Ψαρονέφρι Wellington σε σφολιάτα, του ονείρου!

Συνταγή από Ρεμί | Ενημερώθηκε στις 26/02/2024

Μια συνταγή, που αν τη φτιάξετε θα εισπράξετε πολλά συγχαρητήρια. Ψαρονέφρι Wellington σε σφολιάτα, του ονείρου! Η συνταγή προερχόταν αρχικά από τη Γαλλία και ήταν για αιώνες γνωστή με το όνομα filet de bœuf en croûte.  Οι Βρετανοί την προτιμούσαν ιδιαίτερα και την μετονόμασαν σε φιλέτο Γουέλινγκτον, για να θυμίζουν εμμέσως ποιος νίκησε στο Βατερλώ. Ένα πιάτο πεντανόστιμο, σχετικά εύκολο και εντυπωσιακό. Ιδανικό για τα γιορτινά τραπέζια και όχι μόνο. Δοκιμάστε το και δεν θα το μετανιώσετε!

Υλικά συνταγής

    • 1 μισή κιλό ψαρονέφρι
    • 100 γρ. βούτυρο
    • Λίγα μανιταράκια μπατόν, κομμένα σε λεπτές φετούλες (1/4 του κιλού)
    • 1 μικρή κονσέρβα πατέ από συκώτι χήνας λείο
    • 1 μεγάλο φύλλο σφολιάτας
    • 1 αυγό, ελαφρά χτυπημένο με λίγο νεράκι

Εκτέλεση συνταγής

Όταν αγοράσουμε το ψαρονέφρι, ζητάμε από τον χασάπη να μας το φτιάξει ρολό, έτσι που να επικαλύπτονται τα ψαρονέφρια λίγο και να μην γίνει το ρολό πολύ μακρύ, αλλά μάλλον “χοντρουλό”, για να χωράει στην σφολιάτα.

Αρχικά κόβουμε τις άκρες του ρολού έτσι ώστε να έχουμε ένα μπαστούνι με επίπεδες άκρες.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου.

Ζεσταίνουμε το μισό βούτυρο σε τηγάνι που να χωράει το ρολό ολόκληρο.

Κρατώντας το ρολό με τα δυο μας χέρια, το ακουμπάμε στο τηγάνι, ώστε να τσιγαριστεί πολύ καλά η μία του άκρη και να σφραγίσει κατά κάποιον τρόπο τους χυμούς του κρέατος μέσα.

Επαναλαμβάνουμε από την άλλη άκρη.

Στη συνέχεια ακουμπάμε το ρολό στο τηγάνι και με προσοχή το τσιγαρίζουμε πολύ καλά σε όλη του την μεγάλη επιφάνεια, γυρνώντας το με τα χέρια (βάζουμε γάντια) για να μην τρυπηθεί με το πιρούνι και φύγουν οι χυμοί του.

Κατόπιν το βάζουμε σε πυρέξ ή ταψί βουτυρωμένο και το ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά.

Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως (ίσως πάρει όλη τη νύχτα).

Εν τω μεταξύ σοτάρουμε τα μανιταράκια στο υπόλοιπο βούτυρο μέχρι να μαλακώσουν, τα ανακατεύουμε με το πατέ και τα αφήνουμε επίσης να κρυώσουν.

Ανοίγουμε τη σφολιάτα και ελέγχουμε σε ποια κατεύθυνση παίρνει το ρολό, έτσι που να τυλίγεται τελείως από το φύλλο.

Στο κέντρο του φύλλου και στην ίδια φορά που θα ακουμπήσουμε το ρολό, απλώνουμε το πατέ με τα μανιτάρια σε μια λωρίδα.

Ακουμπάμε το ρολό αφού αφαιρέσουμε το σχοινάκι πάνω στο πατέ και διπλώνουμε τα φύλλα της σφολιάτας ώστε να επικαλύπτουν το ένα το άλλο.

Έπειτα τα κολλάμε με λίγο από το χτυπημένο αυγό, γυρίζουμε το ρολό της σφολιάτας με τη ραφή προς τα κάτω και το ακουμπάμε σε ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο.

Κλείνουμε τις δύο άκρες του ρολού, όμορφα.

Αν μας έχει περισσέψει σφολιάτα διακοσμούμε μ’ αυτήν το ρολό.

Γυαλίζουμε με το υπόλοιπο αυγό και ψήνουμε στους 220 βαθμούς Κελσίου για 50 με 60 λεπτά (ανάλογα με το πόσο καλοψημένο το θέλουμε).

Μετά τα πρώτα 25 λεπτά, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.

Αν θέλουμε, χαράζουμε με πολύ κοφτερό μαχαίρι ένα σταυρό στη μέση του ρολού της σφολιάτας και ανασηκώνουμε προς τα πάνω τις γωνίτσες που προκύπτουν.

Από αυτήν την τρυπούλα ρίχνουμε μέσα στο ρολό μια κουταλιά κονιάκ και επαναλαμβάνουμε 2 φορές ανά 15 με 20 λεπτά ψησίματος.

Τέλος πριν το σερβίρουμε το αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά.

Τρώγεται ζεστό, αλλά είναι τέλειο και κρύο.

Καλή επιτυχία.

Συμβουλές

  • Προαιρετικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λίγο κονιάκ ή μαυροδάφνη.

Δείτε και αυτές τις συνταγές για ψαρονέφρι

Δώσε αστέρια στη συνταγή
Average: 5 (2 votes)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Είδος Κουζίνας

Οι νέες συνταγές μας