πρόκειται για το βρετανικό σταφιδόψωμο που καταναλώνεται κατά την περίοδο του Πάσχα. Μιλάμε για μία απλή συνταγή, που περιέχει όμως αρκετά μπαχαρικά, όπως κανέλα, μοσχοκάρυδο και τζίντζερ. Η εκτέλεση ωστόσο είναι σχετικά εύκολη. Οι Βρετανοί φτιάχνουν τα ψωμάκια αυτά με το σχήμα σταυρού στην κορυφή για να δείξουν ότι πρόκειται για ειδική περίσταση.

Ψωμί Καπιροτάδα

Ένα είδος μεξικάνικου ψωμιού με γέμιση από σταφίδες, τυρί και μπαχαρικά, όπως είναι η κανέλα και το γαρίφαλο. Πρόκειται για ένα έδεσμα που συμβολίζει τα πάθη του Ιησού Χριστού και το οποίο καταναλώνεται τη Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα. Τα γαρύφαλλα μάλιστα συμβολίζουν παραδοσιακά τα καρφιά του σταυρού του μαρτυρίου και η κανέλα τον ίδιο τον σταυρό. Το ψωμί παραλληλίζεται με το σώμα του θεανθρώπου.

Τσερβίλ Σουπ

Μιλάμε για μία σούπα η οποία σερβίρεται ως πασχαλινό έθιμο στη Γερμανία τη Μεγάλη Πέμπτη, η οποία είναι στη ευρύτερα γνωστή στη χώρα ως «Πράσινη Πέμπτη». Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο και η σούπα έχει πράσινο χρώμα, λόγω των λαχανικών που περιέχονται μέσα σε αυτή, όπως είναι για παράδειγμα το σπανάκι, τα μυρώνια, ο αρακάς και άλλα πράσινα χορταρικά.

Πασόκα ντ’ Αμιντουίν

Ένα επιδόρπιο με βάση τα φιστίκια, το αλεύρι και τη ζάχαρη που αποτελεί το κλασικό πασχαλινό γλυκό που απολαμβάνουν στη Βραζιλία. Μετά το ψήσιμο, το γλυκό βγαίνει σε ένα συμπαγές σώμα με καφέ χρώμα, το οποίο κόβεται στη συνέχεια σε κομμάτια, σε κυλινδρικά σχήματα ή σε μπάρες.

Οι νέες συνταγές μας