6

Κεφτεδάκια τηγανιτά, που μοσχοβολάνε

Αυτή εδώ είναι η παραδοσιακή συνταγή για κεφτεδάκια τηγανιτά.  Θεικός συνδυασμός με πατάτες τηγανιτές για τα μικρά παιδιά, αλλά και πολύ καλή σκέψη για πάρτυ ή μικρές συνάξεις με φίλους στο σπίτι. Δοκιμάστε τα και θα με θυμηθείτε.  Με τα υλικά αυτά θα σας βγούν 6 με 8 μερίδες και θα τα έχετε έτοιμα σε μισή ώρα! 

Αρχικά μουσκεύετε την ψίχα του ψωμιού και την στίβετε καλά. Προσοχή μην σας μείνει νερό στην ψίχα!

Στη συνέχεια, παίρνετε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύετε τον κιμά, την ψίχα, τα κρεμμύδια, τα αυγά, το δυόσμο, τη ρίγανη, το αλατοπίπερο.

Ρολό κιμά θεσπέσιο

Το ρολό κιμά είναι μία από τις πιο οικογενειακές συνταγές της ελληνικής κουζίνας. Οι περισσότεροι το τρώγαμε από τα χεράκια της μαμάς ή της γιαγιάς και γλύφαμε και τα δάχτυλά μας. Είναι γευστικότατο, πολύ θρεπτικό φαγητό και δίνει τη δυνατότητα για πειραματισμούς με τη γέμιση του. Εδώ θα γεμίσουμε το ρολό μας με τον παραδοσιακό τρόπο: με 4 αυγά, αλλά θα προσθέσουμε και λίγο τυράκι και ζαμπονάκι. Άλλοι φτιάχνουν το ρολό κιμά με γέμιση καρότου ή/και μπέικον. Όρεξη να υπάρχει...

Λαγάνα εύκολη

Η παραδοσιακή λαγάνα έχει την τιμητική της αμέσως μετά τις απόκριες. Οι φούρνοι είναι γεμάτοι από αυτό το ξεχωριστό είδος ψωμιού, αλλά μπορούμε πολύ εύκολα να φτιάξουμε και στο σπίτι με αυτήν την απλή συνταγή.

Παίρνουμε ένα μεγάλο μπωλ και κοσκινίζουμε σιγά σιγά το αλεύρι μας.

Παράλληλα, ρίχνουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και την ανακατεύουμε καλά να γίνει ένα ομοιογενές διάλυμα.

Ρίχνουμε σιγά σιγά το διάλυμα της μαγιάς στο κέντρο του αλευριού.

Γαλοπούλα στη γάστρα με κάστανα και δαμάσκηνα

Στην Ελλάδα λένε κάποιοι ότι τα Χριστούγεννα τρώμε κατά παράδοση ψητό χοιρινό, αν και η ψητή γαλοπούλα είναι εξίσου παραδοσιακό πιάτο. Και μάλιστα η καλά ψημένη γαλοπούλα μπορεί να απογειώσει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Αρκεί να έχετε τη σωστή συνταγή. Αυτή εδώ ειναι μια πολύ απλή συνταγή για να μαγειρέψετε μια γευστικότατη γαλοπούλα χωρίς πολύπλοκη γέμιση αλλά με μπέικον, κάστανα και δαμάσκηνα στη γάστρα. Με το συνδυασμό αυτό, η γεύση της γαλοπούλας θα είναι μοναδική, γλυκιά και αλμυρή ταυτόχρονα. Τα κάστανα μπορείτε να τα βρείτε προβρασμένα από σούπερ μάρκετ. 

Σούπα με μοσχάρι και τραχανά

Καταπληκτική, ανεπανάληπτη και εντελώς πατροπαράδοτη συνταγή για σούπα μοσχάρι με τραχανά που θα σας ανοίξει το λαιμό και θα σας κάνει να βελάζετε σαν τα αρνιά στα όρη της Αρκαδίας. Πιστέψτε με.

Πλύντε τα κομμάτια του μοσχαριού.

Πάρτε μια χύτρα, βάλτε μέσα το μοσχάρι και νερό ίσα να το καλύψει και με ανοικτό καπάκι βάλτε στο φουλ το μάτι της κουζίνας να πάρει βράση.

Στο μεταξύ, καθαρίστε τις 2 πατάτες, το κρεμμύδι και την ντομάτα. Αν θέλετε τη σούπα πιο κόκκινη απλά βάλτε και άλλη ντομάτα. Μην τα κόψετε, ολόκληρα θα μπουν μέσα.

Μοσχαράκι με αρακά

Αυτή εδώ είναι μια πολύ εύκολη και γευστική συνταγή για κοκκινιστό μοσχάρι με αρακά. Θα γλείφετε και τα δάχτυλά σας, ειδικά αν χρησιμοποιήσετε φρέσκιες και ώριμες ντομάτες για τη σάλτσα και βάλετε ωραίο βούτυρο στο σωτάρισμα (προτιμήστε το τύπου Κερκύρας που δίνει πλούσια γεύση)! Επίσης, ζητήστε από τον κρεοπώλη σας να σας δώσει μοσχαράκι χωρίς κόκκαλο...

Αρχικά, ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλατοπίπερο.

Πλένουμε καλά το κρέας του μοσχαριού, το κόβουμε σε μικρά κομμάτια και το αλευρώνουμε.

Κουνέλι στιφάδο

Το στιφάδο είναι μια παραδοσιακή ελληνική συνταγή που χαρακτηρίζεται από τα κρεμμυδάκια και τη γλύκα που δίνουν στο φαγητό. Το τυπικότερο στιφάδο είναι φυσικά με κουνέλι. Αυτή εδώ η συνταγή για κουνέλι στιφάδο είναι ότι πρέπει για να απολαύσετε γευστικό φαγητό ένα Σάββατο ή μια Κυριακή με την οικογένεια...

Αρχικά, πλένετε καλά το κουνέλι και το κόβετε σε μερίδες. 

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σωτάρετε το κρεμμύδι με το κουνέλι για 5-6 λεπτά. Μετά σβήνετε με το κρασί. 

Γεμιστά

Τα γεμιστά είναι από εκείνα τα λαδερά φαγητά που συνήθως τα έχουμε συνδέσει με αναμνήσεις από τις γιαγιάδες μας. Γιατί, είναι αλήθεια, τα γεμιστά της γιαγιάς είναι all-time classic. Αυτή εδώ είναι μια συνταγή για γεμιστά, με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή με ρυζάκι, ντοματούλα και αρωματικά. Μαγειρέψτε τα το καλοκαιράκι, με κόκκινες ζουμερές ντομάτες, πιπεριές της εποχής και κολοκυθάκια και απολαύστε τα!

Πλένετε τις ντομάτες, τα κολοκυθάκια και τις πιπεριές. Κόβετε μία λεπτή φέτα από τη μεριά του κοτσανιού και αδειάζετε το εσωτερικό τους.

Κιμαδόπιτα

Αυτή εδώ είναι μια πολύ απλή και γευστική συνταγή για κιμαδόπιτα ή πιο απλά πίτα με κιμά.

Σε μπολ ρίχνετε τον μοσχαρίσιο και τον αρνίσιο κιμά και ζυμώνετε. 

Προσθέτουμε δύο κουταλιές ψιλοκομμένο κρεμμύδι, την τριμμένη ντομάτα, τις ψιλοκομμένες πιπεριές και 4 κουταλιές μείγμα από ψιλοκομμένο άνηθο και μαιντανό.

Ανακατεύετε καλά με το χέρι.

Αλευρώνετε μια επιφάνεια και απλώνετε τη ζύμη με τα δάχτυλα για να γίνει μακρόστενη και λεπτή.

Πάνω στη ζύμη απλώνετε τη γέμιση και βάζετε την πίτα στον φούρνο να ψηθεί.

Επαναλαμβάνετε για όσες πίτες θέλετε.

Kανελόνια με κιμά

Τα κανελόνια με κιμά είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μας φαγητά. Μπορούμε βέβαια να γεμίσουμε τα κανελόνια και με άλλη γέμιση (π.χ. δείτε τα κανελόνια με τυριά και αλλαντικά), αλλά σαν αυτή εδώ τη συνταγή για κανελόνια με κιμά δεν θα βρείτε. Μιλάμε για πρώτο πράγμα, ότι πρέπει για κυριακάτικο τραπέζι.

Μακαρόνια με γαρίδες και κολοκυθάκια

Θα φτιάξουμε μια γκουρμέ μακαρονάδα, με γαρίδες, ουζάκι και απαλό κολοκυθάκι, σκέτη μούρλια! Ξεκινάμε την εκτέλεση. Αν οι γαρίδες δεν είναι καθαρισμένες, τις καθαρίζουμε, αν και τις περισσότερες φορές το κατεψυγμένο γαριδάκι είναι καθαρισμένο... Σε ένα τηγάνι, βράζουμε τις γαρίδες με μια κουταλιά της σούπας λάδι μέχρι να βγάλουν αρκετό ζουμάκι.

Κις λορέν

Η πασίγνωση κις λορέν είναι μια τάρτα με τυριά και μπέικον. Εδώ θα δούμε μια πολύ απλή και γρήγορη συνταγή για να φτιάξουμε την πιο γευστική κις λορέν!

Καταρχήν, κόβουμε το μπέικον σε μικρά κομματάκια.

Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τρίβουμε τα τυριά.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σωτάρουμε το μπέικον, χωρίς λάδι φυσικά.

Μόλις ροδίσει το μπέικον, προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσει.

Λαδώνουμε μια ταρτιέρα και απλώνουμε τη ζύμη κουρού.

Τρυπάμε τη ζύμη σε αρκετά σημεία με ένα πηρούνι.

Μπακαλιάρος πλακί στο φούρνο

Κόβουμε τρία κρεμμύδια σε φέτες και τα βάζουμε στο ταψί. Κόβουμε τις πατάτες σε φέτες και τις βάζουμε πάνω στα κρεμμύδια. Από πάνω βάζουμε αλάτι και κόκκινο πιπερι, τον μαϊντανό, και τις ψιλοκομμένες σκελιδούλες σκόρδο. Στρώνουμε τα κομμάτια του ψαριού, και από πάνω ρίχνουμε πάλι αλάτι και κόκκινο πιπέρι, μαιντανό και μία φέτα ντομάτας σε κάθε μπακαλιάρο.

Κανελόνια με τυριά και αλλαντικά

Τα κανελόνια είναι μια καταπληκτική συνταγή για όλη την οικογένεια, μα πάνω απ' όλα για τα παιδιά που τρελαίνονται να γεμίζουν τα κανελόνια με τη γέμιση! Κανονικά, φτιάχνονται με κιμά, αλλά θα δούμε μια παραλλαγή για κανελόνια με τυριά και αλλαντικά, έξτρα σπέσιαλ!

Πρώτα, ετοιμάζουμε τη σάλτσα:

Ρολό Κοτόπουλο (γεμιστό)

Θα δούμε μια απλή αλλά πολύ νόστιμη συνταγή για ρολό κοτόπουλο.

Το ρολό δεν θα το ετοιμάσουμε εμείς, επειδή είναι δύσκολο. Το βρίσκουμε συνήθως στο χασάπη της γειτονιάς, είτε έτοιμο είτε με παραγγελία.

Βάζουμε λοιπόν το ρολό στα ταψί, κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τις βαζουμε μέσα και αυτές.

Ρίχνουμε την πιπεριά πάνω απο τις πατάτες, μαζί με αλάτι και πιπέρι, τη ρίγανη, λίγο δεντρολίβανο, το μπούκοβο και τους κύβους απο το τυρί.

Τζατζίκι παντζαριού

Μια πολύ ωραία συνταγή για παντζαροσαλάτα με γιαούρτι, ή τζατζίκι παντζαριού όπως το λένε κάποιοι άλλοι. Η συνταγή βγάζει 4-5 μερίδες οπότε είναι ότι πρέπει αν έχετε τραπέζι με πολλά άτομα.

Καταρχήν, καθαρίζουμε και βράζουμε τα παντζάρια για μία ώρα ή μέχρι να δούμε ότι έχουν μαλακώσει. Για μεγαλύτερη ευκολία μπορούμε να έχουμε αγοράσει έτοιμα, βρασμένα παντζάρια οπότε δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι ιδιαίτερο.

Πατατοσαλάτα με κοτόπουλο, μπέικον, ελιές και μουστάρδα

Μια καταπληκτική πατατοσαλάτα με μπέικον, κοτόπουλο, μουστάρδα, κρασί, ελιές και μυρωδικά που προετοιμάζεται πολύ πολύ γρήγορα και είναι κατάλληλη και για το γιορτινό τραπέζι μας.

Πλένουμε καλά τις πατάτες με ένα σκληρό σφουγγάρι σε ζεστό νερό ώστε να φύγουν από τα χώματα.

Τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και τις βράζουμε για 30 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι τρυπιούνται εύκολα με ένα μαχαίρι. Προσοχή: οι πατάτες δεν πρέπει να γίνουν μαλακές. Αν συμβεί αυτό, τότε το αποτέλεσμα αντί για πατατοσαλάτα θα είναι πουρές! :)

Μπριζόλες μεθυσμένες με σάλτσα κρασιού και τσιπς πατάτας

Μια πολύ καλή και σχετικά ελαφριά συνταγή για μερακλίδικο τραπέζωμα. Απογειώστε τους καλεσμένους σας μαγειρεύοντας μπριζόλες στον φούρνο με σάλτσα κρασιού και γαρνιτούρα από πατάτα και τυριά, σαν σουφλέ. Σκέτη απόλαυση! Φροντίστε μόνο να είναι αρκετά μεγάλες οι μπριζόλες κατά προτίμηση κόντρα με το κόκκαλο...

Καταρχήν, αλατοπιπερώνουμε καλά τις μπριζόλες μας και τις αλευρώνουμε και από τις δύο μεριές. Τις βάζουμε σε ένα πυρέξ να κάτσουν λίγο στην άκρη.

Mαντί ανατολίτικο

Το μαντί είναι ένα παραδοσιακό ανατολίτικο φαγητό. Στην Τουρκία το λένε και Tatar burek δηλαδή τα μπουρέκια των Τατάρων. Υπάρχει στην τούρκικη, την αρμένικη, στην καζάκικη με το ίδιο σχεδόν όνομα και φυσικά και στην σμυρνέικη και πολίτικη κουζίνα. Είναι μπελαλίδικο αλλά η γιαγιά μου έλεγε ότι η γεύση του αξίζει τον κόπο. Και είχε δίκιο.

Αυτή εδώ η συνταγή για μαντί είναι πιο... εξελληνισμένη και γίνεται με γέμιση μοσχαρίσιου κιμά, αλλά υπάρχουν δεκάδες παραλλαγές με γέμιση κιμά αρνιού, κοτόπουλου ή καθόλου γέμιση, με ή χωρίς σάλτσα ντομάτας!

Αρνί στο φούρνο με μελιτζάνες και φέτα

Αρνακι στο φούρνο με μελιτζάνες και φέτα έχετε δοκιμάσει? Δοκιμάστε το με αυτή τη συνταγή και θα με θυμηθείτε...

Καταρχήν, κοβουμε τις μελιτζάνες σε μέτρια κομμάτια, και τις βάζουμε για μία ώρα σε ένα μπολ με νερό και αλάτι. Τις βγάζουμε απο το νερό και τις στραγγίζουμε καλά. 

Τάρτα σπανάκι καλοκαιρινή

Μια φανταστική συνταγή και πολύ εύκολη για να φτιάξουμε τάρτα σπανάκι, που είναι ένα πολύ ωραίο φαγητό για το καλοκαίρι.

Πλένουμε και ψιλοκόβουμε το σπανάκι και τον άνιθο.

Κόβουμε το πράσο και τα κρεμμυδάκια σε ροδέλες.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σωτάρουμε το σπανάκι, τα κρεμμυδάκια και το πράσο σε δυνατή φωτιά.

Αφού μαλακώσουν τα υλικά μας, προσθέτουμε τον άνιθο και λίγο αλατοπίπερο.

Σε μια λαδωμένη ταρτιέρα, απλώνουμε τη ζύμη κουρού.

Τρυπάμε τη ζύμη με ένα πιρούνι σε αρκετά σημεία.

Τσιζκέικ με ανθότυρο και βάση τσουρέκι

Μια νόστιμη συνταγή για τσιζκέικ όπου θα χρησιμοποιήσουμε τσουρέκι για βάση. Το μόνο "κακό" είναι ότι θέλει να μείνει στο ψυγείο ένα βράδυ...

Τορτελίνια με τυρί

Βράζουμε τορτελινια για 20 λεπτά περίπου. Όταν βράσουν καλά, τα σουρώνουμε.

Μετά σε ένα πυρέξ βάζουμε το τριμμένο τυρί, λίγο μπέικον και μανιτάρια  από πάνω.

Βάζουμε τα τορτελινια μας και μετά προσθέτουμε και την κρεμά γάλακτος και  ξανά από πάνω  βάζουμε ιδία υλικά (μανιτάρια, τριμμένο τυρί και το μπέικον)

Μετά τα βάζουμε στο φούρνο για 20-30 λεπτά και τα τορτελίνια είναι έτοιμα

Τζατζίκι με άρωμα

Το τζατζίκι είναι από τα πιο όμορφα ορεκτικά της Ελληνικής κουζίνας. Συνήθως περιλαμβάνει και αγγουράκι. Με αυτή τη συνταγή θα φτιάξουμε ένα αρωματικότατο τζατζίκι χωρίς αγγούρι αλλά με κολοκυθάκια και καροτάκια!

Αρχικά, πλένουμε καλά τα κολοκυθάκια και το καρότο. Τα τρίβουμε στον τρίφτη και τα στύβουμε για να στραγγίξουν για να φύγουν τα πολλά υγρά και να μην βγει νερουλό το τζατζίκι μας.

Σουβλάκια αρνίσια

Τα συνηθισμένα σουβλάκια είναι από χοιρινό κρέας. Μπορούμε όμως να φτιάξουμε και εξίσου γευστικά αρνίσια σουβλάκια, αρκεί να προσέξουμε το κομμάτι του αρνιού να δίνει μαλακό κρέας μετά το ψήσιμο.

Πατάτες με πορτοκάλι στο φούρνο

Αυτή εδώ η συνταγή για πατάτες στο φούρνο είναι για όσους θέλουν να φτιάξουν κάτι νόστιμο χωρίς να παιδευτούν ιδιαίτερα.

Αρχικά, βάζουμε τις πατάτες σε ένα πυρέξ, όπου προσθέτουμε το χυμό των πορτοκαλιών και του λεμονιού, το ξύσμα από το πορτοκάλι, το ελαιόλαδο, το κύμινο και φυσικά αλατοπιπέρο.

Φέτα με φύλλο

Η φέτα σε φύλλο κρούστας, ψημένη σαν τυρόπιτα και περιχυμένη με μέλι και σουσάμι είναι μια πρωτότυπη συνταγή που αναφέρεται στους περισσότερους καταλόγους εστιατορίων.

Ένας καταπληκτικός μεζές και ταυτόχρονα ορεκτικό, που εμφανισιακά μοιάζει με γλυκό, αλλα στην πραγματικότητα είναι αλμυρό έδεσμα.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή:

Κοφτό μακαρονάκι με ελιές και φέτα

Μια γρήγορη συνταγή για σάλτσα με κοφτό μακαρονάκι.

Σε ένα κατσαρολάκι, ρίχνουμε το λάδι και σωτάρουμε το τριμμένο σκόρδο και το κρεμμυδάκι για 2 λεπτά. Μετά προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, την κανέλα και το βασιλικό και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για περίπου 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.

Μοσχάρι στιφάδο στη γάστρα

Θα δούμε μια εύκολη συνταγή για πολύ γευστικό στιφάδο.

Καταρχήν, καθαρίζουμε όλα τα κρεμμύδια και κόβουμε το κρέας σε κομματάκια.  

Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια χύτρα και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση για περίπου 15 λεπτά. Αν δεν έχουμε χύτρα, χρησιμοποιούμε κατσαρόλα για λίγο περισσότερο χρόνο.

Μετά, αδειάζουμε όλα τα υλικά σε μια πήλινη γάστρα, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για περίπου δυομιση ώρες.

Το μοσχάρι στιφάδο στη γάστρα είναι έτοιμο! Καλή μας όρεξη!

Πένες σουφλέ

Οι πένες σουφλέ είναι ουσιαστικά μια σχετικά εύκολη και χωρίς κρέας συνταγή ζυμαρικών για κάθε περίσταση.

Καταρχήν, βράζουμε τις πένες για 10 λεπτά και τις στραγγίζουμε καλά.

Επίσης, χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια των αυγών. Θα τα χρειαστούμε και τα δύο.

Αρχικά, σε ένα κατσαρολάκι, ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ.