1 κούπα λάδι

Ταραμοσαλάτα

Η παραδοσιακή ταραμοσαλάτα της Καθαρής Δευτέρας!!! Μουσκεύουμε το ψωμί σε λίγο νερό μέχρι να μουλιάσει. Το στίβουμε μέσα στις παλάμες μας. Βάζουμε τον ταραμά, το κρεμμύδι και το μισό λάδι στο μπλέντερ και τα χτυπάμε για λίγο μέχρι να ενοποιηθούν. Ρίχνουμε το ψωμί λίγο λίγο και το υπόλοιπο λάδι. Στην συνέχεια προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού και συνεχίζουμε το χτύπημα.

Κέικ πορτοκάλι

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.

Ανακατεύουμε τον χυμό πορτοκαλιού με το ρούμι.

Χτυπάμε το λάδι με την ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού στο μίξερ μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο δείγμα. Προσθέτουμε σιγά σιγά εναλλάξ το πορτοκάλι και το αλεύρι.
Συνεχίζουμε το χτύπημα για 4 λεπτά στην δυνατή ταχύτητα.

Σουτζουκάκια με ρύζι

Μια πολύ ωραία και παραδοσιακή συνταγή για σουτζουκάκια με ρυζάκι, είτε για κύριο πιάτο μια καθημερινή είτε για συνοδευτικό σε τραπέζι.

Για τα σουτζουκάκια:
Βάζουμε σε μια λεκάνη, τα υλικά μας. Δηλαδή, τον κιμά, 6 σκελίδες σκόρδο τριμμένο, αλάτι και πιπέρι, την φρυγανιά και το κύμινι. Τα ζυμώνουμε και τα πλάθουμε όλα μαζί σε μακρόστενο σχήμα. Την ώρα που πλάθουμε ένα-ένα τα βουτάμε μέσα στο ποτήρι του κρασιού.

Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι

Πλένουμε καλά το χταπόδι, και το βράζουμε με το ζουμί του σε σιγανή φωτιά. Θα χρειαστεί τουλάχιστον μία ώρα βράσιμο - και αν δείτε ότι δεν τρυπιέται καθόλου αφήστε το λίγο ακόμα!

Επειτα, όταν το χταπόδι έχει αρχίσει να μαλακώνει, προσθέτουμε ένα ποτηράκι ξύδι και μια κούπα κρασί λευκό. Το αφήνουμε να πιει το κρασάκι του, και μόλις γίνει αυτό, κόβουμε το χταπόδι σε μικρά κομμάτια.