Πως φτιάχνω αποξηραμένα μυρωδικά

Οι περισσότεροι αγοράζουμε τα αποξηραμένα μυρωδικά μας (βασιλικό, ρίγανη, θυμάρι κλπ) από την αγορά ή το σούπερ μάρκετ. Με λίγη προσπάθεια όμως μπορούμε να φτιάξουμε τα δικά μας αγνά αποξηραμένα μυρωδικά ακολουθώντας την παρακάτω διαδικασία. Η καλύτερη εποχή για τη συλλογή και αποξήρανσή των μυρωδικών είναι από Ιούλιο μέχρι Σεπτέμβριο.

Επιλογή και προετοιμασία

Αν καλλιεργούμε τα μυρωδικά μας στον προσωπικό μας βοτανόκηπο, τα μαζεύουμε το πρωί, μόλις έχει εξατμιστεί η πρωινή υγρασία και πριν κάψει ο ήλιος.

Πάντως είτε τα μαζέψουμε είτε τα αγοράσουμε, επιλέγουμε κλωνάρια με υγιή και χωρίς κηλιδώσεις φύλλα.

Τα πλένουμε ελαφρά σε κρύο νερό, τα τινάζουμε και τα στεγνώνουμε καλά με μία καθαρή πετσέτα ή απορροφητικό χαρτί ώστε να απομακρυνθεί η μέγιστη δυνατή υγρασία.

Εναλλακτικά κρεμάμε τα μυρωδικά για λίγο στον ήλιο μέχρι να στραγγίξουν τα νερά.

Αποξηράνουμε αμέσως για καλύτερο αποτέλεσμα.

Τρόποι αποξήρανσης

Ο παραδοσιακός:

Σε σκοτεινό (για να διατηρήσουν το χρώμα τους), ζεστό, καλά αεριζόμενο και ξερό μέρος κρεμάμε τα στεγνά κλωνάρια του μυρωδικού δεμένα σε μπουκετάκια και περιμένουμε υπομονετικά μέχρι να ξεραθούν.

Αν πρόκειται για φύλλα χωρίς μίσχο, μπορούμε να τα βάλουμε σε ένα χαλαρό πουγκάκι από τούλι.

Και στις δύο περιπτώσεις, για να μη σκονίζονται, καλύτερα να τα κλείσουμε στη συνέχεια σε μια χαρτοσακούλα μαναβικής που έχουμε τρυπήσει σε μερικά σημεία για καλύτερη κυκλοφορία αέρα.

Τότε όμως θα προσέξουμε ώστε τα φύλλα να μην ακουμπούν τη σακούλα γιατί μπορεί να κολλήσουν πάνω της και να μην ξεραθούν σωστά (κατά την αποξήρανση απελευθερώνονται οι χυμοί του φυτού).

Με αυτόν τον τρόπο, η αποξήρανση των μυρωδικών θα χρειαστεί περίπου 2-3 εβδομάδες.

Ο (πιο) γρήγορος:

Σκορπίζουμε τα μυρωδικά στη λαμαρίνα του φούρνου και τα αφήνουμε να «φρυγανιστούν» με μισάνοιχτη την πόρτα -για να φεύγει η υγρασία- σε θερμοκρασία 80 βαθμών, για όσο χρειαστεί (περίπου 3 ώρες).

Ο βιαστικός:

Βάζουμε τα μυρωδικά στο φούρνο μικροκυμάτων! Τυλίγουμε τα μυρωδικά σε απορροφητικό χαρτί και τα βάζουμε στη μεγαλύτερη ένταση για 3 περίπου λεπτά. 

Ανά 30 δευτερόλεπτα τα ανακινούμε για να αλλάξουν θέση.

Βέβαια, πρέπει να έχουμε υπ' όψη μας ότι το αποτέλεσμα δεν είναι το ίδιο και με τις τρεις μεθόδους. Με τον πρώτο τρόπο έχουμε το καλύτερο τελικό προϊόν.

Αποθήκευση

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία αποξήρανσης, τα μυρωδικά πρέπει να κλείνονται σε βάζα ή κουτιά και να προστατεύονται από την υγρασία, τον αέρα και το φως.

Γι' αυτό το λόγο προτιμήστε αλουμινένια κουτιά ή πήλινα βάζα με ερμητικό σκέπασμα.

Προσοχή: Τις πρώτες μέρες πρέπει να ελέγχονται τακτικά τα βαζάκια μήπως εμφανιστεί υγρασία.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει να επαναληφθεί η διαδικασία αποξήρανσης (για λιγότερο χρόνο, βέβαια) ώστε να μη δημιουργηθεί μούχλα.

Μικρές συμβουλές

Δεν τρίβουμε τα αποξηραμένα μυρωδικά προτού τα αποθηκεύσουμε. Αποδίδουν καλύτερα αν φυλάσσονται ολόκληρα και τρίβονται λίγο πριν τη χρήση.

Αν πρέπει να αντικαταστήσουμε αποξηραμένα με φρέσκα μυρωδικά τριπλασιάζουμε την ποσότητα. Τα αποξηραμένα μυρωδικά έχουν πιο συμπυκνωμένη γεύση.

Αν τα ζεστάνουμε λίγο πριν τα χρησιμοποιήσουμε αποδίδουν ακόμα καλύτερα το άρωμά τους.

Οι βοτανολόγοι λένε ότι τα περισσότερα μυρωδικά συγκρατούν (στα φύλλα) τα αρωματικά τους έλαια στο μέγιστο βαθμό λίγο πριν την ανθοφορία (ή μόλις αρχίσει), δηλαδή από Ιούλιο μέχρι Σεπτέμβριο.

 

Οι νέες συνταγές μας